Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-20 10:49:00

İş yerleri elektrik tedarikçisi değiştirerek tasarruf edebilir

Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com’un aylık verilerine göre, Temmuz ayında serbest tüketici sayısı, Haziran ayına göre yüzde 2,71 artarak 703.043 oldu. Ancak fiyatların maliyetin altında kalması nedeniyle tasarruf imkanı gelecek aylara kaldı. Fakat iş yerleri için durum farklı. Temmuz ayında elektrik tedarikçisini değiştirenlerin, Ağustos ayında yüzde 16’nın üzerinde tasarruf etmesi bekleniyor.

Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.comaylık verilerini derledi. Temmuz ayında serbest tüketici sayısı 703.043 olurken Haziran ayındaki serbest tüketici sayısına bakıldığında yüzde 2,71 oranında bir artış görülüyor. Temmuz ayında tedarikçi değişikliği yapan tüketici sayısı ise 18.571 oldu. Haziran ayındaki elektrik maliyetlerine bakıldığında ise piyasa takas fiyatı (PTF) 0,2913 TL/kWh, Yenilenebilir Enerji Destekleme (YEKDEM) tahmini Birim Fiyatı 0,1344 TL/kWh, toplam tedarik maliyeti ise 0,4257 TL/kWh oldu. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde PTF 0,22132TL/kWh, YEKDEM ise 0,11041TL/kWh olurken toplam elektrik maliyeti 0,33173TL/kWh olmuştu. Haziran ayında evler için elektrik enerjisi ulusal tarife birim fiyat 0,3482 TL/kWh oldu ve bu fiyatın elektrik tedarik maliyetlerinin altında olması nedeniyle ev tüketicileri açısından önümüzdeki aylar tasarruf imkanı ortaya çıkmadı.

 

Son bir yılda elektrik fiyatları zamlanmadı

Geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tedarikçisini değiştirmemiş tüketiciler için uygulanması gereken birim fiyatları açıklamış ve Ekim ayına kadar elektrik fiyatlarına zam olmayacağını duyurmuştu. Bu fiyatlardaki en son değişiklik 2019 yılının Ekim ayında olmuştu. Böylece tüketici elektrik fiyatları bir yıl boyunca zamlanmamış olacak.

 

Tedarikçi değiştiren iş yerleri Temmuz ayında yüzde 14 tasarruf ediyor

İş yerlerinde ise tedarikçi değişikliğine bağlı olarak tasarruf edilebiliyor. Haziran ayında tedarikçi değiştiren iş yeri tüketicilerinin Temmuz ayında yüzde 14 daha ucuz fiyattan elektrik kullandığını belirten encazip.com kurucusu Çağada KIRIM, tasarruf rakamlarıyla ilgili olarak Temmuz’da yapılan başvurular için yükselme beklediklerini söylüyor: “Tüketiciye direkt olarak yansıtılmasa da Temmuz ayında elektrik faturası kalemlerinden dağıtım bedeli yaklaşık yüzde 7 düşerken aktif enerji bedeli ise yüzde 2.8 oranında arttı. Elektrik dağıtım bedeli için tüm tüketiciler aynı bedeli öder ve tedarikçi şirketlerin burada indirim yapma yetkisi yoktur. Ancak aktif enerji bedeli faturaların yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyor. Dolayısı ile tedarikçilerin bu dönemde indirim yapmasının faturaya etkisi daha büyük olacak. Temmuz ayında elektrik tedarikçisini değiştirenlerin, Ağustos ayında yüzde 16’nın üzerinde tasarruf etmesi bekleniyor.”

 

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.