Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-20 11:14:00

Bayram tatilinde siber mağdur olmayın

Koronavirüs salgını nedeniyle pek çok kullanıcı zorunda olmadıkça dışarı çıkmadı; evden çalışmaya başladı ve kalabalık olma ihtimali olan yerlerden uzak durup sosyal mesafesini korumaya özen gösterdi. Koronavirüse karşı alınan tedbirler arasında en çok öne çıkanlardan biri olan “Evde Kal” sloganı, hem sevdiklerimizi hem de kendi sağlığımızı koruyabilmek için tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanıldı; kullanılmaya da devam ediyor. Evde geçirilmesi gereken özel tarihlerden biri de 2020’nin Ramazan Bayramı olacak. Çalışanlar tatilde dinlenip keyifli aktivitelerle vakit geçirmeyi düşünürken ne yazık ki siber saldırganlar tatil yapmak için değil zararlı eylemlerini sürdürmek için fırsat kolluyor. Tatil ve özel günlerin en popüler aktiviteleri arasında yer alan alışveriş, evde kalmaya devam edilen süre boyunca neredeyse tamamen çevrim içi alışverişe dönüştü. Geride bıraktığımız aylarda çevrim içi alışverişte ciddi seviyede artış gözlendi. Çevrim içi alışverişin bu denli yaygınlaşması ise finansal kimlik avı başta olmak üzere her türlü siber saldırı için uygun ortam oluşturuyor.

 

Siber suçlular da popülerliği artan aktiviteleri takip ediyor

Bayram arifesi ve bayram günleri, birbirinden cazip indirim ve fırsatlara sahne olurken bu çekici tekliflerin kötü yanı kullanıcıların alışveriş esnasında yeterince dikkatli davranmayıp siber suçlular için hedef haline gelmeleri olabilir. Cihazlarını için koruma çözümleri kullanmayanlar ve yeterince dikkatli davranmayanlar için tek tehlike elbette çevrim içi alışveriş değil. Zorunlu evde kalma da eklenince, tatil döneminde kullanıcılar, internette çok daha fazla vakit geçiyor. Karantina ve tatil döneminin birleşmesiyle pek çok kullanıcı için yayın platformları ve alışveriş siteleri gittikçe daha popüler hale geliyor. Ne yazık ki siber suçlular da bu eğilimin farkında ve internetteki popüler faaliyetlere yönelik tuzaklar hazırlıyor. Kaspersky uzmanları, çevrim içi alışveriş ve yayın platformlarını taklit ederek gerçekleştirilen kimlik avı saldırılarının sayısında hızlı bir artış tespit etti.

 

Kargo hizmetleri de kötüye kullanıldı

Dahası, Kaspersky araştırmacıları, koronavirüs salgını döneminde evlerinde paket bekleyen kişileri hedef alan bir dizi spam ve kimlik avı saldırısı da tespit etti. Dolandırıcılar kargo şirketi çalışanlarından geliyor gibi görünen e-postalar göndererek paketin geldiğini fakat alabilmek için ekteki dosyada yer alan bilgileri onaylaması gerektiğini söylüyor. Kurbanlar bu dosyaları açtığında bilgisayarlarına veya telefonlarına zararlı yazılım kuruluyor.

 

Koronavirüs salgını tüm sektörler için geçerli olan bir kaos ortamının oluşmasına hizmet etti ve siber suçlular da her türlü durumdan faydalanıp çıkar sağlamanın bir yolunu buluyor. Zorunlu olarak evde geçirilecek Ramazan Bayramı süresince de çevrim içi faaliyetlerinizde dikkatli olmak, son derece büyük önem taşıyor.

 

Hem PC hem de mobil cihazlara yönelik son kullanıcı ürünlerinde yıllık lisans için Ramazan’a özel yüzde 30’luk indirim uygulayan Kaspersky, siber saldırıların hedefi olmamak için bazı önlemler alınmasını öneriyor:

 

  • Çevrim içi alışveriş esnasında kullanmak için özel bir kredi kartı belirleyin ve bu kartta yüksek meblağlar tutmayın.
  • Alışveriş yapmak istediğiniz siteye, e-posta, sosyal medya mesajı, sohbet kanalları veya güvenilir görünmeyen web sitelerindeki reklamlar aracılığıyla gelen linklere tıklayarak ulaşmaya çalışmayın.
  • Abone olduğunuz güvenilir kaynaklara ve servislere bağlı kalın. Bilmediğiniz kaynaklardan gelen içerikleri, URL biçimine ve şirket adının yazılışına bakarak kontrol edin.Sahte siteler gerçeğe çok benzer fakat bunu fark edebileceğiniz bazı anormallikler de vardır.
  • İşletim sistemleri ve uygulamalarda yeni güvenlik açıkları her daim bulunabilir. Kullandığınız tüm cihazlar için yayınlanan en son güncellemeleri indirdiğinizden emin olun.

 

Kaspersky hakkında

Kaspersky, 1997 yılında kurulan dünya çapında bir siber güvenlik şirketi. Kaspersky’nin derin tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı, dünya genelindeki işletmeleri, önemli altyapıları, devletleri ve tüketicileri korumak için güvenlik çözümlerini ve hizmetlerini sürekli olarak dönüştürüyor. Şirketin kapsamı güvenlik portföyü, sofistike ve gelişen dijital tehditlerle savaşmak için önde gelen uç nokta korumasını ve bir dizi özel güvenlik çözümünü ve hizmetini içerir. 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafından korunuyor ve 250.000 kurumsal müşterinin kendileri en önemli varlıklarını korumasına yardımcı oluyoruz. Daha fazla bilgi için www.kaspersky.com adresini ziyaret edin.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.