Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-21 16:57:00

Coronavirüs ekonomiyi tehdit etmeyi sürdürmektedir

13,6 Trilyon Dolar ticaret hacmi ile dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin’de Coronavirüs (Covid-19) belirsizliği devam ederken ekonomik aktivitelerdeki bozulmalar, küresel büyümeye ilişkin endişelere dönüşmesi sebebiyle piyasalar bu endişelerle birlikte önemli fiyatlama davranışları oluşturmaktadır. An itibariyle vaka sayısı 76795, ölü sayısı ise 2250 olarak kaydedilmekte ve sürecin çözümüne yönelik çalışmalar tüm hızı ile devam etmektedir.

Demir – Çelik, Alüminyum, Tekstil, Plastik, Kauçuk, Ayakkabı gibi 50’ye yakın fasılda ihracat yapan ve dünyada en çok ihracat yapan birinci ülke konumundaki Çin, dünya ticareti için kritik bir önem arz etmektedir.

Havayolu şirketlerinin uçuşlarını durdurması başta olmak üzere uluslararası organizasyonların ertelenmesi, turizm şirketlerinin rezervasyonlarını iptal ettirmesi, büyük şirketlerin performanslarını aşağı yönlü revize etmesi ve büyük merkez bankalarının gündemi takip ederek para politikalarına yönelik adımlar konusunda daha temkinli olması, Coronavirüs belirsizliği ile gündemde yer alan özet ekonomik gelişmeler olarak karşımızdadır.

Mevcut belirsizliği rakamlara dökecek olursak, örneğin uluslararası hava taşımacılığı birliği talebin yüzde 13 azalarak 29 milyar Dolar gelir kaybına maruz kaldığını, Apple şirketinin Ocak – Mart dönemine ilişkin 65 milyar Dolar gelir beklentisini tutturamayacağını açıklaması, ekonomiye yansıyan rakamlar olarak ilk etapta dikkat çekmektedir.

Ekonomik aktivitelerde yaşanan bozulma sebebiyle küresel petrol talebinin azalacağı endişesi ile OPEC, (dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin) petrol üretim ve fiyat tahminlerini düşürmesi ve 2020 yılına ilişkin Çin’in yüzde 5,8’lik büyüme beklentisinin yüzde 5,2’ye revize edilmesi de ekonomiye yansıyan diğer rakamlar olarak kaydedilmiştir.

21 Ocak itibariyle gündemimizde yer alan Covid-19, finansal piyasalarda varlık fiyatları üzerinde de dikkatleri üzerine çeken bir performans kaydetti. Bu süreçte Petrol ve Bakır’daki düşüşler, Paladyum ve Altın’daki yükselişler dikkat çekti. Özellikle de birçok ürünün üretiminde kullanılmasıyla birlikte bakır fiyatındaki düşüşler, küresel ekonomiye yönelik beklentilerin aşağı yönlü revize edilmesi hususunda referans niteliği taşıdı.

Varlık fiyatlarındaki performansları detaylandırdığımızda, %10’a yakın Petrol ve Bakır fiyatlarında düşüş izlenirken %12’ye yakın Paladyum tarafında yükseliş eğilimi izlenmiştir. Belirsizliğin riskten kaçış modu ile birlikte Dolar, Yen ve ABD tahvilleri gibi varlıklara olan talep ile birlikte USDJPY paritesi yüzde 2, USDTRY kuru yüzde 3’e yakın yükseliş gerçekleştirirken dünyanın en çok işlem gören varlığı EURUSD ise bu süreçte yüzde 3’e yakın değer kaybı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Değerli metallerden Altın ve Gümüş fiyatlarında yüzde 4-5 civarında oluşan çıkışlar, özellikle de Türkiye’de Altın işlemcisinin kısa zaman içerisinde önemli bir getiri elde etmesine imkan tanıdı.

Dünya Ekonomik Forumunun 2018’de yayımladığı rapora göre Çin bazı emtia ürünlerinde dünyadaki talebin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturmaktadır. Dünyadaki nikel tüketiminin yüzde 57, bakır ve çelik tüketiminin yüzde 50’sinin Çin tarafından yapıldığı düşünüldüğünde, virüs belirsizliğinin emtia fiyatları üzerindeki etkisinin yeni dönemde de gündemi meşgul edeceğini söyleyebiliriz.

Emtia tarafında Brezilya ve Avustralya, mevcut ihracat sürecinde bağımlı olduğu Çin’e mallarını satma konusunda yeni dönemde sorun yaşayıp yaşamama hususu, USDBRL ve AUD/USD paritelerin seyri açıdan belirleyici olabilir. Bunu yanı sıra küresel açıdan ABD ve Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’da biyolojik belirsizliğin ekonomiye yansımanın görülebileceği ülkeler olarak adını listenin başına yazdırması da EURUSD paritesinin yeni dönemde 1 Euro = 1 Dolar temasının konuşulup konuşulmayacağı hususunda referans niteliği taşıyabilir.

Coronavirüs ile alakalı yeni dönemde belirsizliğin giderilmesi, Çin başta olmak üzere dünya ekonomisindeki aktivitelerin iyileşebilmesine olanak tanıyacağı gibi belirsizliğin kaldığı yerden devam etmesi, mevcut bozulan ekonominin daha da fazla bozulma ibareleri taşıyacağı göz ardı edilmemelidir. Bu açıdan finansal piyasa katılımcıları, ekonomik bozulma ya da olası iyileşme süreçlerini yakinen izleyecek olup, varlık fiyatlarına yönelik pozisyonlanmalarını da bu gelişmelere bağlı kalacak şekilde revize edecektir. ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı başta olmak üzere Ons Altın, Petrol, Bakır, EURUSD ve USDJPY bu süreçte finans takipçilerinin radarında olacak varlıkların başında yer almaktadır.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.