Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-24 19:00:00

ABD'nin Çin konsolosluğunu kapatmasına Rusya'dan sert tepki

ABD yönetimi 21 Temmuz'da aniden Çin'in Houston Başkonsolosluğu'nun kapatılmasını istedi. ABD'nin bu adımına dünyadan tepkiler geldi.

Birçok uzman, ABD'nin kışkırtma girişiminin Çin ile ABD arasındaki konsolosluk anlaşmasına ciddi şekilde aykırı olduğunu, bunun ikili ilişkileri ciddi şekilde zedelediğini ve ABD yönetiminin soğuk savaş zihniyetini yansıttığını savunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, "Artık gelinen noktada eğer bir ülke kendi ulusal çıkarlarını korumak, ekonomisini meşru yollarla geliştirmek ve ABD'nin baskı taktiklerine boyun eğmemek istiyorsa, bu ülke ABD'nin tehdit, yaptırım, varlıkları dondurma gibi tedbirleriyle karşılaşacaktır" dedi. Zaharova, bu tarzın, ABD'nin yıllardır savunduğu değer yargılarına da ters düştüğüne işaret etti.

ABD'nin Texas Üniversitesi siyaset profesörü Jon Taylor, söz konusu girişimin ABD yönetiminin soğuk savaş zihniyetini yansıttığını, bunun halkın salgın durumu ve ekonomik çöküşe olan ilgisini dağıtmayı amaçladığını kaydetti.

Rusya Bilimler Akademisi ve Moskova Üniversitesi'nden bilim insanları, ABD'nin Çin'le ilişkilerin son 40 yılında elde edilen kazanımları yıkmakta olduğuna dikkat çekerek, Çin'e durmadan zorluk

Polonya'nın eski Shanghai başkonsolosu ve Çin uzmanı Sylwester, ABD'nin uluslararası hukuku hiçe sayan kışkırtma girişiminin ciddi şekilde kınanması ve karşı çıkılması gerektiğini, bu girişimin uluslararası barış, güvenlik ve uluslararası salgınla mücadele işbirliğine ciddi tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Macaristan, Afganistan ve Güney Afrika'daki analistler de ABD'nin uluslararası kuralları ihlal eden girişiminin kabul edilemez olduğunu ve ABD'nin soğuk savaş zihniyeti ve çifte standart mantığını yansıttığını vurguladılar.

Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.