Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-09 12:05:00

EPDK'nın duyarlı yaklaşımını, diğer dağıtım şirketleri için de bekliyoruz

“EPDK bizi şaşırttı”

EPDK’nun, usulsüz fatura düzenlediği gerekçesiyle İGDAŞ hakkında soruşturma açmasını değerlendiren Tüketici Konfederasyonu Girişimi Dönem Sözcüsü Osman İlhan; “EPDK’nun bu duyarlı yaklaşımını, diğer dağıtım şirketleri için de göstermesini bekliyoruz” dedi.

Tüketici Konfederasyonu Girişimi Dönem Sözcüsü Osman İlhan konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

İstanbul’da doğalgaz dağıtımı hizmeti veren İGDAŞ’ın sayaçları mevzuatta öngörülen sürelerde okumayarak, usulsüz fatura düzenlediği gerekçesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından adı geçen şirket hakkında soruşturma başlatılmış ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından doğalgaz abonelerinin bu usulsüz faturaları ödemek zorunda olmadıkları kamuoyuna açıklanmıştır.

Mevzuata göre, sayaçların 25-35 günlük dönemi kapsayacak şekilde okunması ve faturanın düzenlenmesi gereklidir. Yaşanan pandemi nedeniyle İGDAŞ’ın, kimi aboneler için bu periyoda uygun sayaç okuma işlemi gerçekleştiremediği öne sürülmektedir.

Yönetmelikle tüketiciye tanınan haklar

Esas itibariyle 35 günlük sınırı aşan sayaç okunması ile düzenlenen fatura, mevzuata aykırı olmakla birlikte; bu tür bir usulsüz fatura nedeniyle tüketicinin kabul edilemez, bariz ve anlaşılamaz bir zararından söz etmenin olanaklı olmadığı açıktır. Nihayetinde olmayan bir tüketimin bedeli tüketiciden talep edilmemektedir.

Kaldı ki; Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 48. maddesi gereğince; sayacın okunamamış olması durumunda, ortalama ile belirlenecek fatura bedelinin, okunamayan ay sayısı kadar taksitlendirilmesi olanağı tüketiciye tanınmıştır.

Yine fatura itirazları tüketicinin ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmamakla birlikte aynı yönetmeliğin 50. maddesine göre; itiraza konu olan tüketim miktarının, geçen yıl aynı dönemdeki tüketim miktarından fazla olması durumunda bir önceki yılın tüketim miktarının güncel bedeli ödenmesi, itirazın sonuçlanmasına kadar tüketiciyi korumaktadır.

Tüketiciyi yanıltıcı ve yanlış yönlendirici açıklamalar sorumsuzluktur

Bu konuda, tüketici hakları konusunda savunuculuk ve uzmanlık iddiasında bulunan bazı kişilerin, tüketicide infial uyandıracak, kendisinden haksız para istendiği düşüncesine sevkederek, panik oluşmasına neden olacak açıklamalarda bulunması, tüketici hakları mücadelesine zarar verecek nitelikte, sorumsuzluk örneğidir.

Otuz yıla yakın bir süredir, ülkemiz tüketici hareketinde yer alan, sivil toplum örgütü ilkelerine sahip tüketici örgütlenmeleri, hiçbir zaman herhangi bir siyasi veya ticari yaklaşım ve çıkara evsahipliği yapmadıkları gibi “kullanışlı aptal” olmaktan da özenle kaçınmışlardır. Ülkemiz tüketicisi, tüketici haklarının gerçek savunucuları ile defolu olanları ayırt etmektedir.

EPDK’nu şaşkınlıkla izliyoruz

EPDK’nun, tüketiciden başvurular üzerine, süratle soruşturma açması ve soruşturma açtığını kurum başkanının ağzından kamuoyuna duyurması gibi bir uygulama ile ilk kez karşılaşmaktayız. Bu durum şaşkınlığa neden olsa da, güzel bir gelişme olarak değerlendirmekteyiz.

Bu güzel gelişmeden cesaret alarak, EPDK’nun görev ve yetki alanına giren elektrik, doğalgaz, petrol sektörlerinde; son beş yıllık dönem içinde kaç firma hakkında soruşturma açtığını, bu firmaların isimlerini, soruşturma sonucunda ulaşılan sonucu kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz. Zira bugüne kadar Bilgi Edinme Yasası kapsamında bu bilgilerin açıklanmasına ilişkin kuruma yöneltilen istemlerimiz, yasadaki çeşitli istisnalar gerekçe gösterilerek yanıtlanmamıştır. Yine aynı cesaretle, örneğin; Ankara’da doğalgaz dağıtım hizmeti veren Başkent Doğalgaz hakkında tüketicilerden gelen binlerce yakınma üzerine EPDK’nun bugüne kadar hangi işlemleri yaptığını, ne gibi yaptırımlar uygulandığını da öğrenmek istiyoruz.

 

EPDK'nun kurum olarak saygınlığını korumak, tüketicinin ve piyasanın güvenini sarsmamak adına tüketici odaklı, ekonomik istikrara katkı yapacak sağduyuyu ve adil yaklaşımı göstereceğinden kuşkumuz bulunmamaktadır.

Kaynak:
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.