Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-28 09:34:00

Günlük bülten

BIST100… Piyasalar son zamanlarda koronavirüs pandemisinin gündemden düşmesini fiyatlama çabası içerisinde. Ekonomilerin kademeli olarak çalışma düzenine döneceği haberi risk iştahını yükselten ana unsur olarak öne çıkıyor. Dün endeksin geneline yayılmış yukarı yönlü bir hareket vardı. Havayolu sektörü dâhil olmak üzere bazı sektörlerin açılacağına yönelik haberler normalleşmenin başlangıcına işaret ediyor. Endeks 100 bin seviyesinin üzerine çıkarken, yurt içi hisse senedi piyasalar yurt dışı piyasalardaki yukarı yönlü momentumdan destek sağlıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın bankalara ihtiyaç duyduğu sermaye desteğine katkı sağlaması Avrupa tarafında risk iştahını yükselten en önemli faktördü. Bu olumlu haber yurt içi bankacılık sektörü hisseleri de olumlu karşıladı. Endeks bankacılık sektörü öncülüğünde yükseldi. Bu hafta bankaların açıklayacağı bilançolar takip edilecek. Koronavirüs pandemisinin 2.çeyrek bilançolarına daha net yansıması bekleniyor. Perakende hariç 97 hissede yukarı yönlü momentum vardı. Yurt dışındaki pozitif momentuma eşlik etti. Buradaki pozitif momentumun devamı için CDS risk primindeki gerilemenin eşlik etmesi gerekebilir. Hisse senedi piyasalarında merkez bankalarının yüksek likidite enjeksiyonu endeksleri yukarıda tutuyor. Ekonomik veriler ve merkez bankalarından gelecek adımlar piyasaların takibinde olacak. Asya piyasaları yeni işlem gününde karışık bir görünüm sergiliyor. ABD hisse senedi vadelileri ise sınırlı bir şekilde ekside. Yurt dışındaki seyire paralel olarak yurt içi piyasaların güne yatay başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY…Dün güne değer kazancıyla başlayan TL varlıklar Dolar karşısındaki kazançlarını koruyamadı. Dolar TL kuru yeni işlem gününün ilk saatlerinde 6.99 seviyelerinde işlem görüyor. Merkez Bankası’nın diğer merkez bankalarıyla açabileceği swap kanalları haber akışı açısından piyasalarında takibinde olacak. Gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde risk algısı devam ediyor.

 

 

EURTRY…TL Euro karşısındaki kayıplarını geri kazanma yolunda başladığı haftanın ilk işlem gününde, kazançlarını koruyamadı. Euro TL kuru 7.50 seviyelerine kadar geriledikten sonra 7.58 seviyelerine yükseldi. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.56 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…Haftanın ilk işlem gününde Euro Dolar paritesi 1.0850 seviyelerinde dengelenme çabası içerisindeydi. ABD ve Avrupa’da kademeli olarak reel ekonominin yeniden açılması gündemde. Risk iştahının olumlu seyrettiğini söylemek mümkün. Geçtiğimiz haftalara kıyasla gün içerisinde dar bir bant içerisinde fiyatlandı. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde 1.0820 seviyelerinde işlem görüyor. Bu haftanın piyasalar açısından önemli haber akışı FED ve ECB toplantıları olacak. ABD ve Euro Bölgesi ilk çeyrek büyüme rakamları açıklanacak.

 

 

XAUUSD…Küresel piyasalarda risk iştahındaki yükseliş altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı kuruyor. Altının ons fiyatı 1700 $ seviyesinin altında işlem görüyor. Bu hafta gerçekleştirilecek FED ve ECB toplantıları altının ons fiyatlaması konusunda yatırımcıların takibinde olacak.

 

 

GLDGR…Altının ons fiyatındaki gerilemeyle birlikte gram altın fiyatları geçen haftaki rekor denemelerinden uzakta fiyatlanıyor. Gram altın günün ilk saatlerinde 380 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT…Enerji piyasasındaki geçtiğimiz haftadakine benzer bir hareketlilik vardı. En büyük petrol destekli yatırım fonunun petrol kontratlarını satmaya başlaması fiyatlar üzerinde baskı kurdu. Petrolde arz endişelerinin yeniden gündeme gelmesi fiyatlar üzerinde baskı kuruyor. Brent petrolün varil fiyatı 19 $ seviyelerine kadar gerilerken, OPEC’in yeni bir kısıntıya gidip gitmeyeceği tartışılıyor. Düşük petrol fiyatları nedeniyle ABD’li üreticiler ciddi oranda zararlarla karşı karşıya kalırken, OPEC’in piyasanın en büyük üreticisi olan kaya petrolcüler elenene kadar yeni bir üretim kısıntısına gitmesi beklenmeyebilir. Bu da fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskının devam etmesine neden olabilir.

 

 

S&P500…ABD’de bilanço sezonu ve makroekonomik veriler fiyatlamalar açısından takip ediliyor. ABD hisse senedi vadelileri global risk iştahındaki yükselişle birlikte dün pozitif bir görünüm sergiledi. Birinci çeyrek bilançoları ve FED’in bu haftaki toplantısı ana gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Bazı eyaletlerin açılacağına yönelik haberler risk iştahını yükseltirken, reel ekonominin sektörel olarak inşaat ve imalat sektörü öncülüğünde açılması bekleniyor. Apple, Microsoft ve Alphabet bu hafta bilanço açıklayacak büyük şirketler arasında yer alıyor.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.