Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-28 11:34:00

Baklavanın orijinali bal şerbetinden yapılır

Bayramların vazgeçilmez lezzeti baklavanın şerbetinde çok eski yıllardan beri bal kullanıldığını belirten Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, “Toz şeker olarak bildiğimiz endüstriyel şekerin ülkemizdeki ilk üretimi 1926 yılıdır. Fakat baklava ve diğer şerbetli tatlılar yüzyıllardır kültürümüzün bir parçası. Geçmiş yıllarda saray mutfağının da vazgeçilmez lezzeti olan gerçek baklavanın şerbetinde katkısız ham bal kullanılmıştır. Baklavayı daha doğal ve lezzetli yapmak isteyenler şerbet hazırlarken toz şeker değil bal kullanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

 

Bayramların vazgeçilmez bir parçası olan baklavanın giderek daha fazla katkı maddesi ile yapıldığını belirten Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, konuyla ilgili çok değerli bilgiler paylaştı. Saray mutfağında önemli bir yeri olan baklavanın şerbetinde geçmiş yıllarda katkısız ham bal kullanıldığını ifade eden Bal Gurmesi Aksoy, günümüzde endüstriyel şeker ile yapılan şerbetlerin baklavanın kalitesini düşürdüğüne dikkat çekti.

 

Baklavanın geçmişi hakkında önemli bilgiler paylaşan Aksoy; “Toz şeker olarak bildiğimiz endüstriyel şeker, ülkemizde ilk kez 1926 yılında üretilmiştir. Fakat baklava ve diğer hamur tatlıları yüzyıllardır kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır. Bayramlarda, düğünlerde ve önemli günlerde misafirlerimize ikram ettiğimiz bu özel tatlı, mutfağımızın en özel ürünlerinden bir tanesi olarak dünyada kabul görmüştür. Fakat o yıllarda saray mutfağının da vazgeçilmezi olan gerçek baklavanın şerbetinde bugünkü gibi toz şeker kullanılmamıştır. Gerçek baklavanın şerbetinde katkısız ve doğal ham bal kullanılarak eşsiz bir lezzet yakalanmıştır. Geçmiş yılların lezzetini yakalamak ve bu eşsiz kültürü devam ettirmek isteyenler mutlaka baklava yaparken bal şerbetini denemelidir. Çünkü baklavanın orijinali bal şerbetinden yapılır.” ifadelerini kullandı.
 

“BU BAYRAM BÜYÜKLERİMİZE BAL GÖNDERELİM”

Bayram ziyaretlerinde aile büyüklerine birçok katkı maddesini içinde barındıran şekerlemelerin götürülmemesi gerektiğinin altını çizen Ahmet Bağran Aksoy, rafine şeker ürünlerin kronik rahatsızlıkları olanlar için tehlikeli olduğunu belirtti. “Büyüklerimize ve sevdiklerimize bu bayramda çikolata ve şekerleme yerine katkısız ham bal gönderebiliriz. Böylece geleneklerimizi sürdürürken sevdiklerimizin sağlığını da koruyabiliriz.” şeklinde konuştu.
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.