Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-27 09:13:00

ADP tarım dışı istihdam değişimi

“HAFTANIN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLARI”

ABD

“ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi”

Cuma günü açıklanacak istihdam rakamları öncesi öne çıkması beklenen verilerden biri de hafta ortasında açıklanacak ADP tarım dışı istihdam değişimi olacak. Küresel çapta ortalığı altüst eden corona virüsü nedeni ile ABD istihdam piyasasında sarsılmaların olması kaçınılmaz olmaktadır. ADP verisi Mayıs ayında virüsün yıkıcı etkileri ile -2760K gerçekleşmiştir. Haziran ayı verisi içinde 3000K beklentisi bulunmaktadır.

“ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi?”

ABD’de haftanın kritik veri olarak Perşembe günü açıklanacak istihdam rakamları takip edilecek. Mayıs ayında 13,3% seviyesine gerileyen işsizlik oranı ve 2,5 milyon kişinin işsiz kaldığını gösteren veri ardından Haziran ayından toparlanmanın devam edip etmeyeceği takip edilecek. Haziran ayı için Bloomberg terminalinde beklenti 3 milyon istihdam artışı olarak yer almaktadır.

TÜRKİYE

“Enflasyon Çift Hanede Kalıcı Olacak (Mı)?”

Türkiye tarafında kritik verilerden biri enflasyon rakamı olacak. Enflasyon Mayıs ayında aylık bazda 1,36%, yıllık bazda 11,39% olarak açıklanmıştı. Haziran ayı enflasyon verisi için GCM Araştırma Departmanı olarak beklentimiz aylık  0,70%, yıllık bazda 12,14% düzeyinde oluşabileceği yönündedir.

“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

ABD Tarım Dışı İstihdam / Fed Tutanakları/ Türkiye Enflasyon / TCMB PPK Özeti/ Çin – İngiltere PMI

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

29 Haziran Pazartesi Saat 12.30 BoE Başkanı Bailey

29 Haziran Pazartesi Saat 18.00 Fed Üyesi Daly

29 Haziran Pazartesi Saat 22.00 Fed Üyesi Williams

30 Haziran Salı Saat 18.00 Fed Üyesi Williams

30 Haziran Salı Saat 19.30 Fed Başkanı Powell

Para Basmak ya da Basmamak!

Corona virüsü biyolojik olarak ülkeleri alt üst ederken, güncel durumda vaka sayısı 9,584,602 – tedaviye pozitif cevap veren 4,821,456 – ölü sayısı 488,740 kişiye ulaşmıştır. ABD tarafında vaka artışı tekrar rekor seviyelere ulaşırken, New York’ta normalleşme tüm hızıyla devam etmektedir.

Fed ekonomiyi ve finansal sistemi kurtarmak için para basmaya devam ederken, bilanço büyüklüğü $7,08 trilyon tutarında bulunmaktadır. Sınırsız ve bedava paranın gideceği hisse senedi piyasaları hızlı bir ralli yaparken, bundan sonra aşırı likidite çözüm mü yoksa sorun mu olacak tartışmaları sürmektedir. Şirket karlılıklarının virüs nedeni ile darbe aldığı bir ortamda ilk tetiklenme sınırsız para ve şirket tahvil alımları ile oldu fakat bundan sonraki kalıcı yeni yukarı hareketler için ekonominin ve şirket karlılıkları beklentilerini “v” şeklinde hızlı toparlanası gerekmektedir.

ABD Başkanlık seçimlerinden önce virüs-ekonomi dinamikleri ile anketlerde geriye düşen Trump için şimdi Bolton’un kitabı negatif dinamik olarak devreye girmektedir. Güncel durumda Biden ile fark 10 puana çıkmıştır. Biden sessiz sedasız anketlerde liderliğini sürdürmektedir.

Anket ortalama güncel durum Biden 50.6 – Trump 40.6

 

Haftanın genelinde, ABD istihdam verilerini takip edeceğiz. Alışık olduğumuz gibi veriler ABD Bağımsızlık günü nedeni ile Cuma günü değil Perşembe günü açıklanacaktır. Özellikle tarım dışı istihdam verisinde yukarı yönlü pozitif toparlanmanın devam edip etmediği önemli olacakken, işsizlik oranında düşük çift hane kalıcılığı öne çıkmaktadır.

Fed tutanaklarında üyelerin negatif faiz ve getiri eğrisi kontrolü konusunda ne düşündükleri ve neleri yapamadıklarına ilişkin sinyaller Dolar teması için önemli olabilir.

Çin ve İngiltere tarafında ise PMI verilerini izleyeceğiz.

Türkiye dinamiklerinde ise Enflasyon Mayıs ayında aylık bazda 1,36%, yıllık bazda 11,39% olarak açıklanmıştı. Haziran ayı enflasyon verisi için GCM Araştırma Departmanı olarak beklentimiz aylık  0,70%, yıllık bazda 12,14% düzeyinde oluşabileceği yönündedir.

1 Haziran tarihinde itibaren TRY %0,62 değer kaybetmektedir.

 

Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 498.375 (mavi) seviyesi ile tekrar 500 seviyesine doğru hareket etmektedir. CDS’in yukarı yönlü hareketi ile TRY değersizleşmesi paralel gitmektedir.

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) bir miktar yukarı yönlü hareket etmektedir.

 

Kıymetli madenler,1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %1,24 – Gümüş %3,10 değer kaybı göstermektedir.

 

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.