Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-20 08:15:00

AB kurtarma fonu müzakerelerinde çıkmaz sürüyor

*Avrupa Birliği (AB) liderleri, Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan toplam 750 milyar euroluk ekonomik kurtarma programı üzerinde üç gün süren müzakerelerde çıkmaz devam ediyor.  Liderler AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesini de müzakere eden liderler, bütçenin boyutunu, harcama alanlarını ve üye ülkelerin gelecekteki bütçeye ne oranda katkı sağlayacaklarını tartışıyor. AB ülkeleri içinde "Tutumlu 4'lü" olarak adlandırılan Hollanda, Danimarka, İsveç ve Avusturya, özellikle kurtarma programındaki hibeleri soğuk karşılıyor. Liderler kurtarma fonu ve bütçe görüşmelerine bugün TSİ 17:00’de yeniden başlayacak.
*Konuyla ilgili açıklamada bulunan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, Avrupa Birliği liderlerinin herhangi bir maliyetle hızlı bir anlaşma yapmak yerine blok için iddialı bir mali yardım paketi üzerinde anlaşmalarının daha iyi olacağını söyledi.

Japonya’da İhracat Geriledi…
*Japonya'da ihracat koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesine rağmen ardı ardına üçüncü ayında da gerilemesini sürdürdü. İharacat Haziran ayına göre yüzde 26.2 geriledi.
*Diğer yandan bugün paylaşılan haziran ayı Japonya Merkez Bankası toplantı tutanaklarına göre, politika yapıcıları ülkenin deflasyona geri kayma riskini tartıştılar. Ancak BOJ'nin dokuz kişilik kurulunda yer alan bazı üyeler COVID-19'un uzun bir süre devam etmesi muhtemel etkisiyle, likidite desteği alsalar bile daha fazla şirketin iflas riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini belirtti

TCMB Zorunlu Karşılık Düzenlemesinde Değişikliğe Gitti…
* TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli mevduat/katılım Fonu yabancı para yükümlülükler zorunlu karşılık oranı %19'dan %22'ye çıkarıldı. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranı %15'ten %18'e çıkarıldı. Yapılan basın duyurusunda, “normalleşme sürecinin bir parçası olarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.” denildi. Alınan bu kararla, piyasadan yaklaşık 9,2 milyar ABD doları tutarında Döviz ve altın cinsinden likidite çekilmesi beklenmektedir.
 

Kaynak İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.