Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-20 10:09:00

Smart Energy’de kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 50’ye yaklaştı

“Güneş enerjisi sektörü fırsat eşitliği açısından da önemli bir imkan sunuyor”

 

Türkiye’de kısa sürede önemli bir büyüme kaydeden yenilenebilir enerji sektörünün 60 bin kişiye istihdam imkanı yarattığına dikkat çeken Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, güneş enerjisinde kadınların işgücüne katılımı açısından önemli fırsatlar bulunduğunu vurguladı. “Fırsat eşitliği” ilkesi ile kadın çalışan oranının Smart Energy’de yüzde 50’ye yaklaştığını belirten Demirdağ, “Fabrikamızdaki 33 istasyonun 22 kilit noktası kadınların yönetiminde. Bazı bölümlerde kadın istihdamı yüzde 65’in üzerinde” dedi.

 

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri de işsizlik ve yeni istihdam alanları oluşturmak. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Şubat 2020 itibariyle Türkiye’de 15 yaş ve üzerinde 62 milyon 119 bin kişi bulunuyor. Ancak bu nüfusun yarıdan fazlası, yani 31 milyon 137 bin kişi işgücüne dahil değil. Güneş enerjisi sektörünün global oyuncularından Smart Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, “Dünyada küresel iş gücüne katılım oranı kadınlar için yüzde 63, erkek için yüzde 94. Eğer bir ülke zenginleşecekse kadın-erkek herkesin ekonomiye katkıda bulunması gerekiyor. Bir ülkenin ekonomisiyle, toplumsal hayatıyla daha güvenilir, daha güçlü ve daha gelişmiş olmanın yolu fırsat eşitliğinden geçiyor” diyerek çalışma hayatında fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekti.

 

Türkiye'de enerji sektörünün ilk ve tek “Cinsiyet Eşitliği” inisiyatifi olan TWRE (Turkish Women in Renewables and Energy) - Yenilenebilir Enerji Sektörü Türk Kadınları Grubu’nun sorularını yanıtlayan Demirdağ, güneş enerjisi sektöründe istihdam konusundaki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Online olarak üyelerin katılımına açık olan toplantıda, Smart Energy’nin istihdam politikası ve güneş enerjisi sektöründe artan istihdam olanaklarına ilişkin gelişmeleri aktaran Demirdağ, şunları söyledi: “Türkiye’de çok uzun bir geçmişi bulunmayan, ancak son yıllarda çok yol kat eden yenilenebilir enerji sektörü, geldiğimiz noktada 60 binden fazla insana dokunuyor. İşsizlik oranının yüzde 13.6 olduğu genç nüfusta, bu oranın yüzde 24.4’ü bulduğu ülkemizde yeni iş olanaklarının açılması çok büyük önem taşıyor. Bu yıl ülkemizde 1.5 milyon insan 29 yaşını bitirip 30 yaşına giriyor. Bu şu demek; bu insanların istihdama katılmış olması gerekiyor. En azından kadın-erkek 1 milyon kişi iş arayacak. Bu açıdan üretimin desteklenmesi gerekiyor. Yeni istihdam olanakları oluşturulması için bu noktada yerli ve milli yenilenebilir enerji sektörünün önünün açılması büyük önem taşıyor.”

 

KADINLARIN KATILIMI İLE GÜNEŞ ENERJİSİNİN GELECEĞİ DAHA PARLAK

Aynı zamanda Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı da olan Demirdağ, bu noktada kadınların işgücüne katılımı ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Güneş enerjisi sektörünün bu konuda önemli bir fırsat sunduğunun altını çizen ve “Sahalarda ağırlıklı olarak erkekler çalışsa da güneş enerjisi, kadın istihdamının önünü açacak bir sektör” diyen Demirdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sektörün gelişimi için çalışıp, büyümesine katkıda bulunurken, kadınların katılımı ile güneş enerjisinin parlak bir geleceği bulunduğuna inanıyoruz. Kadınların yeni iş yaratma potansiyelleri oldukça yüksek. Sahalarda bile kadın-erkek gibi bir ayrım kalmadığını görüyoruz. Fırsat eşitliği politikasını benimsiyoruz. Bir ülkenin kalkınmasından, zenginleşmesinden söz ediyorsak bu ancak kadın-erkek herkesin ekonomiye katılması ile mümkün olacaktır.”

 

Fırsat eşitliğine inanan ve 400’den fazla kişiyi istihdam eden Smart Energy’de kadın çalışan oranının ülke ortalamasının üzerinde bulunduğunu belirten Demirdağ, “Toplamda kadın çalışan oranımız yüzde 47 civarında. Mavi yakalı çalışanlarımız arasında ise kadınların oranı yüzde 50'den fazla” dedi. Bölüm olarak oranlar değişiklik göstermekle birlikte fabrikalarındaki 33 istasyonun 22 kilit noktasının kadınların yönetiminde olduğunu açıklayan Demirdağ, şu bilgileri paylaştı: “Ar-Ge'mizi kadın çalışanlarımıza teslim ettik. Bazı bölümlerde kadın istihdamı yüzde 65'in üzerinde. Kalite bölümünde, üretimde çok sayıda kadın çalışanımız görev alıyor. Güneş enerjisi sektöründe, özellikle panel üretiminde dikkat çok önemli bir konu. Bu noktada kadınların daha dikkatli, konsantrasyonunun daha yüksek olmasına güveniyoruz. Biz bu konuda şanslı olduğumuzu düşünüyor ve bu şansımızı üretimde değerlendiriyoruz. Güneş enerjisi sektörü büyümesine devam etmeli, ülkemizin gelişimi hızlanmalı, cari açığımız denge altına alınmalı, işsizlik oranlarımız düşmeli derken bunun ancak kadınlarımızın katılımı ile mümkün olacağını da biliyoruz.”


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.