Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-09-05 18:04:00

ADP Tarım Dışı İstihdam Beklentileri Aştı!

İngiltere siyasi kanadında Brexit’e yönelik önemli gelişmeler yaşanıyor. Öncelikli olarak Salı akşamı ile başlayacak olursak Birleşik Krallık’ın en alt kanadı olan Avam Kamarası’nda anlaşmasız bir Brexit’I önlemeye yönelik kritik bir oylama yapılmış ve parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten alıp milletvekillerine veren yasa tasarısı, muhalefetin galibiyetiyle sonuçlanmıştı. Yani tasarının kabul edilmesiyle birlikte muhalefet kanadı anlaşmasız bir Brexit’i önlemeye yönelik bir tasarı sunabilecekti. Gücünü muhalefete kaptıran İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise bu duruma karşılık bir erken seçim tasarısını en yakın zamanda parlamentoya sunacağını açıkladı. Dün akşam saatlerinde ise muhalefet kanadı elini çabuk tuttu ve Brexit’i engellemek için sunduğu yasa tasarısı 299’a karşı 327 oy ile kabul edildi. Bu tasarıya göre İngiltere hükümeti 19 Ekim’e kadar AB ile Brexit anlaşması sağlayamazsa veya anlaşmasız bir ayrılık için parlamentonun onayını alamaz ise AB tarafına 3 aylık bir Brexit erteleme talebinde bulunmak zorunda kalacak. Eğerki AB tarafı Brexit erteleme tarihini farklı şekilde ayarlar ise bu durumu kabul veya ret etme yetkisi de yine parlamento tarafında olacak. Öte yandan dün akşam saatlerinde Başbakan Boris Johnson’ın erken seçim talebide parlamento üyelerine sunuldu ve 298 oy ile bu istem reddedildi. (Gerekli olan oy sayısı 434’dü). Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde de yine bugün önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle ABD ile Çin’in Ekim ayında Washington’da yüz yüze görüşmelere başlayacağına yönelik haber akışları, Brexit tarafında yaşanan pozitif gelişmeler ile birlikte küresel risk iştahını toparladı.

Bugünkü ekonomik takvimde ise dikkatler ADP Enstitüsü tarafından yayınlanan Tarım Dışı Özel İstihdam Raporu’ndaydı ve veri 195 Bin ile beklentilerin bir hayli üzerinde gerçekleşti. Diğer verilerde ise Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları 217 Bin ile 215 Bin beklentilerinin bir miktar üzerinde gerçekleşirken Tarım Dışı Üretkenlik ve Birim Emek Maliyeleri ise tahmin edilen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. Günün geri kalanında ise ABD tarafında Fabrika Siparişleri, Markit Hizmet PMI’ı ile ISM Endeksleri takip edilecek. Ayrıca kürel risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra açıklamalar ile majör merkeze bankası yetkililerinin açıklamaları da fiyatlamalarda ön plana çıkabilir.

EURUSD

Avrupa’da Brexit konusu gündemde kalmaya devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz 2 günde İngiltere parlamentosunda yapılan oylamalar sonrasında, azalan anlaşmasız Brexit ihtimali Sterlin varlıkları olduğu kadar Euro varlıkları üzerinde de etkili oluyor. Öte yandan bir süredir siyasi bir kaosun içerisinde boğulan İtalya’da çözülen hükümet krizide yine Euro varlıkları adına olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor ve parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oluyor. ABD tarafında ise ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler gündemde kalmaya devam ederken bugün ülkeden takip ettiğimiz ADP Tarım Dışı İstihdam Raporu’ndaki olumlu tablo sonrası paritedeki alış yönlü işlemlerin bir miktar sınırlandığını görmekteyiz. Günün geri kalanında ise yine ABD tarafından önemli veri akışları takip edeceğiz. Ayrıca küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışlarının da fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini söyleyelim. Teknik olarak yaşanan toparlanma hareketleri sonrası paritenin 1.1085 direncine yaklaştığını görmekteyiz. Bu noktanın kırılması halinde ise alış yönlü işlemler artabilir ve 1.1100, 1.1120, 1.1145 ve 1.1170 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. 1.1085 altında kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.1030, 1.1015, 1.0980 ve 1.0960 destek seviyeleri takip edilebilir.

USDTRY

Yurtiçinde sakin bir seyir izlenirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek faize karşı olduğunu ve faizdeki düşüş ile birlikte enflasyonun da düşüş kaydettiğini belirterek güçlenme sürecinde faizlerdeki azalışın artarak devam edeceğini belirtmesi önemliydi. Erdoğan ayrıca, Fırat’ın doğusu konusunda ABD ile mutabakata varma çabasında olduklarını ancak anlaşma oluşmaması durumunda kendi imkanlarını kullanacaklarını dile getirdi. Diğer yandan Rus yetkililerin açıklamasında S-400 füze savunma sisteminin 2020 baharına kadar Türkiye’de konuşlandırılmış olacağı söylenirken sistemlerin ikinci partisinin birkaç hafta sonra Türkiye’de olacağı kaydedildi. ABD’ye baktığımızda Çin ile ticaret görüşmeleri konusunda Ekim ayında yüz yüze görüşme yapılacağı duyurulurken ılımlı mesajlar dikkat çekti. Öte yandan ise yaklaşan FED faiz kararı öncesi üyelerin yaptığı konuşmalarda henüz orta yolun bulunmadığı görülüyor. Son olarak Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, FED'in Eylül ayındaki FOMC toplantısında faizler konusunda ne yapması gerektiği konusunda bir karar vermeden önce, sadece bu yıl için değil 2020 için de ekonomik görünümü değerlendireceğini ve toplantıya kadar bir karar almayacağını söyledi. Veri akışında ise gün içinde açıklanan ve tarım dışı istihdama öncü niteliğinde olan Ağustos ayı ADP tarım dışı istihdam değişikliği 148 binlik beklentiye rağmen 195 bin şeklinde gerçekleşti. Günün kalanı için ABD Temmuz ayı fabrika siparişleri ve Ağustos ayı PMI datalar izlenirken haber akışında yurtiçi riskler, ABD’de de ticaret savaşları ve FED’in faiz patikasına yönelik gelecek açıklamalar takip edilebilir. Teknik anlamda daha önce de belirttiğimiz 5.65 desteği testi sonrası burayı kıramayıp yukarı yönlü hareketler sergileyen kur için gün içinde geçmiş günlere nazaran daha stabil bir seyir görülmekte. Yükselişlerin devamında 5.6915-5.7100-5.7340-5.7550 dirençleri kritik olabilirken geri çekilmelerin tekrarlanması durumunda ise 5.6500 altında kalıcılık aranacak olup 5.6215-5.6110-5.5960-5.5800 destekleri karşımıza çıkabilir.

GBPUSD

İngiltere’de hareketli geçen iki günün ardından iki oylamayı da kaybeden Britanya Başbakanı Boris Johnson’ı zor günler bekliyor. Avam Kamarası'nın kabul ettiği tasarı, hükümetin AB ile yeni bir Brexit anlaşması üzerinde Ekim ortasına kadar anlaşmaya varamaması halinde Başbakan Johnson'ın AB'den 3 aylık uzatma istemesinin yolunu açıyor. Ayrıca Boris Johnson'un erken seçim isteği de yapılan oylama ile reddedildi. Erken secim icin 434 oy gerekirken, kabul oyu 298'de kaldı. Tasarı bugün Parlamentonun üst kanadı olan Lordlar Kamarası'na gidecek oradan geçerse Kraliçe'nin de onayıyla yasalaşacak. Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın Sözcüsü, Başbakan'ın bugün halka sesleniş konuşması yapacağını duyurulurken Johnson’ın bir seçim istediğini ve Brexit'te bir ertelemenin tarihlerinin en büyük demokratik oylamasının özünden dönüş olacağını söyleyeceğini belirtti. Öte yandan Maliye Bakanı Sajid Javid yaptığı açıklamada, AB'den Brexit için yeni bir uzatma istenmeyeceğini savundu. ABD tarafında dün yayınladığı Bej Kitap raporunda ABD ekonomisinin global yavaşlamanın imalat sektörünü harabeye çevirmiş olmasına ve tüketici satın alımlarının hane halkı harcamalarını gücü konusunda karışık sinyaller vermesine rağmen, ABD ekonomisinin son haftalarda ılımlı bir hızla büyüdüğüne işaret etti. Ancak FED yetkililerinin endişelerini dile getirse de faiz indirimi konusunda ortak görüşte olmadıkları görülmekte. Bazı yetkililer faiz indirimi düşünmezken bazı yetkililerin 50 baz puanlık faiz indirimi gerektiği dahi dile getirilmişti. Bunun dışında ABD-Çin ikilisinin ticaret görüşmeleri için Ekim ayı başında yüz yüze görüşeceklerini açıklaması iyimserliği artırırken gelecek açıklamalar hem küresel piyasanın akışını hem de FED’in görüşlerini etkileyebilir. Teknik bağlamda, anlaşmasız Brexit ihtimalinin azalması ile paritede yukarı ataklar gözlemlenirken yükselişlerin devamı için 1.2365-1.2390-1.2415-1.2450 dirençleri gündeme gelebilir. Aşağı yönlü hareketlerde de 1.2310-1.2285-1.2250-1.2220 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.

BRENT PETROL

Dün akşam saatlerinde Amerikan Ham Petrol Enstitüsü tarafından yayınlanan Ham Petrol Stokları 11 hafta sonunda ilk defa artış yaşadı. Ancak stoklarda yaşanan artışa rağmen küresel tarafta yaşanan iyimserlik, petrol talebinde bir artış olabileceğine yönelik beklentilere neden olarak yukarı yönlü ataklara neden oldu. Özellikle Brexit ve ticaret savaşları cephesinden gelen iyimserlik küresel risk iştahına olumlu bir katkı sağlıyor. Öte yandan ABD’nin İran tankerleri ile petrol firmalarına yönelik yeni yaptırımlar açıklaması da yukarı yönlü atakları destekledi. Günün geri kalanında ise Ticaret savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşmasına yönelik gelişmelerin yanı sıra Enerji Bilgi İdaresi tarafından yayınlanacak Ham Petrol Stokları takip edilecek. Teknik olarak 61.50 direncine yakın bir görüntü çizen Emtia bu noktayı kırar ise ilk etapta 62.10 direncini zorlayabilir. Buranında geçilmesi halinde alış yönlü işlemler hızlanabilir ve 62.40, 62.65, 63.00 ve 63.30 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. 61.50 altında kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak düzeltme hareketlerinde ise 61.00, 60.70, 60.45 ve 60.00 destekleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

ABD ve Çin, Ekim ayının başında yüz yüze görüşmeleri sürdüreceklerini bildirdiler. Haberle Çin Yuanı’nın Dolar’a karşı değerlendiği görülürken Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ekim ayında yapılacak görüşmelerde gerçek bir ilerleme için çabalayacaklarını ve Çin’in ticaret savaşının tırmanmasına karşı oldukları vurgulandı. Bakanlık buna karşın, ABD’nin Çinli şirketlere uygulanan yaptırımların son bulacağını umduklarını ve bu konuda DTÖ’ye yapılan şikayeti geri çekmeyi düşünmediklerini kaydetti. Bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump ise ABD'nin Çin ile ABD'nin kara listesine alınmış olan Huawei Technologies konusunu tartışmak istemediğini söyledi. Ticaret görüşmelerinde yüz yüze görüşülecek olması her ne kadar iyimserliği artırmış olup ons altın fiyatlarında hafif geri çekilmeler görülse de diğer yandan İran Nükleer Anlaşması ve Brexit meselelerinde belirsizlik hat safhada sürmekte. FED tarafına geçtiğimizde üyelerin açıklamaları takip edilmekte. Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari, getir eğrisinin terse dönmesini olası bir resesyonun en endişe verici işareti olduğunu çünkü getiri eğrisinin bu durumunun yatırımcıların büyüme konusunda ne kadar endişeli olduklarını ortaya koyduğunu vurgularken Temmuz ayındaki faiz indirim kararına destek veren ve aşırı düşük enflasyonu artırmak için para politikasının daha da gevşetilmesine destek vereceği sinyalini veren Chicago FED Başkanı Charles Evans ise ticaretin ve göçün sınırlanmasının ABD ekonomisi için Trump tarafından yüzde 3 olarak ifade edilen büyüme potansiyelini yüzde 1.5'e indirebileceğini belirtti. Veri akışında ise ABD Ağustos ayı ADP tarım dışı istihdam değişikliği 195 bin ile beklentilerin üzerinde görüldü. Küresel siyasi ve jeopolitik risklerin takip edileceği sarı madende aşağı yönlü hareketlerde 1529-1525-1520-1517 destek seviyeleri izlenebilirken yükselişlerde 1535-1540- 1547-1550 direnç seviyeleri test edilebilir.

IşıkFX Akşam Bülteni 05.09.2019

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.