Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-03 09:45:00

Global risk iştahındaki güçlü tablo sürüyor

Yurtdışında ekonomilerin açılmasıyla, coronavirüsü için endişenin azaldığına dair inancın artması endekslerin önemli direnç seviyelerini aşmasını destekliyor. Dün akşam ABD endeksleri günü pozitif tamamladı ve bu sabah vadeliler cephesinde de güçlü bir tablo izleniyor. Asya piyasalarında ise genele yayın %1’in altında primlerin hâkim olduğu dikkat çekmekte. Coronavirüsüyle ilgili olarak vaka sayılarındaki azalma, ülkelerin yeniden kendi gündemlerine dönmesine ve piyasaların ise ekonomik gelişmeleri fiyatladığını izliyoruz. Bugün içerisinde takvimde ABD cephesinde ADP özel sektör istihdam değişimi verisi gündemde olacak. Ayrıca G7 Maliye Bakanlarının bugün video konferans yoluyla koronavirüs mücadele sürecini tartışması bekleniyor. Ayrıca gelecek hafta yapılacak OPEC toplantısında görüşülmesi beklenen kısıntı kararına ilişkin olarak görüşler sürerken, gelen pozitif açıklamaların petrol fiyatlarını da desteklediğini görüyoruz. Ham petrol 38,1$, Brent petrol ise 40,2$ seviyesinden anlık olarak işlem görüyor. Ons altın ise 1720$ seviyesini önemli bir destek noktası olarak izliyoruz. Ayrıca dolar endeksinde ise 97,4 seviyesi öne çıkarken, yaşanan düşüşlerin gelişen ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin değerlenmesini desteklemekte. Endeksinde geldiği nokta itibariyle önemli bir seviyede ve bu seviyenin altına kayması para birimlerindeki kazancın artmasını sağlayabilir. Fakat bu noktada haber akışları ve veriler önemli olacak.

Yurtiçinde ise dün endeks %0,77 primle 108.097 puanla günü tamamladı. Ekonominin 1 Haziran itibariyle açılması ve normalleşme kapsamında şimdilik riskli bir tablonun oluşmaması Borsa İstanbul’daki risk iştahını destekliyor. Ayrıca açıklanan ekonomi paketinin sektörlere sağlayacağı desteğin piyasalar tarafından pozitif karşılandığı izleniyor. Diğer yandan dün kur 6,68 seviyesine kadar geri çekildi. Kısa vadede 6,68 seviyesi önemli destek noktası olurken, bu seviyenin altına gevşemesi düşüşlerin devam etmesi adına önemli olabilir. Yukarıda ise 6,80 – 6,83 bandı direnç aralığı olarak izlenebilir. Bugün TSİ 10:00’da enflasyon verisi yurtiçi piyasaların gündeminde olacak. Ayrıca gün içerisinde Bilim Sağlık Kurulunun toplanmasını ve akşam Sağlık Bakanının duruma dair açıklama yapması bekleniyor. Bu nedenle gün içerisindeki gelişmeleri ve veri seti TL varlıklar için yakından takip edilecek.

Manşette Öne Çıkanlar

TSİ 10:00’de Mayıs ayı enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.

OPEC+ üyelerinin 9,7 milyon varil günlük üretim kısıntısını Ağustos sonuna kadar uzatacakları beklentisi uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını son 3 ayın en yüksek seviyesine çıkardı.

Beyaz Saray'ın sağlık danışmanı Dr. Fauci, koronavirüs için geliştirilmekte olan aşıların kalıcılıkları, mukavemetleri konusunda endişelerini dile getirdi ve aşının uzun süreli bağışıklık sağlamaması olasılığı bulunduğuna işaret etti.

Dünya Bankası, koronavirüs salgınının ve bunun sonucunda ortaya çıkan  resesyonun gelişmekte, kalkınmakta olan piyasa ülkelerinde "kalıcı yaralar" bırakacağını savundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Borrell, Rusya’nın henüz G7 grubuna yeniden dahil olmak için gerekenleri yapmadığını, bu nedenle G7’nin G8 olması için şartların oluşmadığını ifade etti.

Almanya'da koalisyon ortakları dün yapılan görüşmelerde yeni ekonomik teşvik paketinin nihai detayları üzerinde anlaşmaya  varamadı.

Serbest (Döviz) fonları için tevkifat oranı %15 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanlığının konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

ABD Hazinesi, aralarında Türkiye'nin de olduğu ülkelerin dijital sektör vergilerine ilişkin soruşturma açtı

Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.