Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-09-06 09:36:00

ABD Ne Diyor?

ABD özel sektör istihdam verisi 150 bin civarında beklenirken 195 bin artış açıklandı. 3 aydır artıyor! Üstelik imalat sanayindeki artış dikkat çekici. Başkan Trump, veri sonrası hemen iphone’undan bir kutlama twiti attı: “Really Good Jobs Numbers! ABD İmalat sanayi demişken dün açıklanan fabrika siparişleri Temmuz ayında %1 olan beklentinin üzerinde %1.4 arttı. Dayanıklı mal siparişleri ise beklentiye paralel %2 arttı. Bu iyi rakamlara karşın çekirdek siparişlerin önceki ay % 0.7 gerilemesine karşın son veride %0.6 gerilemesi göze çarpıyor.

Önceki gün açıklanan ISM imalat endeksi Ağustos'ta 49.1 olarak 2016'dan beri en düşük seviyeye gerilemişti. Dün açıklanan ISM imalat dışı endeksi Ağustos'ta 3 ayın zirvesi olan 56.4'e yükseldi. Yeni siparişler 6.2 puan artışla 60.3 oldu. Yani Ağustos’ta imalatta sıkıntı ortaya çıkarken diğer alanlarda iyileşme var. Bugün de tarım dışı istihdam (Bk:+160bin) ve işsizlik verisi açıklanacak. Görüntü net: ABD’de büyüme motoru halen güçlü. Motor teklemiyor. Ama bazı alanlarda veriler karışık seyirde geliyor. Yani güç kaybı başlıyor.

Çin ile ABD heyetlerinin Ekim başında görüşme yapacak olması, dünkü verilerin güçlü olması ile ABD’de borsalar bayram etti. Endeksler neredeyse 2 aydır geçemediği noktaları kırınca alımlar hızlandı ve Nasdaq % 1.8, Dow Jones % 1.4, S&P500 % 1.3 yükseldi.

Peki bu Amerika hani “resosyana girecek” diye 10 yıllık tahvil faizi 2 yıllık tahvil faizinin altına inmişti. İşte buna da cevabı Yale Üniversitesinin şöhretli hocası Robert Shiller vermiş: Ters getiri eğrisi ve resesyon arasında kurulan ilişki kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete dönüşerek ABD’de resesyona yol açabilir. Türkçesi; bir şeyi kırk kere söylersen olur.

 Ama bu söylem yeni bir şey değil. 2018 sonunda yani 9 ay önce Muhammed El-Erian da -borsanın bir ayda % 15 düşmesi üzerine- “Wall Street’in bu kadar endişeli hali gerçekten bir resesyon getirebilir” demişti. Fakat o günden beri geçen 9 ayda % 27 yükselen S&P500 Endeksi var karşımızda! Bu süreçte Piyasa, korktukça FED’i dürtükledi ve istediğini yaptırdıkça yola devam etti. Neticede herkesin elinde hisse var ve kimse portföyün aşağı gelmesini istemiyor. Her ufak fırsatı da büyütüp getiriyi artırmanın derdindeler. O yüzden düşüşler hızlı ve birkaç gün sürerken, yükselişler uzun süreli ve daha yavaş.

 Benzer trend bizde de var. 95 bin seviyesinde mal toplayan büyük yatırımcılar, ucuz kalmış Türk borsasına gelecek taze yabancıları bekliyor. Bu süreçte 5 gündür yükselerek 101 bine ulaşıldı. Bu süreçte Bankacılık Endeksi % 9 yükseldi. Önümüzdeki hafta ilginç gelişmelere sahne olacak gibi.

STRATEJI

BIST100 için önce 97500 sonra 99500 geçildi. Sırada 100 bini destek yapıp 102 bini denemek var. Kâr satışları zamanına dikkat edilmeli.

ALNUS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.