Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-09-02 14:49:00

Türkiye genetik tanıda merkez oluyor

Geliştirdiği yeni nesil genetik tanı kitleri ve biyoinformatik yazılımlarıyla nadir hastalıkların tanı sürecini hızlandırıp tanı sayısında artış sağlayarak, insan ve toplum sağlığına katkı sunmayı hedefleyen Gene2info, bu kapsamda Genetiks Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Söz konusu işbirliği kapsamında ilk etapta, Gene2info tarafından geliştirilen ve doğuştan nadir safra metabolizma bozukluğu ile ağır kombine immün yetmezliğin teşhisine ilişkin kesin sonuç veren genetik tanı kitleri kullanılarak yeni nesil dizi analizi (Next Generation Sequencing-NGS) çalışmaları Türkiye'de Genetiks Laboratuvarı'nda yapılacak.



Gene2info Kurucu Ortağı Bahadır Onay nadir hastalıkların genetik tanı süreciyle ilgili şu bilgileri verdi: "Nadir hastalıklar, yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan ve özellikle geç teşhis edildiğinde ölümcül sonuçları olabilen hastalıklar. Buna karşılık toplumda gözlenme sıklıkları çok düşük olduğu için tanı süreçleri oldukça uzun olabiliyor. Ayrıca bu tip hastalıklar klasik yöntem diyebileceğimiz biyokimyasal yöntemlerle teşhis edilmeye çalışılıyor ve bu yöntemle maalesef kesin tanı konulamıyor. Kesin tanı için son adımda genetik test yapılması gerekiyor ve bu testler yurtdışında yapıldığı için ortalama yanıt süresi 10-12 haftayı buluyor. Gene2info olarak Türkiye'de, özel geliştirdiğimiz genetik tanı kiti ve yapay zeka ile desteklenmiş bir biyoinformatik algoritmayla dünyada erişilmemiş bir sürede bu testleri ülkemizde gerçekleştiriyoruz. Biyokimyasal test adımına gerek kalmaksızın, yurtdışına örnek göndermeden, doğrudan Türkiye'de genetik analiz yaparak çok daha ekonomik ve çok daha hızı tanı konulmasına imkan veriyoruz. 10-12 haftalık ortalama süreyi maksimum 1 haftaya, test maliyetlerini de yaklaşık yarıya indiriyoruz. Ek olarak hem biyolojik materyaller hem de genetik bilgi ülke sınırları içinde kalıyor."



Onay, Genetiks ile yapılan işbirliğiyle bu testleri dünyada daha önce erişilmemiş bir sürede Türkiye'de gerçekleştirebildiklerini belirterek, "Gene2info tarafından geliştirilen genetik tanı kitleri kullanılarak laboratuvar çalışmasının yapılması adımında Türkiye'nin önde gelen genetik analiz merkezi olan Genetiks ile işbirliği yapıyoruz. Genetiks, Türkiye'de ve 15 ülkeye genetik tanı konusunda hizmet veren, Avrupa Moleküler Genetik Kalite Ağı'na akredite, uluslararası bir merkez. Genetik tanı kitlerimizin sağladığı yenilikçi yaklaşım ve Genetiks'in yüksek kaliteli hizmeti ile bir hafta içinde testleri sonuçlandırabiliyoruz. Bu da hastalığın erken ve kesin şekilde teşhisini sağlıyor ayrıca hastanın doğru ilaçlar kullanılarak yaşam kalitesinin yükseltilmesine imkân veriyor. Hem de tüm tanı süreci yurtiçinde, yerli kaynaklarla yürütüldüğü için maliyet de önemli oranda düşüyor" dedi.



Genetiks Yönetici Ortak ve Genel Müdürü Ahmet Eren Sayın ise "Yeni nesil çözümleri ülkemizde üretmek ve yurtdışına ihraç etmekten büyük onur duyuyoruz. Gene2info ile geliştirdiğimiz iş ortaklığıyla yerli ve milli çözümleri üreterek hem sağlık sektöründe hem de bilişim sektöründe yeni iş fırsatları yaratacağız. Artık yurtdışından ithal ettiğimiz test ve analiz çözümleri yerine bizlerin yerli ve milli çözümler üretebiliyor olması gurur verici. Bu teknolojik hizmetleri yakın süreçte ihraç etmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Sayın, "Gene2info'nun arkasında çok önemli bir tecrübe ve yazılım ekibi var. Geliştirdikleri analiz çözümleriyle test süreçlerimiz oldukça kısaldı. Ortak hedeflerimiz doğrultusunda şimdiden yeni analiz ve test çözümleri üretmek üzere çalışmalara başladık. Bu tarz işbirliklerinin büyüyerek devam etmesini arzuluyoruz" dedi.





Gene2info hakkında

Gene2info, moleküler genetik kitler konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahip Multigen Sağlık Hizmetleri ile kurumsal iş yazılımları ve vergi teknolojileri alanında çözümler geliştiren İdea Teknoloji Çözümleri'nin ortak girişimi olarak 2018'de kuruldu. Şirket, genetik kökenli hastalıklara yönelik tanı analizlerini hızlandıran ve standardize eden bütünleşik çözümler ile genetik verinin işlenmesi, saklanması ve iletimi için güvenlik çözümleri sunuyor. Hedefi, genetik verilerin amaca yönelik olarak hızlı şekilde oluşturulması, son yararlanıcı (hasta), hekimler ve sağlık kurumları arasında iletiminin kolaylaştırılıp hızlandırılması ve yüksek güvenlik çözümleriyle korunması.

Daha detaylı bilgi için, lütfen www.gene2info.com web adresini ziyaret ediniz.



Genetiks hakkında

Genetiks, hem Türkiye'de hem de dünyada daha güçlü, sağlıklı ve parlak bir gelecek için 2006 yılında kuruldu. Bugün bin 250 metrekare alana kurulu Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi, tam zamanlı uzman personeli, gelişmiş teknolojik cihaz parkı, Ar-Ge yatırımlarıyla Türkiye'nin yanı sıra yurt dışında 15'den fazla ülkeye genetik hastalık tanı merkezi olarak hizmet veriyor. Genetik tanının Sitogenetik, Moleküler Sitogenetik, Moleküler Genetik ve Genetik Danışmanlığı başlıkları altında 15 binden fazla genetik tanı testini bünyesinde barındırıyor. 2007'den bu yana GEDIA (Genetic Diagnostic Network) ağı resmi üyesi olan Genetiks, dünya çapında 100'ün üzerinde laboratuvarla işbirliği yapıyor.

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.