Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-05-30 11:45:27

BRICS üyeliği için Venezuela'nın talebine Brezilya'dan destek

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, sekiz yıl aradan sonra tekrar Brezilya'yı ziyaret etti ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile bir araya geldi.

Brezilya'nın "Folha Sao Paulo" gazetesinde yer alan habere göre, Nicolas Maduro, düzenlenen ortak basın toplantısında, BRICS'e katılmak istediklerini belirtti. Bunu desteklediğini söyleyen Luiz Inacio Lula da Silva, ikili ticaretin yerel para birimleriyle gerçekleştirilmesini ve ABD Doları'na olan bağımlılıktan kurtulmasını istediğini  ifade etti.

Nicolas Maduro, barış ve işbirliği arayanlar için BRICS ülkelerinin artık büyük bir çekim merkezi haline geldiğine dikkat çekerek, 30'dan fazla ülkenin BRICS Yeni Kalkınma Bankası'na katılmak için başvuruda bulunduğunu hatırlattı.

Venezuela'nın BRICS'e katılmasını desteklediğini ifade eden Luiz Inacio Lula da Silva, Venezuela'nın resmi bir talepte bulunması durumunda BRICS'in katılım talebini kabul edeceğini ve değerlendireceğini sözlerine ekledi.

BRICS işbirliği mekanizması 2006 yılında başlatıldı. Aynı yıl Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sırasında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin dışişleri bakanları ilk toplantılarını düzenleyerek BRIC işbirliğini başlattı. Güney Afrika'nın 2011'de yeni üye olarak kabul edilmesiyle, BRIC işbirliği mekanizması, BRICS adını aldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Asya ve BRICS işlerinden sorumlu özel temsilcisi Anil Sooklal, Nisan ayında yaptığı açıklamada, toplantıda BRICS ülkelerinin genişlemesinin ve bu hedefe nasıl ulaşılacağının ele alınacağını ifade etti. Anil Sooklal, 13 ülkenin resmi olarak ve 6 ülkenin daha gayri resmi olarak katılım talebinde bulunduğunu belirtti. Daha önce Suudi Arabistan ve İran'ın da BRICS'e resmi başvuruda bulunduğunu açıklamıştı.

Anil Sooklal, BRICS ülkelerinin üyelik genişletme konusunu ele almak için 2-3 Haziran günlerinde Güney Afrika'nın Cape Town kentinde bir toplantı düzenleyeceğini duyurdu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

,Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.