Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-02 10:40:00

Nisan Başlangıcı da tatsız

Beklendiği üzere ABD, sağlık sisteminin yapısı gereği ve iktidarın tavrı nedeniyle artık virüsün merkez üssü oldu. Bugün 200 bin vakayı geçtiler ki en yakını ikiye katladılar. Ve süreç devam ediyor. Sadece New York vakaların % 40ına sahip olup diğer bölgelerde salgının yayılımı sürüyor. Trump bunu görerek “gelecek 2 haftalık süreçte ABD açısından zorlu bir sürecin gerçekleşmesini beklediklerini” söyledi.

 

Haftaya iyi başlayan piyasalar, bu açıklama ile tedirgin oldu.  Avrupa’da Stoxx Europe 600 % 2.9, Fransa’da Fransa'da CAC 40 % 4.3, Almanya'da DAX 30 % 3.9,  İngiltere'de FTSE 100 %3.8, İtalya'da FTSE MIB 30 %3.0 düştü. ABD’de ise Borsa Endeksleri % 4.4 düştü.  Geçen hafta ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 3,3 milyon kişi ile rekor kırmışken dün de Fransa’da Çalışma Bakanı Penicaud, yaptığı açıklamada, salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen 337 bin şirketin 3,6 milyon çalışanını işten çıkarttığını, ödenecek işsizlik maaşı nedeniyle bunun devlete maliyetinin 11 milyar Euro olduğunu kaydetti.

 

S&P kuruluşundan yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin küresel ekonomiyi resesyona ittiğine ve ekonomideki ani durgunluğun borçlular için yoğun bir kredi baskısı getireceğine işaret edilirken Avrupa ve ABD'nin salgın krizinde henüz zirveyi aşamadığı, salgının kırılgan yükselen piyasalardaki tam etkisinin de henüz görülmediği ifade edildi. Açıklamada, Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin başarısız olmasının, finansal ve emtia piyasalarındaki oynaklığın daha da kötüleşmesinin ve talep düşüşüyle arzdaki aksaklıkların artmasının kredi koşullarına yönelik risk oluşturduğu kaydedildi.

 

Suudi Arabistan’ın fiyatları desteklemek için işbirliği istediği, Çin’in devlet rezervlerini doldurmak için harekete geçtiği haberleri ile petrol fiyatları bugün toparlıyor.  Dün akşamdan beri Brent petroldeki yükseliş % 12 ye ulaştı ve fiyat 25 doları geçti. Bu arada değer kazanımını sürdüren dolar da bir miktar kar realizasyonu görülmekte. Bu da borsalar için bir miktar iyimserlik yaratabilir.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 92 bin görüldü. Yurtdışına paralel seyrin devamının gelebileceği görüşündeyiz.

Kaynak: Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.