Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-05 08:41:00

Piyasalar toparlamaya başladı

Çin’de, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 490’a, virüs teşhisi konulanların sayısı 24.324’e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün henüz bir mutasyona uğramadığını, küresel salgına dönüşmediğini ve vakaların büyük bölümünün halen Çin’in Hubei eyaletinde olduğunu açıkladı. Şu ana kadar Hubei’de vaka sayısında yaşanan artışın, Çin’in geri kalanına göre çok daha hızlı olması bu önlemin etkili olmuş olabileceğine işaret etse de virüsün kuluçka döneminin iki hafta olması nedeniyle kesin bir tespitte bulunmak için henüz erken. Diğer taraftan Çin dışından yeni vaka haberleri gelmeye devam ediyor. Japonya bir yolcu gemisinde 10 kişiye yapılan testlerin pozitif çıktığı teyit ederken, Singapur’da 4’ü insandan insana geçen 6 yeni vaka bildirildi. Güney Kore’de iki yeni vaka açıklandı. United Airlines ile American Airlines 20 Şubat’a kadar Hong Kong uçuşlarını askıya aldı. DSÖ, salgının maliyetinin Nisan sonuna kadar 675,7 milyon dolar olacağını hesaplarken, Gilead 500 hasta üzerinde test edilmek üzere deneysel bir ilacı Çin’e gönderiyor. Testlerin gelecek hafta başlayabileceği belirtiliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bugün Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası 14:15’te bir basın açıklaması yapacak.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’de Suriye rejim güçlerinin Türk askerine saldırısının ardından ilk kez görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Türkiye’nin benzer saldırılara karşı meşru müdafaa hakkını en sert şekilde kullanmaya devam edeceği mesajını verdi. Dün akşam gerçekleşen görüşmede Cumhırbaşkanı Erdoğan, İdlib’de çatışmaların önlenmesi amacıyla bölgeye sevk edilen Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına Esad rejimi tarafından düzenlenen saldırının, Suriye’de barış için yürütülen ortak çabalara darbe vurduğunu ifade etti ve Türkiye’nin benzer saldırılara karşı meşru müdafaa hakkını en sert şekilde kullanmaya devam edeceğini belirtti. İdlib saldırısına ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan ise bir Twitter paylaşımı ile Türkiye’ye destek açıklaması geldi. Esad rejim güçlerinin Türk gözlem noktalarına saldırısının ardından ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’nin yanında olduğunu belirten Pompeo, “Esad rejimi, Rusya, İran ve Hizbullah’ın ‘zalim eylemlerinin’ ateşkes sağlanmasını engellediğini” ifade etti.

 

Küresel piyasalar, iki haftadır yaşanan sert satış baskısının ardından koronavirüsün yayılmasının sınırlı olacağına ve küresel ekonomiye etkisinin kısa süreli olacağına yönelik fiyatlamalara yöneldi. Asya hisseleri koronavirüs endişelerinin patlak vermesinden bu yana ilk kez iki gün arka arkaya yükseliş kaydetme yolunda ilerliyor. Japonya ve Çin borsaları %1’i aşan yükselişlerle bölge endekslerine öncülük ediyor. Bilançosunu açıkladıktan sonra yükselişe geçen Tesla hisselerinde tırmanış devam ederken, Tesla’nın tedarikçilerinin hisseleri Asya’daki yükselişe katkı sağladı. Singapur doları, ülke merkez bankasının gevşeme için alan olduğu açıklaması sonrası geriledi. Avustralya doları ise merkez bankası başkanı Philip Lowe‘un gevşeme için alan olsa da düşük faiz oranlarının risk yarattığını söylemesi üzerine kayıplarını telafi etti. ABD vadeli endeksleri, S&P 500’ün salı günü Ağustos ayından bu yana en sert günlük yükselişi kaydetmesinin ardından bu sabah düşüyor. Offshore yuandaki düşüş dolar/yuan’ı bir kez daha 7 seviyesinin üzerine taşıdı. Gelişen ülke para birimleri dolara karşı düşüşte. Dolar/TL 5,98 seviyesindeki yatay seyrini sürdürüyor.

Kaynak: AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.