Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-23 18:00:00

Merkez beklentinin üzerinde faiz indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekti. Genel beklenti 50 ya da 75 baz puanlık bir indirimdi. İktisadi faaliyetin koronavirüs etkisiyle Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başladığı belirtildi, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüşün devamı enflasyon görünümünü olumlu etkilediği vurgulandı. Merkez Bankası'nın tahminlerin üzerinde gerçekleşen faiz indirimi sonrası dolar 7 sınırında. Dolar/TL 'de virüs salgını kaynaklı yukarı yönlü baskı devam ediyor. Dün 6.99'u test eden, günü de 6.98'de tamamlayan dolar bu sabaha 6.97'de başladı. Bugün çoğu gelişen ülke para birimi de dolar karşısında düşüyor. Düşüşe Endonezya Rupisi, Meksika pesosu ve Güney Kore wonu öncülük ediyor.

 

Ülkemizdeki korona virüs vakaları ile ilgili son rakamları paylaşan Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, "Son 24 saatte 3083 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 117 kişi hayatını kaybetti" açıklamasını yaptı. Açıklamada, son 24 saatte 1559 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısının 16 bin 477 olduğu belirtildi. "(Kovid-19) Türkiye, yüzde 2,3 ile en düşük ölüm oranına sahip ülkelerden." diyen Koca, "Bu, hastalığa etkili bir tedavi uyguladığımızı kanıtlamaktadır. Bayram ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz, ilan edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır" ifadesini kullandı. Sağlık Bakanı Koca, "Ramazanı tedbirleri gevşetmenin bahanesi olarak görmemeliyiz. Kalabalık iftarları, sosyal ortamları, ramazan sohbetlerini gelecek yıla erteleyelim." dedi.

 

Petrol tarafında ise ABD'nin ham petrol ithalatı geçen hafta bir önceki haftaya göre günlük ortalama 743 bin varil azalışla 4,94 milyon varile, petrol ihracatı da günlük ortalama 546 bin varil düşüşle 2,89 milyon varile geriledi. Söz konusu dönemde ABD'nin ham petrol üretimi ise günlük ortalama 110 bin varil düşüş gösterdi. Böylece, ülkenin günlük ham petrol üretimi 11-17 Nisan haftasında yaklaşık 12,2 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. ABD'nin günlük ortalama ham petrol üretimi 22-28 Şubat haftasında 13,1 milyon varile ulaşarak rekor kırmıştı. EIA'nın "Nisan 2020 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, ülkenin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl 11,8 milyon varil olması bekleniyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.