Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-08 19:35:00

Aşıda, hayvan deneyleri aşamasına geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüse karşı yürütülen aşı çalışmalarında,  hayvan deneyleri aşamasına geldiğini söyledi.

Varank, katıldığı bir TV programında yaptığı açıklamada, ''ev tipi'' denilen solunum cihazlarının zaten üretildiğini, bu dönemde kendi ihtiyaçları olması halinde, bunların ihracatını kontrollü şekilde yaptırdıklarını bildirdi.

Geçen hafta ihracatın önünü açtıklarına değinen Varank, ''Ev tipi dediğimiz solunum cihazlarının ihracatları başladı, birçok ülkeye satıldı. Sayın Cumhurbaşkanımıza o gün hastane açılışında söz vermiştik. 5 bin adet yerli solunum cihaz sayısını yakalayacağız. Günlük 250 adet üstüne çıkma kapasitesi var. ikinci bir hattı 
Aselsan'da kurabilecek. Üretimler devam ediyor.'' dedi.

Varank, TÜBİTAK aracılığıyla oluşturdukları platformla 17 farklı projeyi desteklediklerine işaret ederek, şunları söyledi:

''Çok sıkı iş birliği içerisindeyiz. Aşı çalışmasında üç hocamız, hayvan deneyleri aşamasına geldi. Bu deneyler tamamlanınca klinik aşamaya geçilecek. AB'nin de aşı projesi var. 7,5 milyar avroluk fon ile dünyadaki araştırmaları desteklemek istiyorlar. Ülkemizdeki araştırma faaliyetlerinin bu fondan destek almasını istiyoruz. Dünyada Türk bilim insanlarının da olduğu aşı projeleri var. Biz o hocalarla da irtibat halindeyiz.''

Türkiye'nin şu an günlük cerrahi maske üretim kapasitesinin 40 milyonu geçtiğini aktaran Varank, ''Penye ve kumaş maskelerle ilgili de TSE, ilgili bakanlıklar ve STK'larla sıkı bir şekilde çalıştık. Birkaç gün içinde bez maskelerle ilgili standartları açıklayacağız.'' ifadesini kullandı.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.