Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-03 08:11:00

Gözler enflasyon verisinde

Piyasaların gözü bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak Mayıs ayı enflasyon verisinde olacak. Piyasa beklentisinin enflasyonun aylık bazda %0.95, yıllık bazda %11 oranında artacağı yönünde. Ekonomistler Türkiye'deki enflasyonda zayıflayan tüketici harcamalarını ile zayıf seyreden bir Türk Lirası’nın etkili olacağını öngörüyor.

 

Öte yandan TCMB'nin toplam fonlamasının vadesi uzadı. Söz konusu gelişme bankanın açık piyasa işlemleri (APİ) üzerinden piyasaya verdiği Türk Lira’sının (TL) kompozisyonunda hedefli ilave likidite imkanı ile verilen tutarın artmasıyla gerçekleşti. Koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomi üzerindeki olası olumsuz etkilerini sınırlamak adına diğer merkez bankaları gibi TCMB de önce faiz indirdi, sonra varlık alımına başlayıp bir dizi tedbir planı açıkladı. Bu kapsamda salgının ülkede görüldüğü tarihten sonra bir hafta vadeli repo ihale faizi üç para politikası kurulu toplantısında %10.75’den %8.25’e indirildi. Bankacılık sektörünün likidite ihtiyacı haftalık repo ve gecelik piyasa yapıcı repo mekanizmaları üzerinden karşılandı.

 

Koronavirüs pandemisinin olumsuz etkileri ile mücadele eden İngiltere ekonomisi için anlaşmasız Brexit tehdidi geri döndü. Avrupa Birliği ve İngiliz müzakerecilerin bu ay gerçekleşecek kilit önemdeki zirveden önce planlanan son tur görüşmeler, serbest ticaret anlaşması olmaksızın 31 Aralık’ta sona erecek süreç için iş çevresini endişelendiriyor. Birleşik Krallık, koronavirüs pandemisi sebebiyle blok ile son adım görüşmelerini ertelemek konusunda şu ana dek herhangi bir açıklamada bulunmadı. Salgına yönelik kısıtlamalar sebebiyle işletmeleri kapatmak zorunda kalan şirketler şu anda koronavirüs pandemisi ile mücadele ederken, bir yandan da Brexit’e nasıl hazırlanacaklarını düşünmek zorundalar. Bu durum ise, Brexit yanlılarının anlaşmasız ayrılmanın maliyetini virüsün yarattığı çok daha büyük hasar ile gizleyecekleri yönündeki eleştirileri artırıyor. Öte yandan İngiltere'de konut fiyatları 11 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Nationwide konut fiyatları endeksi verilerine göre, ülkede konut fiyatları, mayıs ayında yüzde 1,7 düştü. Ülkede yıllık bazda konut fiyatlarındaki artış hızı da yüzde 3,7'den yüzde 1,8'e geriledi.

 

Almanya 100 milyar euroya kadar ek teşvik verebilir. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin koronavirüs kaynaklı derin resesyondan toparlanmasına yardımcı olmak için Salı günü ikinci bir teşvik paketi üzerinde uzlaşma sağlanmasına çalışacak. Merkel'in hükümeti tüketici ve işletmeleri salgının etkisinden korumak için Mart'ta teşvikin ilk aşamasını başlattı. Şimdiyse yetkililer ekonomiyi bu yıl yüzde 6'yı aşması beklenen daralmadan kurtarmaya odaklanıyor. Bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en sert daralma olabilir.

 

Çin'in yurt içinde soya fasulyesine talebin düşmesini ABD geriliminde faydasına kullandığı bildiriliyor. Çin'in birinci faz ticaret anlaşması gereği ABD'den gerçekleştirdiği tarım ithalatını durdurma kararında iç talepte soya fasulyesine olan talebin düşmesi olduğu belirtiliyor. Pazartesi günü Çin'in kamu iştiraki olan iki büyük şirkete soya fasulyesi ve domuz eti gibi ürünler için geniş çaplı alımlarını durdurmaları talimatı verilmişti. Bu hamle geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın Hong Kong'un özel statüsünü kaldırmasının ardından alındı.

 

USDTRY

 

Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde açıklanan İmalat PMI Endeksi, Mayıs ayında 33.4 seviyesinden 40,9’a yükseldi. Koronavirüs salgını nedeniyle 50 eşik seviyesi altında kalan endeks sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. TCMB para politikası kurulu toplantı özetini yayımladı. Dolar tarafında ABD ile Çin arasındaki gerginlik devam ederken, açıklanan ISM imalat endeksi Mayıs ayında, 11 yılın dibinden, 43.1 seviyesine yükseldi. Haftanın ikinci işlem gününde ise zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler devam eden ABD – Çin gerginliği ve protestolar üzerinde olduğu gözlendi. Güne 6,81 seviyelerinde başlayan kurun, Dolar’daki küresel değer kaybı ile birlikte kurun aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,68, 6,65 ve 6,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,73, 6,76 ve 6,79 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın ilk işlem gününde TCMB para politikası kurulu toplantı özetini yayımlarken, yurt içerisinde açıklanan İmalat PMI Endeksi, Mayıs ayında 33.4 seviyesinden 40,9’a yükseldi. Koronavirüs salgını nedeniyle 50 eşik seviyesi altında kalan endeks sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. 9 ülkeli Euro Bölgesi’nde açıklanan verilere göre imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mayıs ayında 33,4 seviyesinden 39.4 seviyesine yükselirken, 50 eşik seviyesinin altında kalan endeks sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. Haftanın ikinci işlem gününde ise zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, takip edilen gelişmeler sonucu Türk Lirası’nda gözlenen değer kazanımları sonucu çaprazın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,51 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,54 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,49, 7,46 ve 7,43 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,54, 7,57 ve 7,60 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Pazartesi günü,  19 ülkeli Euro Bölgesi’nde açıklanan verilere göre imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mayıs ayında 33,4 seviyesinden 39.4 seviyesine yükselirken, 50 eşik seviyesinin altında kalan endeks sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. Dolar tarafında ise ABD ile Çin arasındaki gerginlik devam ederken, açıklanan ISM imalat endeksi Mayıs ayında, 11 yılın dibinden, 43.1 seviyesine yükselmişti. Bugün, zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, paritede dün açıklanan imalat PMI verileri sonucu artan risk algısına rağmen 1,11 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ettiği gözlendi. Gün içerisinde,  Dolar’daki küresel değer kaybı ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,12 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1160 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1240, 1,1280 ve 1,1320 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1160, 1,1130 ve 1,1100 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın ilk işlem günüde devam eden ABD-Çin gerginliğine ek olarak, protestoların ve Dolar çevresindeki satış baskısının Ons Altın’ın yükselişinde destek oluşturduğu gözleniyor. COVID-19 aşısına ve açıklanan imalat PMI endeksleri sonucu küresel bir toparlanmaya dair iyimserliğin yukarı yönlü hareketi sınırlandırdığı takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise zayıf veri akışı devam ederken, ABD ve Çin arasındaki gerilim ve ABD’deki geniş çaplı protestoların güvenli varlık talebi olarak Altın’a destek sağlamaya devam ettiği gözlendi. Gün içerisinde, takip edilen gelişmeler ve artan risk iştahı sonucu Altın’ın yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1725 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1732, 1738 ve 1746 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1719, 1712 ve 1706 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın ilk işlem gününde Birleşik Krallık’ta açıklanan İmalat PMI Endeksi beklentilere paralel olarak 40,7 seviyesine yükseldi. Dolar tarafında ise ABD ile Çin arasındaki gerginlik devam ederken, açıklanan ISM imalat endeksi Mayıs ayında, 11 yılın dibinden, 43.1 seviyesine yükseldi. Haftanın ikinci işlem gününde ise zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, gün içerisinde,  Dolar’da gözlenen küresel değer kaybı ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2580 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2630 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2530, 1,2480 ve 1,2420 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2630, 1,2680 ve 1,2740 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY 

 

Haftanın ilk işlem gününde Japonya’da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, Dolar tarafında ABD ile Çin arasındaki gerginlik devam ederken, açıklanan ISM imalat endeksi Mayıs ayında, 11 yılın dibinden, 43.1 seviyesine yükseldi. Haftanın ikinci işlem gününde ise zayıf ekonomik veri akışı sürerken, devam eden ABD – Çin gerginliği ve protestolara rağmen Japon Yeni, ABD borsalarının kazançlarını sürdürmesiyle Dolar karşısında gerilediği gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,90, 109,20 ve 109,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 108,10, 107,70 ve 107,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın ilk işlem gününde ABD ile Çin arasında devam eden gerginliğin etkileri devam ederken, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını uzatabileceğine ilişkin işaretler ile birlikte Brent Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise dikkatlerin OPEC ve ortaklarının rekor büyüklükteki üretim kısıntısını uzatıp uzatmayacağına çevrilmesi ile birlikte Petrol’ün yukarı yönlü hareketleri takip edilirken, OPEC'in 179. Bakanlar Toplantısının 9 Haziran'da yapılacağı duyuruldu. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ile birlikte Brent Petrol’ünde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 38,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40,90, 42,00 ve 43,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 38,80, 37,40 ve 36,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın ilk işlem gününde açıklanan PMI verileri sonucu kurun aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlenirken, Ons tarafında ABD-Çin gerginliğine ek olarak, protestoların ve Dolar çevresindeki satış baskısının Ons Altın’ın yükselişinde destek oluşturduğu gözlenmesi ile Gram Altın’ında sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde Dolar tarafında gözlenen küresel değer kaybı ile birlikte kurun aşağı yönlü hareketi takip edilirken, artan risk iştahı sonucu altınında baskı altında kaldığı takip edildi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Gram Altın’ında aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 371 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 368 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 374, 377 ve 380 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 368, 365 ve 362 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.