Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-14 09:40:00

İkinci dalga ihtimali risk iştahını dağıtıyor

Ülke ekonomilerinin normalleşme adımlarının ardından vaka sayısında yaşanan artışlar ikinci dalga ihtimali son iki gündür piyasalarda hissedilmeye başladı. Dün ABD endeksleri günü %2 civarında negatif şekilde tamamladı. S&P 500 %-1,75, Dow Jones %2,17 ve NASDAQ ise %1,55 aşağıda günü bitirdi. Bu sabah Asya piyasalarında ise satıcılı bir seyir izleniyor. Vadeliler cephesinde ise negatif tablo öne çıkmakta. Dün, ikinci salgın ihtimali haber başlığının yanı sıra ABD’de ÜFE verisi aylık bazda %1,3 düşüşü ile 2009 yılından bu yana en yüksek düşüşünü kaydetti. Salgının ekonomik verilerde olumsuz etkilerinin olabileceği ihtimali sıkça tahmin edilmiş olması dün alınan verilerin çok fazla fiyatlanmasının önüne geçti. Diğer yandan dün Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarında negatif faiz ihtimalinin masada olmadığını ve ekonomik risklerin hala aşağı yönlü olduğuna dikkat çekmesi ile gerçekçi bir değerlendirmede bulundu. Gelen açıklamaların ABD endeksleri üzerindeki satışları tetiklediğini söyleyebiliriz. Emtialarda ise ons altın 1700$ seviyesi üzerinde ve ikinci dalga ihtimali konuşulurken bunu altının çok fazla fiyatlamadığını görmekteyiz. Güvenli liman talebinin ons altın tarafına değil daha çok dolar likiditesine kaydığını ve bununda doları güçlendirdiğini izliyoruz. Petrol fiyatlarında ise dün stok verileri takip edildi. Ham petrol stokları 745 Bin varil azaldı. Resmi verilere göre ham petrol stokları 23 Ocak haftasından sonra ilk kez azalmış oldu. Diğer yandan ekonomik faaliyetlerin başlaması ile benzin stoklarında azalmaların oluşması talebin canlandığına işaret ediyor. Bu durumda petrol fiyatlarını sınırlı şekilde desteklerken, ikinci dalga ihtimalinin bu kazançları bir miktar törpülediği görülüyor.

Yurtiçindeki fiyatlamaların dünkü yazımızda da belirttiğimiz swap hattı görüşmelerine dair beklentilerin devam etmesi ile global piyasalardan ayrışmasını sağladı. Endeks dün günü %0,55 artıda 100.159 puanla tamamladı. İşlem hacmi ise 13,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolar/TL cephesinde ise 7 TL altındaki seyir sürüyor. Bu sabah kur en düşük 6,9637 seviyesine kadar geri çekildi. Dün yurtiçinde mart ayı cari işlemler dengesi verisi takip edildi. Veri beklentilerin üzerinde gelerek 4,92 milyar Dolar açık verdi. Bugün ise seans başında mart ayı sanayi üretimi verisinin açıklanması bekleniyor. Veri akışlarının yanı sıra ülke genelinde normalleşme adımlarının atılması ile vaka tablosu yakından takip edilirken, bu konu ve siyaset cephesindeki haberlerin yakından izlenmesinde fayda var. Diğer yandan iki gündür global piyasalardan ayrışan fiyatlamalarda swap hattı ile ilgili beklentiler hakimdi fakat bu sabahta satıcılı seyrin küresel endekslerde devam etmesi, BIST100 endeksi için baskı unsuru olabilir.

İkinci dalga ihtimali risk iştahını dağıtıyor…

Manşette Öne Çıkanlar

İtalya'da hükümet yeni teşvik paketini onayladı.

ABD Başkanı Trump, Huawei'nin ABD pazarında ticaretini engelleyen yasayı bir yıl uzattı.

ABD Başkanı Trump, Fed'in faizleri negatife indirmesi  gerektiğine güçlü şekilde inandığını, Powell'ın Fed Başkanı olarak performansını iyileştirdiğini de söyledi.

Britanya, ABD ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerinde ciddi bir ilerleme sağlamak üzere ABD'den tarım ürünleri ithalatına uygulanan tarifeleri düşürmeyi planlıyor.

Fed Başkanı Powell, salgın nedeniyle uzun sürecek bir resesyon tehdidi konusunda uyarıda bulunurken, ekonomide risklerin aşağı yönlü olduğunu dile getirdi. Powell, negatif faiz konusunda bunu destekleyenlerin olduğunu fakat Fed’in gündeminde bir durumun olmadığına dikkat çekti.

CHP’nin İş Bankası’nda bulunan hisselerinin Hazine’ye devrine  ilişkin mini düzenlemenin içeriği netleşti. (Yeni Şafak)

TSİ 10:00’da Türkiye mart ayı sanayi üretimi verisinin açıklanması bekleniyor.

Borsa İstanbul’da bugün yatay satıcılı açılış yapması bekleniyor.

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.