Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-13 09:42:00

Küresel satışlar sertleşiyor

Küresel piyasalarda ikinci dalga satışı sertleşiyor. Salgını kontrol altına alan Güney Kore ve Çin’de vaka sayısının artması, ABD ve Avrupa ekonomilerin açılma planlarının sorgulanmasına yol açarak piyasaları baskılıyor.
Salgın uzmanı Fauci, erken açılmanın yaratacağı risklere karşı uyarırken, ABD, İngiltere, Rusya ve Brezilya’da salgın hızla yayılmaya devam ediyor. Salgına karşı başarısız Trump yönetiminin Başkanlık seçimleri öncesinde Çin ile gerginliği artırarak seçmen tabanını konsolide etmeye çalışacağı tahmin ediliyor.
Olumlu gelişme, Türkiye varlıklarının uzun bir aradan sonra ilk kez dünyadan pozitif ayrışması. Gelişmekte olan ülke paralarına karşı değer kazanan dolar Türk lirasına karşı değer kaybederek psikolojik olarak önemli 7.0 seviyesinin altına geriledi. Gelişmekte olan borsalar değer kaybederken (-%0, 7) MSCI Türkiye %2,9 yükselerek en çok kazandıran endeks oldu.
Merkez Bankası’nın Çin ve Japonya merkez bankaları ile swap anlaşması yaptığı söylentisi dünyadan pozitif ayrışmamızın arkasındaki temel gerekçe olarak öne çıkıyor. Dış ticaret ilişkileri baz alınarak yapılan bir swap anlaşması ( 3 milyar dolar civarı) Türkiye için ilave kaynak sağlamaz ama likidite ve sinyal açısından önemli bir gelişme olur.
Dünya borsalarındaki satışlara paralel Borsa İstanbul’da %0,5-%1,0 bandında satıcılı bir açılış öngörüyoruz. Avrupa’daki satışların ABD’yi izleyerek derinleşmesi durumunda Borsa İstanbul için ana destek olarak 97.500 seviyesi öne çıkıyor.
Şirketler cephesinde günün haberi MSCI Türkiye endeksinden Arçelik’in çıkartılıp Yapı Kredi’nin konulması. 29 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak değişikliğin kısmen fiyatlanmış olduğunu düşünüyoruz.

 

Haberler & Makro Ekonomi
MSCI Türkiye ve MSCI Global Small Cap endekslerinde değişiklikler
MSCI Türkiye ve MSCI Global Small Cap endekslerinde değişiklikler

Arcelik (ARCLK.IS), MSCI Türkiye endeksinden çıkarken Yapı Kredi Bankası (YKBNK.IS) eklendi. Öte yandan Kordsa (KORDS.IS) Global Small Cap endeksinden çıkarken, Gübre Fabrikaları (GUBRF.IS) eklendi. Değişiklikler 29 Mayıs tarihi itibarı ile geçerli olacak.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.