Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-04 07:48:00

Gözler enflasyon verisinde

Yeni haftaya yurt dışında sakin veri akışı ile başlarken iç tarafta ise açıklanacak olan enflasyon verisini takip edeceğiz. Saat 10:00’da açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi’nin aylık bazda %0.60 yıllık bazda ise %10.90 açıklanması bekleniyor.

Dünya genelinde Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 3 milyon 500 bini geçti. Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip korona virüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 3 milyon 500 bini geçerken en çok vaka görülen ülke, 1 milyon 162 bin ile ABD oldu. ABD’yi 245 bin vaka ile İspanya ve 209 bin vaka ile İtalya takip ediyor. Vaka sayısında dünyada 3.sırada bulunan İtalya kademeli olarak normal hayata dönüşe başlıyor. Ülkede Kovid-19 salgınına yönelik tedbirler kapsamında faaliyetleri durdurulan inşaat, imalat ve toptan ticaret sektörleri 2. aşama ile işbaşı yapacak. İzin belgesiyle sokağa çıkmaya devam edilecek yeni dönemde, insanlara aile yakınlarını ziyaret ve dışarıda toplu olmamak kaydıyla spor yapma izni verilecek. Toplu taşıma araçları yarı kapasiteyle hizmet verecek. Kamuya açık tüm kapalı alanlarda ve toplu taşımada maske takma zorunluluğu getirilecek.

Fed yetkilileri Kovid-19 salgınının ABD ekonomisine etkisini değerlendirdi. ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Amerikan ekonomisinde "tarihi" bir daralmanın beklendiğini ve daha fazla teşvike ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kaplan, katıldığı bir televizyon programında “Bu yıl muhtemelen yüzde 4,5 ila yüzde 5 arasında bir küçülme yaşayacağız. Bu tarihi bir daralma. Yılın geri kalanında daha hızlı büyüyebilmemiz için teşvike ihtiyacımız olacak, böylece işsizlik oranını düşürebiliriz” dedi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Nisan toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmezken bankalar için yeni bir pandemi refinansman operasyonu açıkladı. Aylık 20 milyar Euro 'luk varlık alımlarının devam edeceği belirtilirken banka gerekirse daha fazla tahvil alımına hazır olduklarını bildirdi. Banka yetkilileri korona virüs salgınıyla mücadele için 1 trilyon Euro'dan fazla büyüklükte acil destek programı açıklamıştı. Avrupa Merkez Bankası’nın Nisan toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, "Yeni bir uzun vadeli pandemi refinansman programına karar verdik" dedi. Euro Bölgesi'nde bu yıl yaşanacak ekonomik daralmanın yüzde 5 ile yüzde 12 arasında değişeceğini söyleyen Lagarde, bankanın aldığı önlemlerin likidite koşullarını destekleyeceğinin altını çizdi. 2020'nin ilk çeyreğinde yaşanan yüzde 3.8'lik daralmanın alınan önlemlerin önemini yansıttığını dile getiren AMB Başkanı, salgının ikinci çeyrekteki etkisinin daha ağır olacağını belirtti. AMB'nin negatif senaryosu ikinci çeyrekte yüzde 15'lik daralmayı işaret ediyor.

BDDK Aktif Rasyosu hesaplamasında revizyona gitti. Buna göre, mevduat toplamı 5 milyar TL'nin altında kalan bankalara 31 Aralık 2020'ye kadar düzenlemeye uyum için süre tanındı. Kalkınma ve yatırım bankaları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki bankalar, Aktif Rasyosu hesaplamasından muaf oldu. Bankalar, 1 Mayıs'tan itibaren haftalık bazda Aktif Rasyosu (AR) hesaplamalarına başlayacak.

Bu sabah Japonya ve Çin piyasaları tatil nedeniyle kapalı. Taiwan, Hong Kong hisseleri ve ABD endeksleri ise satıcılı hareket ediyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.