Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-28 18:54:00

Gen eğitim kurumları’ndan 2020 AYT ve Genel YKS değerlendirmesi

34 yıldan bu yana 100 binlerce öğrenciyi en başarılı lise ve üniversitelere yerleştiren Google okulu GEN Koleji Eğitim Uzmanları, Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) ve Genel YKS’ye ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Geçen yıla kıyasla bu yılki YKS’nin daha kolay olduğunu vurgulayan GEN Eğitim Kurumları Lise Koordinatörü Mert Kaldırım, detaylı değerlendirmesinde şunları söyledi; “Bu sene yaşanan Korona virüs salgını nedeniyle 12. sınıf öğrencilerinin 9, 10, 11. sınıf müfredatlarının yanında 12. sınıfın birinci dönem derslerinden YKS’de sorumlu olacağı yer almıştı. Buna göre, bugün gerçekleştirilen AYT sınavında, ağırlıklı olarak 11. sınıf konularından oluşan sorular yer aldı. TYT’de zorlanan adaylar, AYT’de daha kolay bir edebiyat bölümüyle karşılaştılar. Fen Bilimleri bölümündeki sorular ile Sosyal Bilimler’deki sorular öğrencilerin bilgiyi kavrama ve uygulama yeteneklerini, ölçen nitelikleriyle önceki yıllardaki sorularla benzerlik göstermekteydi.”

Matematik’de 12. sınıf 2. dönemden soru olmaması avantaj sağladı

Matematik bölümünde 12. sınıf 2. dönemden soru sorulmamış olmasının öğrencilere avantaj sağladığı aktaran Kaldırım, “YKS’ye giren öğrencileri sınav maratonu kadar zorlayacak ve dikkatli olmaları gereken bir tercih süreci beklemektedir. Tüm öğrencilerin hedeflediği bölüme girmesi dileklerimle herkese başarılar diliyorum.” dedi.

MATEMATİK

Matematik sınavında müfredat dışı soru sorulmadı. Sorular arasında matematik ve geometri kazanımlarını birleştiren sorular da bulunmaktadır. Sorular tüm kazanımları sorgular niteliktedir. MEB müfredatında hemen hemen her konu sonunda belirtilen güncel hayat problemlerinden de sorular sorulmuştur.

GEOMETRİ

Geometri sorularında müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Geometri sorularında şekil verilmeyen sorularda, verilen yönergelere göre çizim yapmak gerekmekteydi. Sorular 9, 10 ve 11. sınıf kazanımlarını kapsamaktadır. Soruların yapısına bakıldığında, bilgi ölçen soruların yanında sözel metin yorumlayarak çözülmesi gereken sorular olduğu da görülmektedir.

Türkçe, TYT’ye kıyasla AYT’de daha kolaydı

TÜRKÇE

Müfredat dışından sorunun bulunmadığı Edebiyat testinde bazı sorular öğrencileri zorlamıştır ancak sınav genel olarak orta düzeyde bir zorluğa sahiptir. Hem bilgi hem yorum yeteneği gerektiren soruların sorulduğunu, öğrencinin kelime haznesini ölçmeye yönelik fakat öğrenciyi zorlayan yabancı kökenli sözcüklere yer verildiğini ve genel olarak sınavın şiir türü ağırlıklı olduğunu söylenebilir.

FİZİK

Fizik sorularının müfredata uygun, öğrencilerin bilgiyi yorumlama gücünü ölçen, günlük hayata dair temel kavramları irdeleyen, açık ve anlaşılır bir yapıda olduğunu görülmektedir. Yorum ve işlem becerisi gerektiren soruların dağılımı dengeli olmuştur. Sorularda herhangi bir bilimsel çelişki bulunmamaktadır. Sorular genellikle kolay ve orta düzey zorluk derecesine sahiptir. Çalışan ve kazanımlara hakim olan öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınav olmuştur.

KİMYA

Bugün uygulanan AYT sınavında kimya bölümünde MEB müfredat ve kazanımlarına uygun, temel bilgileri ölçmeye dayalı sorular sorulmuştur. 9 tane 11. Sınıf müfredatından soru sorulmuş olup atomun kuantum modelinden 2 soru, gazlar konusundan birleştirilmiş kaplardan 1 soru, sulu çözeltilerden 2 soru, Kimyasal tepkimelerde hız ve Kimyasal tepkimelerde enerji Konularından birer soru, denge konusundan 2 soru sorulmuştur.12. Sınıf konularından ise 1. Ünite kimya ve elektrik konusundan 3 soru, karbon kimyasından 1 soru sorulmuştur. Sınavdaki konu dağılımı çok güzeldir, tüm konuların kazanımlarını ölçmek için hazırlanmış orta ve kolay zorluk derecesine sahip sorulardan oluşmaktadır. Sınavda hem işlem hem de bilgiyi ölçen sorulara yer verilmiştir.

Biyoloji, AYT’de caydırıcı seçenekleriyle zorlayıcı oldu

BİYOLOJİ

Biyoloji sorusu incelendiğinde, 11 ve 12. sınıf müfredatına uygun, biyoloji bilgisine ve bu bilgiyi yorumlamayı, bilgiyi birbirinden ayırt etmeye dayalı sorular olduğu görülmüştür. Genel olarak soruların çeldiricilerinin güçlü olması öğrencileri sınav esnasında zorladığı görülmüştür.

TARİH

2020 AYT Edebiyat-Sosyal Bilimler sınavında, Tarih soruları incelendiğinde müfredat dışı soru görülmemiştir. Soru yapıları incelendiğinde soruların bilgi basamağı ve hatırlamaya yönelik sorular olduğu, öğrencileri ikilemde bırakmayarak rahatlıkla yanıtlayabileceği yapıda olduğu gözlemlenmiştir. Sosyal bilimler-2 sınavında Tarih dersinde sorulan sorular incelendiğinde, çoğunlukla bilgi sorularından oluştuğu görülmüştür. Sorular orta zorluk düzeyinde olmuştur.

COĞRAFYA

Soruların konulara dağılımı 11 ve 12. Sınıf müfredatlarını kapsamaktadır. Sorular kolay ve orta zorluk derecesindedir. Soruların coğrafi bilgileri bilmeye, coğrafi olayların çevresel etkilerini fark etmeye, dünyada ve Türkiye de yer bilgisine yönelik olduğu görülmektedir. Yanlış ve sürpriz olabilecek soru bulunmamaktadır.

FELSEFE

Felsefe grubu sorularında beklenmedik sürpriz bir soru bulunmamakta, MEB müfredatına paralel hazırlanmış sorulardan oluşmuş olup, çalışan ve düzenli tekrar yapan öğrencinin rahatlıkla çözebileceği yapıdadır. Zorluk düzeyinin orta seviyelerde olduğunu ifade etmemiz gerekir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

AYT sorularında bilgi ağırlıklı sorular sorulduğu, yorum sorularından az sayıda geldiği görülmektedir. Soruların orta zorluk derecesinde olduğu söylenebilir.

GEN Koleji, 34 yıllık deneyim ve başarılı yönetim ve eğitim kadrosuyla Ataşehir ve Bakırköy kampüslerindeki Anaokulu, İlkokul, Ortaokul ve Anadolu Lisesi olmak üzere, tüm sınıflarında sunduğu %100’e varan burs imkanlarıyla, “kişiselleştirilmiş” ve uzaktan ve sınıf eğitimlerini kapsayan “karma eğitim modeli” ile eğitim veriyor.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.