Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-18 19:53:00

Maske takmayana para ve hapis cezası gelebilir

COVID-19 salgınında devam eden riskleri azaltmak amacıyla getirilen maske takma zorunluluğu kararlarına uymayanlar hakkında 3.150 TL idari para cezasının yanı sıra maske takmama sonucunda başka zararların ortaya çıkması halinde mahkeme kararıyla çeşitli hapis cezalarının uygulanabileceği belirtiliyor.
Hastalığın hızla yayılmasının önlenmesi amacıyla sosyal mesafenin korunması için bugüne kadar alınmış karar ve tedbirlere bir yenisi eklenerek başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 40’tan fazla ilde sokağa çıkan herkese maske takma zorunluluğu getirildi. 


Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun tavsiyesi doğrultusunda; birçok ildeki Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlar, cadde ve açık alana çıkan herkesin ağzını ve burnunu kapatacak şekilde tıbbi veya bez maske kullanmasını zorunlu hale getiriyor.


1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27. Maddesine dayanılarak belirlenen tedbirlere uymayan kişiler, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi gereğince 2020 yılı için 3.150 TL tutarında idari para cezası ödemek zorunda kalacak. 


Maske takmama eylemi tek başına hapis cezası gerektiren bir suç oluşturmuyor. Ancak bu yolla hastalık ve ölüme sebep olma suçu hapis cezalarını gündeme getirebilir.


Avukat Sinan Keskin, “Özellikle virüs taşıdığını bilen birinin, maske takmayarak diğer insanlara da virüs bulaştırmak suretiyle hastalanmalarına veya ölmelerine sebebiyet vermesi durumunda Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen yaralama suçlarından öldürme suçuna kadar sorumluluğu gündeme gelecektir” dedi.
Hibya Haber Ajansına bir açıklama yapan Keskin, “Alınan kararlara riayet edilmemesi idari ve adli yaptırımları da beraberinde getiriyor, tedbirlere uyulması noktasında hassasiyet gösterilmesi elzemdir” diye vurguladı.
 

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.