Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-20 08:41:00

TCMB faiz indirimine devam etti, gözler ise jeopolitik gelişmelerde

TCMB’nin beklenen faiz kararı dün belli oldu. Gerçekleşen para politikası kurulunun aldığı karara göre TCMB, piyasanın genel beklentisi paralelinde politika faizini 50 baz puan düşürerek bir önceki %11.25’den %10.75’e çekti. Açıklanan toplantı metnini incelediğimizde Ocak ayına göre bazı değişikliklerin olduğu göze çarptı. Ocak ayı toplantı metninin ilk paragrafında yatırımlarda zayıf seyrin sürdüğü belirtilmişken dünkü toplantı metninde yatırımlarda ve istihdamda toparlanma sinyalleri alınsa da zayıf seyir sürmektedir ifadesi yer aldı. Dünkü toplantı metninin ilk paragrafına Ocak ayı metninde olmayan “kredi büyümesi ve kompozisyonundaki gelişmelerin dış denge ve enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir.” İfadesinin eklediği gözleniyor. Bu yorumun eklenmesini, arka arkaya gelen faiz indirimleri ardından kredi faizlerindeki gerilemeyle iç talepteki canlanma sonucu artan kredi hacmiyle bunun ekonomiye artan ithalat olarak yansıması ve kurdaki yükselişin yaratacağı maliyet enflasyonu durumunun izleniyor olması olarak yorumlayabiliriz. Metnin ikinci paragrafında ise Ocak ayı toplantı metinde ticaret anlaşması nedeniyle küresel ticarete ilişkin beklentilerdeki kısmi iyileşmenin gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklediğine değinilirken dünkü metinde bu ifade yerine son dönemde küresel büyümeye ilişkin artan belirsizliklerin gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebin ve risk iştahının dalgalı seyretmesine neden olduğu yorumu eklenmiş görünüyor. Dünkü toplantı metninde ayrıca yine ikinci paragrafta koronavirüsün sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları üzerinden olası etkilerinin izlendiği belirtiliyor. Metnin üçüncü paragrafında geçen aydan farklı olarak “enflasyon görünümündeki iyileşme” ve “enflasyon beklentilerinde genele yayılan düzelme” ifadesinin kullanılmadığı gözleniyor. Dünkü toplantı metninde göze çarpan bir başka husus da Ocak ayındaki metinde politika faizinde ölçülü bir indirim ifadesi yerine dünkü toplantı metninde politika faizinde daha ölçülü bir indirim ifadesinin kullanıldığı gözleniyor. Sonuç olarak iki toplantı metnini karşılaştırdığımızda dünkü toplantıda hem enflasyonla ilgili bazı endişelerin varlığının hissettirilmesi, koronavirüs salgınına değinilmesi ve daha ölçülü bir politika faizi indirimi kararı alındığını belirtilmesi gelecek dönemde artan ithalat, kur volatilitesi, CDS’ler ve tahvil faizleri üzerinden gelişmelerin enflasyon beklentilerinde ne gibi değişikliklere yol açacağını görmek isteyecek bir Merkez Bankası politika duruşunu benimseyebileceğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda ilerleyen aylarda daha ufak adımlarla veya beklemede kalmayı seçecek kararlar alabileceğini düşünüyoruz.

 

Bu gelişme dışında bir diğer önemli gündem maddesi olan İdlib hakkında AKP grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İdlib harekatının an meselesi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Türkiye, İdlib konusunda kendi harekat planlarını uygulamak üzere her türlü hazırlığını yapmıştır. Her operasyonda olduğu gibi bu konuda da 'Bir gece ansızın gelebiliriz' diyoruz. İdlib harekatı, bir an meselesidir. Ülkemizin bu konudaki kararlılığını hala anlamamış olan rejime ve onu cesaretlendirenlere İdlib'i bırakmayacağız” dedi. Ekonomiye dair de konuşan Cumhurbaşkanı “Enflasyonu ve faizleri düşürme kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Türk heyetle yapılan görüşmede İdlib konusunda yeni bir talep iletmediğini ve görüşmede iki ülkenin liderleri arasında İdlib’e ilişkin varılan anlaşmaların nasıl uygulanacağına dair nihai bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.

 

Dün ABD borsaları Çin’in koronavirüs kaynaklı ekonomik büyümedeki ciddi yavaşlamasının önüne geçebilmesi amacıyla birbiri ardına açıkladığı teşvik haberleri ve yeni tespit edilen vaka sayısında arka arkaya gerçekleşen düşüş ardından yeni rekor seviyeleri test etti. NASDAQ günü %0.87, Dow Jones %0.40, SP500 ise %0.47 artıda tamamladı. Avrupa piyasaları da dün günü yeşillerde tamamladı. DAX30 günü %0.79 yükselişle tamamladı. Bugün yurtiçinde tüketici güveni verisi açıklanacak. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları açıklanacak. Son açıklanan verilere Çin genelinde koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı dün itibariyle 114 artarak 2.118'e ulaştı. Yeni koronavirüs vakası sayısı ise Çarşamba günü keskin bir düşüş gösterdi. Dün sadece 394 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Bu, 23 Ocak'tan bu yana tespit edilen en düşük yeni vaka sayısı olarak kayıtlara geçti.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.