Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-25 19:18:00

DSÖ: İkinci kez enfekte olmayacağınızın kanıtı yok

Dış Haberler, 25 Nisan (HİBYA) – Dünya Sağlık Örgütü, yaptığı açıklamada, şu anda koronavirüsten iyileşen kişilerin, antikor geliştirmişler olsalar bile, ikinci bir enfeksiyondan etkilenmeyeceklerine dair “kanıt yok” dedi.

DSÖ açıklamasında enfekte olmuş kişilere “bağışıklık pasaportları” veya “risksiz sertifikaları” vermeye karşı uyarıda bulunarak, uygulamanın standart tavsiyelerin göz ardı edebileceğinden dolayı yayılma riskini artırabileceğini belirtillerek, ayrıca, koronavirüs antikorlarına yönelik testlerin doğruluğunun ve güvenilirliğinin kesin olmadığı konusunda da uyarıldı.

DSÖ'nün son bilimsel toplantısında “Yanlış immünodiyagnostik testler insanları yanlış şekilde iki şekilde kategorize edebilir. Birincisi, negatif olarak enfekte olmuş insanları yanlış etiketleyebilmeleridir ve ikincisi, enfekte olmamış kişilerin hatalı olarak pozitif olarak etiketlenmeleridir. Her iki hatanın da ciddi sonuçları vardır ve kontrol çabalarını etkileyecektir. ” denidi.

Şili ve bazı ülkeler geçen hafta hastalıktan kurtulduğu düşünülen kişilere “sağlık pasaportu” veya ''risksiz sertifikası'' vermeye başlayacağını duyurmuştu.Böyle bir uygulamanın enfekte olmuş kişilerin, virüse karşı antikor geliştirip geliştirmediklerini belirlenmesinden sonra, hemen istihdama dahil edilmeleri amacı taşıdığı belirtiliyor.

Ancak DSÖ, “Pandemide bu noktada, bir 'bağışıklık pasaportu' veya 'risksiz sertifika' nın doğruluğunu garanti etmek için antikor bağimlı bağışıklığın etkinliği hakkında yeterli kanıt yoktur. Pozitif bir test sonucu aldıkları için ikinci bir enfeksiyona karşı bağışık olduklarını varsayanlar halk sağlığı tavsiyelerini göz ardı edebilir. Bu nedenle bu tür sertifikaların kullanılması, sürekli bulaştırma riskini artırabilir.” açıklamasını yaptı.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.