Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-12 08:02:00

Ekonomi yönetimleri teşvik adımlarına devam ediyor

Avrupa Merkez Bankası Alman mahkemesinin kararına rağmen daha fazla parasal teşvike hazırlanıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal teşvikine ilişkin Avrupa'nın en üst mahkemeleri arasında süregelen tartışmalar sürerken, Başkan Christine Lagarde büyük bir ihtimalle daha fazlasına hazırlanıyor. Kendisi de bir avukat olan Lagarde, kurumunun 2.7 trilyon euronun (2.9 trilyon dolar) üzerindeki varlık alım programının yasal anlaşmazlıktan etkilenmediğini ve Euro Bölgesi'nin koronavirüs krizini aşması için ne gerekiyorsa yağacağını söyledi. Birçok ekonomist ve yatırımcı için bu, neredeyse kesin olarak ayrı bir tahvil alım programı olan 750 milyar euroluk pandemi alım programını hızlandırmak anlamına geliyor.

 

Koronavirüs Beyaz Saray'a hiç olmadığı kadar yaklaştı. Katie Miller'da Cuma günü Kovid-19 tespit edilmesinin ardından, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de önlem amacıyla kendini karantinaya aldığı ancak Pazartesi günü işe döneceği bildirildi. ABD Başkanı Donald Trump bu hafta Amerikalıları işe ve sosyal hayata dönmelerinin güvenli olduğuna ikna etmeye çalışırken, koronavirüsün kendi ofisine her zaman olduğundan daha fazla yaklaşması ile zorlu bir pozisyona düştü.

 

Çin Merkez Bankası, korona virüsün ekonomik etkileriyle mücadelede büyüme yanlısı güçlü para politikaları taahhüt etti. Çin Merkez Bankası (PBOC) korona virüs pandemisinden kaynaklı beklenmedik ekonomik zorluklarla mücadelede daha güçlü politikalar başvuracağını belirtti. Ancak alınacak önlemler konusunda daha fazla detay verilmedi. PBOC'nin Pazar günü yayınlanan çeyreklik para politikası raporunda merkez bankasının virüsün etkisini dengelemek için daha güçlü politikalar ile dengelemek için çalışacağını, ekonomik büyüme ve istihdama daha fazla dikkat ederken çoklu politika hedefini dengeleyeceği belirtildi. Banka ihtiyatlı para politikasının daha esnek ve uygun olacağını ve likiditeyi makul seviyelerde tutacağını tekrarladı.

Suudi Arabistan, Haziran'da günlük 7.5 milyon varil ile 18 yılın en düşük petrol üretimini hedefliyor. Suudi Arabistan, petrol üretiminde gönüllü ve tek taraflı olarak günlük 1 milyon varil kısıntıya gideceğini açıkladı. Küresel enerji piyasalarında yeni oluşmaya başlayan toparlanmayı hızlandırmak isteyen krallığın günlük petrol üretimi 18 yılın en düşük seviyesine düşürecek. Haziran'da günlük petrol üretimi için 7.5 milyon varilin biraz altını hedefleyen Suudi Arabistan'ın son OPEC+ anlaşmasına göre resmi hedefi 8.5 milyon varil seviyesinde.

 

Bazı ithal ürünler için ilave gümrük vergisi getirildi. İlave gümrük vergisi uygulanacak ürünler arasında mücevher, bazı elektronik ev eşyaları ile zirai aletler ve makineler var. Aralarında mücevherler, bazı elektronik ev eşyaları, zirai aletler ve makinelerin de bulunduğu çeşitli ithal ürünlere 30 Eylül'e kadar yüzde 30'a varan oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Londra merkezli üç yabancı bankanın, TL yükümlülüğünü yerine getirmesi üzerine Türk bankaları ile bir bacağı TL olan Döviz işlemler için yasağı kaldırdı. BDDK geçen hafta elinde TL olmadığı halde, açığa TL satıp döviz alan ve günü geldiğinde TL yükümlülüğünü yerine getirmeyen Londra merkezli üç yabancı bankaya Türk bankaları ile bir bacağı TL olan döviz işlemler için yasak getirmişti.

Kaynak:
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.