Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-09-07 10:46:00

Bebeğı̇nı̇zı̇n Ağız ve Dı̇ş Sağlığı

Çocuklarda ilk süt düşleri 6-12 aylık dönemde çıkmaya başlar ve 20 tane süt dişi genellikle çocuk 2,5-3 yaşına geldiğinde tamamlanmış olur. World Health Organisation (WHO-Dünya Sağlık Örgütü) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk diş hekimi muayenesinin 6 ay-1 yaş arasında ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını önermektedir.

Medicana International Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Çocuk Diş Hekimi (Pedodonti) Uzm. Dr. Nurgül Demir Bebeğinizin dişlerinin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlamak için önerilerde bulundu.

Hem anne sütü hem bebek mamaları çürük yapıcı özellikleri olduğunu vurgulayan Dr. Demir, “Bebeğinizi emzirdikten veya biberon ile besledikten sonra mutlaka dişlerini ve diş etlerini bebek fırçasıyla veya temiz bir gazlı bezle silin. Bu şekilde, diş çürüğüne neden olan, bakteri plağı adı verilen yapışkan kaplamadan kurtulmuş olursunuz” önerisinde bulundu.

Bebeklerin katkısız, organik süt içirilmesinin uygun olduğunu bildiren Dr. Demir ş̧ekerle veya balla tatlandırılmış sütlerin bebeğinizin çürük riskini arttırdığını açıkladı.

Bebeklerde sağlılı ve güçlü dişler için biberon kullanılmamasını öneren Dr. Demir biberon yerine küçük bardakları veya tatlı kaşıklarını tercih edilmesi gerektiğinin söyledi.

Bal ile tatlandırılmış emzik veya biberonlar ile uyutulmayının alışkanlık haline gelmesinin erken çocukluk çağı çürüklerinin temel sebebi olduğunu vurgulayan Dr. Demir anneleri uyardı. “Bebeğinizi hiçbir zaman balla tatlandırılmış emzik veya biberonlar ile uyutmayın”dedi.

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Çocuk Diş Hekimi Uzm. Dr. Nurgül Demir, Bebeklerde sağlılı ve güçlü dişler için özellikle gece uyutmadan önce bebeğinizin dişlerinin yüzeyini temizlemeniz, hiçbir şey yapamıyorsanız su içererek uyutmanız ağız içindeki asidik ve çürük yapıcı ortamın dengelenmesi için çok önemlidir. Çünkü gece tükrük akışı çok azdır ve dişlerin üzerindeki temizleyici etkisi daha azdır. Dişleri yaş grubu için önerilen önerilen diş macunu ve yumuşak kıllı bir fırça ile günde en az iki defa fırçalayın. Eğer çocuğunuz tükürme alışkanlığı kazandıysa 3 yaşına geldiğinde florürlü diş macunu kullanmaya başlayın ve sadece bezelye büyüklüğünde diş macunu kullanın. Çocuğunuzun fırçalama sonunda macunu tükürmesini sağlayın. Dört yaşa kadar parmak ya da emzik emme alışkanlığından vazgeçirmeye çalışın. Her 6 ayda bir diş̧ hekimini ziyaret edilmesinin bebeklerin ağız sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.