Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-09-07 12:02:00

ABD Ağustos istihdam verileri durgunluk sinyali verdi

ABD'de Ağustos ayında beklenenden düşük istihdam artışı verisi, iş gücü piyasasının çatlama belirtileri gösterdiğini ancak henüz dağılmadığını işaret ediyor.

Ağustos ayında tarım dışı istihdam 130 bin artış gösterirken, beklenti 150-160 bin seviyesindeydi. Temmuz ayında tarım dışı istihdam artışı 159 bin artmıştı. Ağustos'ta ücret artışı oranı da geriledi ancak yüzde 3 seviyesinin üzerinde kaldı.

İşsizlik oranı ise değişmeden yüzde 3.7'de kaldı. İşsizlik, bu tarihi oran ile son yarım yüzyılın en düşük seviyesinde seyretmeyi sürdürüyor.

Royal Bank of Canada'nın kıdemli ekonomisti Nathan Janzen, Ağustos ayı tarım dışı istihdam rakamının 130 bir ile beklenenden bir miktar düşük geldiğini ancak ABD ekonomisinin yılın ikinci yarısında yavaşladığına ilişkin kaygıları yatıştırmaya yetmeyeceğini belirtti.

ABD ile Çin arasında derinleşen ticaret savaşının etkileri işgücü piyasasının dinamizmini kaybetmesine neden olurken, ABD ekonomisinde bir durgunluk döneminin çok uzakta olmadığının göstergesi olarak kabul ediliyor.

Bazı uzmanlar ise, verinin beklentilerin altında gelmesinin mevsimsel faktörlerden kaynaklandığını, üniversite öğrencilerinin okullarına dönmek için işlerini bıraktıklarını vurguladı.

Moody's Analytics'in kıdemli ekonomisti Ryan Sweet, "İşgücü piyasasının mesajı; iş dünyasının işi almaları kestiği ancak çalışanları işten çıkarmadığı şeklinde yorumlanmalı ve bu çok önemli" diye konuştu. Sweet ayrıca, tüketicilerin hala ekonomiyi ayakta tutmayı sürdürdüğünü belirtti.

Kaynak Hibya Haber Ajansı Ekonomş Danışmanı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.