Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-13 10:17:00

Türk Telekom; 2,4 milyar TL ile son 7 yılın en yüksek net kârına ulaştı.

Güçlü faaliyet performansı sayesinde 2019’daki net kârı da 2,4 milyar TL olarak gerçekleşen Türk Telekom, son 7 yılın en yüksek net kârına ulaştı.

 

ØTürk Telekom CEO’su Ümit Önal: “2019’u rekor büyüme ve yüksek kârlılıkla kapattık. Türkiye’nin en yüksek teknoloji ve altyapı yatırımını yapıyoruz. Sadece 2019’da 3,2 milyon yeni haneyi fiber erişimimizle kapsadık. Son 10 yılda 10 katına çıkardığımız güçlü fiber altyapımızla 5G’ye en hazır operatör konumundayız. 2020’de müşteri deneyimini daha da ön plana çıkararak milli teknoloji dönüşümünün her adımında var olmayı sürdüreceğiz. Ayrıca bu yıl 5,8 milyar TL’lik yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.

 

Türk Telekom, 2019 yılına ait finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. 2019’da yüzde 15,8 büyüme ile 23,7 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom, 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek gelir artışını gerçekleştirdi. Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK), yine halka arzdan bu yana en yüksek yıllık büyüme olan yüzde 32,4 artışla 11,2 milyar TL olarak gerçekleşti.

 

Güçlü gelir büyümesinin yanı sıra etkin maliyet ve gider yönetimi ile geçen yıla göre 5,9 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise yine 2008’deki halk arzdan bu yana en yüksek yıllık değeri olan yüzde 47,2’ye ulaştı. Yıl boyunca elde edilen yeni abone kazanımları, satış gelirlerinde rekor büyüme ve FAVÖK kârlılığındaki yüksek artış sonucunda Türk Telekom, 2019’da 2,4 milyar TL net kâr elde ederek son 7 yılın en yüksek net kârına ulaştı. Türk Telekom’un yatırım harcamaları da 2019’da, bir önceki yıla göre yüzde 20,9 artışla 4,9 milyar TL’ye yükseldi.

 

Toplam abone sayısı 48 milyona yaklaştı

 

Türk Telekom, 2019’da 1,8 milyon net abone kazanımı sağlayarak toplam abone sayısını 47,8 milyona yükseltti. Toplam sabit genişbant internet abone sayısı 11,4 milyon olurken yeni genişbant abonelerinin yaklaşık yüzde 90’ı, yenilenen aboneliklerin de yaklaşık yüzde 60’ı yeni limitsiz internet paketlerini tercih etti. Türk Telekom’un fiber şebekesi ile ulaştığı hane halkı sayısı da son bir yılda şu ana kadarki en yüksek yıllık artış olan 3,2 milyon artışla 21,9 milyona yükseldi. Mobilde artan pazar payı trendini sürdüren Türk Telekom’un mobil abone sayısı 1,4 milyon net artışla 22,9 milyona çıkarken geçen yıl yüzde 46 olan LTE abonelerinin toplam mobil aboneler içindeki payı 2019’da yüzde 55’e ulaştı. LTE kullanıcılarının aylık ortalama kişi başı mobil data kullanımı ise bir önceki yıla göre 2,5 GB artarak 8,6 GB olarak gerçekleşti.

 

Önal: “Halka arzdan bu yana en yüksek gelir ve FAVÖK artışını kaydettik”

 

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal 2019 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendirirken, “Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi olarak ürün çeşitliliğimizin benzersizliği ve entegre operatör olmamızın avantajı ile başarılı bir yılı daha geride bıraktık. Elde ettiğimiz operasyonel ve finansal performans sonucunda 2019 yılında konsolide satış gelirimiz halka arzdan beri en yüksek yıllık artış olan yüzde 15,8 ile 23,7 milyar TL’ye yükseldi. Bu performansta faaliyetlerimizin ana kollarını oluşturan mobil ve sabit genişbant segmentlerindeki yıllık yüzde 18 ve yüzde 20 gelir büyümesi etkili oldu. Diğer yandan, kaydettiğimiz FAVÖK, yıl içinde iki kez yukarı yönlü revize ederek 11 milyar TL’ye yükselttiğimiz öngörümüzün de üzerinde, 11,2 milyar TL olarak gerçekleşti” dedi.

 

“Yabancı para riskimizi kayda değer seviyede azalttık”

 

Türk Telekom’un bilanço yapısını güçlendirirken gelir tablosunun kur hareketlerine hassasiyetini de kayda değer şekilde azalttıklarını ifade eden Önal, “Güçlü FAVÖK marjımız ve nakit akışı yaratma kapasitemizin etkisi ile Net Borç/FAVÖK oranımız 1.41x ile yaklaşık son 5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Yine, 2017’de 2,8 milyar dolar olan net açık yabancı para pozisyonumuz 2019 sonu itibarıyla 370 milyon dolara geriledi. Bu sayede net finansal giderlerimizin ve net kârımızın daha öngörülebilir olmasını sağladık” açıklamasında bulundu.

 

“2020’de güçlü büyüme öngörüyoruz”

 

Önal; Türk Telekom’un 2020 yılına ilişkin finansal öngörüsünü de paylaşarak, “Elde ettiğimiz başarıların, Türkiye için ekonomik göstergelerin olumlu olduğu 2020 yılında da devam etmesini bekliyoruz. 2020 yılında satış gelirlerimizdeki büyümenin yıllık yüzde 14, FAVÖK rakamımızın 12,4 milyar TL ve yatırım harcamalarımızın 5,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 2020’de hem sabit genişbantta hem de mobil segmentte kapasite artışının yanı sıra hizmet kalitemizi daha da yukarı taşımaya, müşteri deneyimini iyileştirmeye ve hızlı geri dönüşü olan yatırımlara odaklanacağız. Aynı zamanda, 5G’ye hazırlık kapsamında çekirdek şebekemize yatırımlarımız devam edecek. 2020, her bir müşterimizi değerli hissettirdiğimiz ve müşteri memnuniyetini artırmak için daha fazla çalıştığımız bir yıl olacak” dedi.

 

“‘Merkeze değil herkese’ anlayışıyla fibere yatırımlarımız sürüyor”

 

Türk Telekom adına 2019’un önemli gelişmelerini de yorumlayan Önal’ın konuşmasından öne çıkan konu başlıkları şöyle oldu:

 

Türkiye’nin dijital varlıklarının kurucusu ve geliştiricisi olarak, ‘sadece merkeze değil, herkese’ hizmet anlayışımız doğrultusunda Türkiye’nin en ücra köşelerinde yaşayan tek bir bireyden kalabalık ailelere, küçük işletmelerden en büyük şirketlere kadar tüm abonelerimize aynı kalitede hizmet sunmayı kendimize görev edindik. Türk Telekom’un özelleştirildiği 2005 yılından bu yana, Türkiye’nin dijital varlıklarına 16,6 milyar dolar yatırım yaptık. Bu yatırımlar sonucunda fiberi 81 ilimizin tüm ilçelerine götürerek son 10 yılda erişim amaçlı fiber ağ altyapımızı 10 katına çıkardık. 2019 yılsonu itibarıyla fiber altyapımız toplamda 304 bin kilometre fiber hat ile 7,5 milyon kilometre fiber ağ uzunluğuna erişti.

 

Sabit genişbantta, limitsiz tarifelerimizde adil kullanım kotasını kaldırırken müşterilerimize bol seçenekli teklifler sunduk. Son beş yılda mobil pazar payımızı 5 puan artışla yüzde 28 seviyelerine çıkardık ve pazar payımızı kârlı bir şekilde yüzde 30’un üzerine çıkartma hedefimize daha da yaklaştık. Diğer yandan, 5G alanındaki öncü konumumuzu sürdürüyoruz. LTE baz istasyonlarımızın yarısına yakınına 5G'nin yapı taşı olan fiberi ulaştırdık. Ekim ayında 5G test şebekesi üzerinde gerçekleştirdiğimiz hız denemesinde saniyede 2.9 gigabit üzeri hızlara ulaşarak 5G’de dünya hız rekorunu kırdık.

 

Türkiye’nin verisinin güvende kalması için çalışıyoruz

 

Dijital servislerimizi çeşitlendirmeyi sürdürürken bir yandan da küresel dijital platformlar aracılığıyla yurt dışına giden veri trafiğini içeriye almak için yoğun bir çalışma yürüttük. Bu kapsamda internet içeriklerinin Türkiye’ye getirilmesi amacıyla küresel OTT’ler ile sözleşmeler imzaladık. Ayrıca siber güvenliğe ilişkin risklerin arttığı bir ortamda, Türkiye’nin en büyük izleme alanına ve en yüksek DDoS koruma altyapısına sahip Siber Güvenlik Merkezi’nin çatısı altında uçtan uca kurumsal güvenlik hizmetleri sunuyoruz.

 

Kapsamı günden güne artan kurumsal ürün ve hizmetlerimizle, bugün Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin tamamı dahil, kurumsal şirketlerden kamu kuruluşlarına ve KOBİ’lere kadar ülkemizin finansal gelişimine etki eden şirketlerin dijital dönüşüm yolculuğunun en baş aktörü konumundayız.

 

Bu çözümlerin yanında dijital ödeme sektöründeki atılımlarımız da devam ediyor. Dijital finansal hizmetler alanındaki iştirakimiz TT Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. için yıl içinde BDDK’dan elektronik ödeme lisansı aldı. Bu faaliyet izni kapsamında Ödeme Hizmetleri şirketimizin “elektronik para kuruluşu” olarak dijital ödeme sektöründeki pozisyonunu güçlendirmeyi hedefliyoruz.

 

180 yıla yakın geçmişimizle bu toprakların değeri olarak Türkiye’yi geleceğe bağlamak gibi büyük bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluk bilinci ve hizmet aşkıyla, ülkemizin sahip olduğu dijital varlıkların kurucusu ve geliştiricisi olarak milli teknoloji dönüşümünün her adımında var olmayı sürdüreceğiz.”


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.