Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-20 08:12:00

Merkez Bankarının adımları devam ediyor

Fed Başkanı Jerome Powell, ekonomi düzelene kadar bankanın faizleri sıfıra yakın seviyede tutacağını ve tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu belirtti. ABD Merkez Bankası (Fed), Başkan Jerome Powell'ın ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde, Kovid-19 ile Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Gözetimi Yasası'na ilişkin yapacağı sunumun metnini yayımladı. Powell, merkez bankasının ekonomi düzelene kadar tüm araçlarını kullanmaya ve faizleri sıfıra yakın seviyede tutmaya hazırlıklı olduğunu söyledi. Powell, "Biz bu zorlu dönemde ekonomiyi desteklemek için tüm araçlarımızı kullanmayı taahhüt ediyoruz. Bu hareketlerin geniş çaplı bir kamu sektörünün sadece bir parçası olduğunun farkındayız. Ekonominin son olayları atlattığından emin olana ve maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefimize ulaşma yoluna girene kadar faizleri bu seviyede tutmayı bekliyoruz." dedi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, parasal genişlemenin Alman mahkemesinin yakın zamanda program karşısında verdiği karara rağmen devam edeceğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Almanya'da üst mahkemenin programın yasallığını sorgulamasına karşın kurumun tahvil alım programlarını devam ettireceğini söyledi. Öte yandan Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB'nin toparlanmasına yardımcı olmak üzere 500 milyar euroluk destek paketinde anlaşma sağladı.

ABD’de konut başlangıçları Nisan'da beklenenden fazla düştü. ABD'de Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre konut başlangıçları Nisan'da 891 bine geriledi. Bir önceki ay 1 milyon 276 bin seviyesinde idi. ABD’nin ardından İngiltere'de de işsizlik başvuruları Nisan'da yükseldi. İngiltere'de işsilik haklarından yararlanmak isteyenlerin sayısı, koronavirüs kaynaklı kapanmanın tüm ekonomiye şok dalgaları göndermesinin etkisiyle geçen ay rekor seviyeye ulaştı. Pandeminin 23 Mart'tan bu yana kapalı olan ekonomi üzerindeki faturası ağır. İngiltere ekonomisi üç yüzyılın en sert resesyonuyla karşı karşıya ve işsizliğin yükselmeyi sürdürmesi bekleniyor.

BNP Paribas'nın TL işlemlerini durdurduğu belirtildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) işlem yasağı sonrasında, SA Türk Lirası piyasasındaki faaliyetlerini daraltıyor. Bankanın hedge fonları ve diğer kurumlara hizmet veren Döviz ana aracılık birimi, kaynaklara göre müşterilerine Türk Lirası cinsinden işlem sunmayı durdurdu. Buna göre Paris merkezli BNP Paribas sadece süregelen pozisyonları devam ettirecek veya müşteri pozisyonlarını azaltacak. Bu ay başında TL rekor düşük seviyeye gerilerken BDDK , yerel bankaların Citigroup Inc., UBS Group AG ve BNP Paribas ile TL işlem yapmasına yasak getirmişti. Kurum, Türk bankalarına TL yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen üç yabancı bankaya işlem yasağı getirildiğini duyurmuştu.

Yabancı ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısında da faiz indirimine devam edeceğini öngörüyor. Ekonomistler, özellikle, Dolar/TL 'nin tarihi seviyesini gördükten sonra toparlanması, TCMB'nin enflasyon toplantısında belirttiği öngörüler faiz indirim ihtimalini güçlendirdiğini söyledi. TL'deki toparlanmaya dikkati çeken ekonomistler, faiz indirim ihtimalinin güçlendiğini ifade etti. Ekonomistler, indirimin 50-100 baz puan civarında olacağı öngörüsünde bulundu.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.