Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-06 17:09:00

Nike Air Zoom Mercurial kramponunu tanıttı

Bunları başarmak için ayakkabının içindeki şasi plakaya dönüştürüldü ve böylece maksimum etki için ayak ile Zoom Air birimi arasında sadece iç çorap astarı bırakıldı.

 

Nike Futbol, Air birimleriyle onlarca yıldır denemeler yapmayı sürdürürken tasarım ekibi teknolojideki modern gelişmeler ve uygulamalardan esinlenerek bunları tekrar gözden geçirip bu özel projeye dahil etmeye karar verdi. Zoom Air, işlevsel uygulamasının ötesinde kramponun genel estetiğine de ilham verdi.

 

Futbolda ilk kez krampon, Nike Flyprint üst yüzle sunuluyor

Nike’ın performans ayakkabılarında kullandığı ilk 3B baskılı tekstil üst yüz olan Flyprint, ilk defa Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint modelinde tanıtıldı ve bu ayakkabı maraton koşucusu Eliud Kipchoge tarafından giyildi.

 

Nike’ın Flyprint üst yüzleri, bir TPU filamentinin bir bobinden çıkarıldığı, eritildiği ve katmanlar halinde uygulandığı bir katı çökeltme modelleme (SDM) tekniğiyle üretiliyor. Flyprint yöntemi, tasarımcılara sporcu verilerini yeni tekstil yapılarına dönüştürme olanağı veriyor. Nike'nin dijital uygulamalardan yararlanarak tekstil geliştirme çalışmalarını ilerletmesini sağlayan bu yöntem, şirketin daha önce hayal edilemeyecek performans çözümleri elde etmek için makineleri özel tekniklerle modifiye etmesini (veya hack etmesini) mümkün kılan ve Nike Hyperfuse, Flywire ve Flyknit teknolojilerini de içeren mirasını zenginleştiriyor.

 

3B tekstiller, çözgü ve atkıdan sonra bir ara bağlantı eklenerek elde edilen daha yüksek dinamizm ile geleneksel 2B kumaşlara kıyasla bir üstünlüğe sahip ve Flyprint tekstillerin bir avantajı malzemenin kaynaşmış yapısında görülüyor. Örneğin, örgü veya dokuma bir tekstilde iç içe geçmeli (çözgü ve atkı) iplikler arasında sürtünme direnci oluşurken baskılı bir tekstil, kaynaştırılmış kesitlerinden dolayı hassas ayarlı kavrama konusunda daha yüksek potansiyel taşıyor. Air Zoom Mercurial kramponun Flyprint üst yüzü, Nike'ın daha önce kullandığı tekstil malzemelere kıyasla daha hafif ve nefes alabilir özelliklere sahip olmanın yanı sıra hava koşullarıyla mücadele etmek için yine “All Conditions Control (ACC)” ile kaplı olarak sunuluyor.

Nike’nin bilgisayar destekli tasarımı, Flyprint deseninin futbola özgü bir şekilde hassasiyetle ayarlanmasını ve üst yüzün doğru noktalarda güçlendirilmesini sağlıyor. Air Zoom Mercurial ayrıca ilave yapı ve destek için Flywire kordonlar içeriyor.

 

Ama yine de 4.5mm Zoom Air birimi, eski denemelerden çok farklı bir amaç için de olsa kramponun odak noktası olmaya devam ediyor. Air biriminin futbol için geliştirilen bu versiyonunda yastıklamadan çok geri dönüş öne çıkıyor.

 

Zoom Air birimi, tabanın altında görülebiliyor ve bir noktada açıkta olduğu için dokunulabiliyor. Zoom Air'in 20. yıldönümü onuruna topuk arkasında “20 Zoom” yazısı yer alıyor. Air, Nike’ın imza inovasyonlarından biri olmanın yanı sıra en sürdürülebilir ürünleri arasında da bulunuyor. 2008'den bu yana üretilen tüm Nike Air taban inovasyonları, en az yüzde 50 oranında geri dönüştürülmüş üretim atığı içeriyor. Ayrıca sürdürülebilir bir üretim yöntemi olan Flyprint’e selam duran bir detay olarak kramponun iç tarafında “Structure printed as a single strand = Zero Waste” (Tek iplikle baskılı yapı = Sıfır Atık) yazısı yer alıyor.

 

Nike Futbol Kıdemli Tasarım Direktörü Jeongwoo Lee, işe tam boy Zoom Air birimiyle başladıklarını ve Air birimi kenarlarda büyümeye devam edip kramponu sararsa nasıl görüneceğini gözümüzde canlandırdıklarını söyledi. Lee, “Sonuç olarak elde edilen yarı saydam üst yüz, iç çorap astarın tonlarını değiştirmenin yanı sıra kramponun dış görünümünü de ciddi anlamda etkiliyor. Eskiden topuktaki yastıklamaya odaklanılıyordu ama Mercurial kullanan futbolcular, topuklarının üstünde oynamıyorlar. Tasarlarken dikkate aldığımız sporcular, tekrar tekrar ön ayaklarından destek alarak tam hızla çıkış yapıyorlar. Biz de bu nedenle ‘yerinde duramayan’ olarak tanımlanabilecek ince, tam boy bir Zoom birimi geliştirmeye odaklandık. İçine gömülmek yerine ondan güç alıyorsunuz. Air Zoom Mercurial geleceğe ve gelişmeleri nereye taşıyacağımıza bir bakış sunuyor. Air ve Flyprint gibi inovasyonlar ile halen geliştirilen diğer şeyler elimizin altında bulunduğu sürece kramponların ne kadar ileriye gidebileceğinin sınırı yok” dedi.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.