Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-27 10:16:00

Akkuyu NGS için üretilen kondenser gömülü parçaları gönderildi

Rosatom’un Mühendislik Bölümü Atomenergomash ve General Electric'in ortak girişimi olan AAEM LLC’nin, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için tasarladığı kondenser gömülü parçaları, Rosatom'un makine yapımı bölümü ve Atomenergomash’in bir şirketi olan ZIO-Podolsk PJSC'de üretilerek Türkiye’ye gönderildi.

 

Gerçekleşen bu gönderim, Akkuyu NGS için ‘buhar türbini paketinin ekipman temini projesi’ kapsamında AAEM'in gerçekleştirdiği ilk sevkiyat olma özelliğini taşıyor. 20'den fazla özel parçadan oluşan ekipman, (toplam parça sayısı 700'ü aşıyor) yaklaşık 17.5 ton ağırlığında.

 

Çalışma kapsamında AAEM uzmanları güç hesaplamaları ve 3D modelleme yaparak temel tasarım belgelerini de yayınladı. Bununla birlikte uzmanlar, imalat sırasında tasarımcı denetimini de gerçekleştirdi. AAEM ve ZIO-Podolsk şirketleri Akkuyu NGS için türbin yapım ekipmanı tedarik sözleşmesi uyarınca kondansatörler, hava gidericiler, nem ayırıcı yeniden ısıtıcılar, düşük ve yüksek basınçlı ısıtıcılar tasarlayacak ve üretecek.

 

AAEM ortak girişim şirketi 2007 yılında General Electric'in (GE) Arabelle buhar türbini teknolojisini kullanarak Rus tasarımlı geleneksel NGS adalarını donatmak için kuruldu. AAEM 2017 yılından bu yana, Akkuyu NGS'nin türbin adası için buhar türbin paketinin ekipman tedarik projesini gerçekleştiriyor.

 

Türbin adası için buhar türbini tesisinin ana ekipmanı ise, yarı hızlı Arabelle buhar türbini, dört kutuplu GIGATOP turbo jeneratörü ve kondenser vakum sistemi ekipmanı da dahil olmak üzere GE Steam Power tarafından üretilecek. Pompalar, ısı alışverişi ve diğer yardımcı ekipmanlar da, Atomenergomash şirketleri olan ZiO-Podolsk, CKBM, Ganz, ARAKO, ATM ve CNIITMASH NPO tarafından yapılacak. AAEM tarafından tasarlanan türbin ada sistemleri, bir bütün olarak ünite çalışmasının maksimum verimliliğini, güvenilirliğini ve güvenliğini sağlayacak.

 

Akkuyu NGS projesi, en yüksek güvenlik standartlarına uyan 3+ nesil Rus VVER-1200 reaktör tesisleri ile donatılmış dört güç ünitesinden oluşuyor. Her NGS ünitesinin elektrik gücü 1200 MW olacak.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.