Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-19 08:05:00

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

18 Haziran 2020 Perşembe günü majör Avrupa endeksleri genelde aşağı yönlü hareket ederken, ABD endeksleri günün genelinin satışla geçirirse de teknoloji hisselerinden oluşan Nasdaq endeksi ve S&P 500 endeksi pozitif seyri devam ettirdi. Endeksleri destekleyen ve taşıyan en önemli gelişmeler iyi gelen ekonomik veriler, merkez bankaların likidite sunması ve bu alanda sözel desteklerini devam ettirmesi olurken, satışlara sebep olan gelişme ise korona virüsün 2. dalgaya evrilme endişesi olarak karşımıza çıkıyor. Bugün de salgında ikinci dalga yaşanacağına dair endişeler piyasalar üzerinde baskı yarattı. S&P500 endeksi 3200/3250 hedefine çok uzak değil, RSI 57 seviyesinde. Nasdaq ve teknoloji hisseleri ise kuvvetli duruşunu devam ediyor. Genel olarak yine perakendeciler, havayolları yolcu cruise gemi işletmelerinde satışlar yaşanırken teknoloji hisselerinde ise bozulma yaşanmadı. S&P 500 endeksinde yer alan 300 hissenin ise 12 ay hedef fiyat seviyesinin üzerinde olması yakın dönem için risk teşkil ederken, piyasa yine de yarınki FED toplantısı öncesi ekonominin normalleşme eğilimini teknoloji hisseleri çerçevesinde pozitif fiyatlamaya devam ediyor diyebiliriz.


ABD tarafında Philadelphia FED endeksi 27,5 ile artıya geçti. Haftalık İşsizlik Başvuruları 1,290 milyon kişi olarak beklenirken 1,5 milyon kişi olarak artış gösterdi. Devam eden başvurular ise 20,5 milyon’a ulaştı.

Tüm ABD borsaları ele alınarak baktığımız fiyatların durumunu gösteren parametrelerden, 52 hafta en düşük ve en yüksek seviyesine ulaşan hisse sayılarına baktığımızda; 52 hafta en düşük seviyesine gerileyen yeni hisse sayısı 61 olduğu görüldü. 16 Mart’ta bu sayı 6840 ile korona virüsü etkisiyle tarihi zirvesini yapmıştı. Aynı şekilde 52 hafta en yüksek seviyesine ulaşan yeni hisse sayısı 423 olduğu görüldü. 17 Ocak’ta bu sayı 1633 ile son 2,5 yılın en yükseğiydi fakat korona virüs etkisiyle 37 hisseye kadar gerilemişti. Son 1 ayda ise 436 rakamına kadar artış olmuştu.


S&P 500 endeksinde Altyapı ve Finans sektöründe yer alan hisseler öncülüğünde 0,5%’in üzerinde satış görülürken, Enerji ve Telekom ise 1,00%’e yakın kazanç sağlayan sektörler oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 10 günlük ortalamanın -18% altında gerçekleşti. Endekslerdeki hafif kayıp sonrası Volatilite endeksi VIX 1,22% kayıpla 33’e ulaştı. FAANG hisselerin performansına baktığımızda; Facebook 0,08% ve Apple 0,06%, gerilerken, Amazon 0,3% değer kazandı. Netflix 0,21% ve Google 1%kaybederek zayıf performans ile günü sonlandırdı.


Avrupa tarafında korona virüsün tekrar yayılması endişeye yol açarken satış ağırlıklı endeks hareketleri izlendi. İşlem hacimleri son 10 günün ortalamasının yaklaşık 14% üzerinde gerçekleşti. DAX endeksinde Wirecard hissesi yaklaşık 66% değer kaybederken Temel Madde sektörü 0,96% artış göstererek endeksi en çok yukarı taşıyan sektör oldu En çok kaybettiren sektör ise 5,41% ile Sanayi sektörü tarafında oldu. Endekste yer alan 12 hisse değer kazanırken 18 hisse de değer kaybetti.

Bugün ABD tarafında Cari hesaplar Dengesi açıklanacak.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

** Bu haberin yayın hakları korunmaktadır. Dağıtılması ve kullanılması yasaktır. Sadece Hibya Haber Ajansı üzerinden okuyucuları için yayınlanmıştır.** Bu haberin yayın hakları korunmaktadır. Dağıtılması ve kullanılması yasaktır. Sadece Hibya Haber Ajansı üzerinden okuyucuları için yayınlanmıştır.

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.