Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-11 10:25:00

Fed uzun süre beklemede kalacak

Fed dün akşam sona eren toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmezken varlık alım programlarının büyüklüğünü de sabit tuttu. Hiçbir komite üyesi negatif faiz tahmininde bulunmazken ortalama faiz tahmini 2022 sonuna kadar faizlerde değişiklik öngörülmediğini gösterdi. Uzun vadeli faiz tahmini ise %2,5 olarak korundu. Makroekonomik tahminlerini sürpriz olmayan bir şekilde aşağı revize eden Fed 2020 yılı için GSYH’nın %6,5 oranında daralacağı öngörüsünde bulundu.

Son dönemde Fed’in getiri eğrisini kontrol etmek için adım atacağına yönelik beklentiler giderek artış gösterdiği için özellikle bu konuda verilecek sinyaller önem taşıyordu. Ancak faizlerde yaşanan yükseliş ekonomilerin yeniden açılmasının yarattığı iyimserliğin bir sonucu olduğu için Fed’in şimdilik bu yönde bir adım atmadığını gördük. Uzun bir süre faizlerde artış öngörülmediği için toplantının dolar açısından negatif bir tablo ortaya koyduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Diğer taraftan makroekonomik tahminlerde yapılan güçlü aşağı yönlü revizyonlar risklerin yüksek kalmaya devam ettiğini gösterdiği için piyasalar açısından kırılgan bir zemin yaratıyor.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul soluklanıyor. Hızlı yükselişinin ardından kısa vadeli doygunluk noktasına ulaşan BIST-100 endeksi zaman zaman kâr satışlarına da maruz kalarak hız kesmiş durumda. Endeksin satışları şimdilik 108.500 seviyesinin üzerinde karşılıyor olması ise zayıflığın artmasını engelliyor. Yurtdışı piyasalarda Fed toplantısının ardından yaşanan güç kaybı açılış itibariyle Borsa İstanbul açısından da risk yaratıyor. Ancak kısa vadedeki düzeltme eğilimine karşın endeksin uzun vadeli görünümünde önemli bir bozulma görmüyoruz. Özellikle ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik sürecin yarattığı iyimserlik ve merkez bankalarının güçlü likidite desteği vermesinin büyük resimde yukarı yönlü hareket alanının korunmasını sağladığını düşünüyoruz.

EUR/USD 1,1350’nin üzerinde güç topluyor. Fed toplantısı öncesinde getiri eğrisi kontrolüne ilişkin beklentiler ile yönünü yukarı çevirerek 1,1350’nin üzerini test eden EUR/USD toplantının ardından kazanımlarını koruyor. Kısa vadede ECB’ye ilişkin beklentilerin son bulması nedeniyle paritedeki hareketlerde daha çok ABD’den gelecek haber akışının belirleyici olacağını düşünüyoruz. Bu noktada Fed’in uzun bir süre faiz artırımı öngörmemesinin paritede daha yüksek seviyelere kapı araladığını düşünüyoruz. Ayrıca Fed’in önümüzdeki aylarda getiri eğrisini kontrol etmeye yönelik adım atıp atmayacağı paritenin yön bulmasını kolaylaştıracaktır. Teknik açıdan ise 1,1380’in aşılması daha güçlü bir parite görmemizi sağlayabilir.

USD/TL’de kararsızlık sürüyor. Son dönemde dolar karşısında değer kazanmakta ziyade bant hareketi sergilemeye başlayan TL, zaman zaman 6,80’in üzerini test ediyor olsa da bu bölgede çok fazla kalıcı olmuyor. Sık sık dikkat çektiğimiz gibi teknik göstergeler kurun bu seviyeyi kalıcı olarak kırması durumunda yukarı yönlü hareket alanının genişleyeceğine yönelik sinyaller veriyor. Dolayısıyla bu seviyenin altında kalınmasının daha ılımlı bir kur görmemiz adına önem taşıdığını düşünüyoruz. Bu noktada Fed toplantısının ardından doların küresel olarak değer kaybediyor oluşu TL açısından da rahatlatıcı bir zemin yaratıyor.

Ons altın FOMC sonrasında yönünü yukarı çevirdi. Bir yandan Fed toplantısında güvercin mesajlar verileceğini fiyatlayan ons altın diğer yandan Kore’deki gerilimin getirdiği güvenli liman alımlarıyla hafta başından bu yana yönünü yukarı çevirmişti. Fed’in uzun bir süre faiz artırımı öngörmemesi değerli metallerin daha da güç kazanmasını sağlarken 1720 doların da aşılması ile birlikte yukarı yönlü eğilim belirgin şekilde arttı. Hızlı yükseliş küçük çaplı düzeltmelere yol açabilecek olsa da FOMC sonrasında koşulların altın lehine çalıştığını düşünürsek yukarı yönlü denemelerin sürmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.