Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-08-28 16:42:00

Türkiye ekonomik güven endeksi beklentileri karşıladı



Türkiye Ekonomik Güven Endeksi Beklentileri Karşıladı!

Küresel tarafta dikkatler bir tarafta G7 zirvesi sonrasında ticaret savaşları eksenindeki gelişmelerde iken diğer tarafta ABD Başkanı Donald Trump'ın, FED'e yönelik eleştirileri piyasalar tarafında gündemi korumaya devam ediyor.

ABD Başkanı Trump'ın, FED'in uygulamış olduğu politikalar ABD dışında tüm dünyanın çıkarına yaradığına yönelik söylemlerine karşın FED'in Eylül toplantısında nasıl bir adım atacağı ve toplantı öncesinde FED Başkanı Jerome Powell başta olmak üzere diğer üyelerinde bu baskıcı tavır karşısındaki tutumu dikkatle takip edilecektir.

Keza geçtiğimiz süre zarfında Powell'ın, Jackson Hole toplantısında güvercin tondaki yaklaşımı dikkatleri çekmişti. Bunun dışında San Francisco FED Başkanı Mary Daly'in son açıklamalarındaki faiz indirimini desteklediğini ifade etmesine karşın, Kansas City FED Başkanı Esther George ve Bostan FED Başkanı Eric Rosengren gibi yetkililerin ise faiz indirimlerini desteklemeyen açıklamaları geçtiğimiz zaman diliminde takip edilmişti.

Keza New York FED eski Başkanı William Dudley'de, Başkan Trump'ın faizlerin indirimleri yönünde göstermiş olduğu baskı politikasının geri çevrilmesine yönelik yaptığı çağrı politika belirmede siyasi düşüncelerin hiçbir şekilde rolü olmadığını vurgulaması tartışmaların devam edeceğine işaret ediyor. Genel çerçevede baktığımızda ise ticaret savaşlarının küresel ekonomi dinamiklerinde yarattığı etki ve Tahvil piyasasında görülen bozulma resesyon sinyallerinin artması neden olurken FED'in elini zayıflatmış gözükmekte.

Diğer taraftan Avrupa'da özellikle son zamanlarda açıklanan ekonomik verilerdeki olumsuz görünüme gün içinde açıklanan Almanya İthalat Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde -0.2, yıllık bazda ise yüzde -2.1 ile beklentilerin altında gerçekleşerek olumsuz görünümün sürdüğünü göstermekte. Bunun beraber aynı zaman diliminde açıklanan GFK Tüketici Güven Endeksi ise 9.7 ile bir önceki ay ki rakamlara paralel gerçekleşti.

Ayrıca küresel olduğu kadar Avrupa'nın lokal sorunu haline gelen Brexit ve İtalya siyasi krizine yönelik gelişmeler de gündemde yer bulmaya devam ediyor. İtalya cephesinde 5 Yıldız Hareketi ile Demokrat Parti arasındaki hükümet görüşmelerinde de ise önce olumsuz gelen haber akışları uzlaşı sağlanması sonrası bölgedeki tedirginliği bir miktar törpüledi.

İlk etapta tartışmaların odak noktası olana dair Demoktrat Parti Başkanı Zingaretti'nin, 5 Yıldız Hareketi ile görüşmeler sonrasında Conte'nin Başbakan olmasını kabul etmesi ve İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Conte'ye hükümeti kurması için 1 hafta süre tanıyacağına yönelik yetkililerden gelen açıklamalar kritikti. Bununla birlikte Brexit meselesine dair AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Britanya Başbakanı Boris Johnson arasında gerçekleşen görüşmede; Johnsonn, AB geri çekilme anlaşması yeniden müzakereye acıkmadıkça ve son zamanlarda tartışmaların odak noktası olan İrlanda sınır sorunu anlaşmadan çıkarılmadığı sürece Brexit anlaşması olmayacağını vurgulaması önemliydi. Ayrıca İngiltere siyasi tarafında erken seçim sesleri yükselirken Başbakan Johnsonn, erken seçim arayışında olmadıklarını ve 14 Ekim'e kadar parlamentonun toplanmasını istediğine yönelik haber akışları takip edildi.

Yurt içinde ise gün içinde TÜİK tarafından açıklanan veriler ışığında bir önceki ay 80.7 olan Türkiye Ekonomik Güven Endeksi, Ağustos ayında yüzde 87.10 verilerinde artış gösterdi. Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları 99.4 milyar dolara ulaşarak bir önceki aya göre 3.1'lik bir artış gösterdi.

Siyasi cephede ise, SU-35 ve SU-57 savaş uçakları üzerinde Türkiye ve Rusya'nın anlaşma yapılması üzerine görüştüklerine dair haber akışları takip edildi. Buna paralel olarak ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemiyle ilgili ikinci etap teslimatın başlaması sonrasında, Türkiye'ye yaptırım uygulanması için ABD Başkanı Donald Trump'a çağrıda bulundu.

Bu bağlamda gelişebilecek olaylar kur fiyatları açısından önem teşkil edebilir. Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması, Brexit gibi konulara dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez banka yetkililerinden politika ve faiz oranlarına dair gelebilecek öngörüler piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.



Işık Menklul Değerler


© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.