Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-13 10:30:00

Geçen haftanın risk iştahı son buluyor

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Piyasalarda geçen haftanın sonunda oluşan negatif risk iştahı yeniden pozitife dönmüş durumda. Yurtdışında bu hafta büyük bankalarla ikinci çeyrek kar sezonunun başlayacak olması ve teşvik beklentileri piyasaları destekliyor. Haftanın ilk işlem gününde Asya piyasalarında yükselişler hakimken, ABD ve Avrupa vadelileri de artıda. Yurtiçi tarafta, geçen haftanın son iki günü sert satışlarla karşılaşan BİST100 endeksi son işlem gününde öğleden sonra gelen alımlarla kayıplarının bir kısmını geri aldı ve Cuma gününü %0,85'lik değer kaybıyla 114.809 seviyesinden kapattı. Bu sabah Dolar/TL 6,86 seviyesinde yatay seyretmeye devam ederken, ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 13 baz puan daha artarak 532 seviyesine yükselmiş durumda. Risk iştahının pozitife döndüğü haftanın ilk işlem gününde BİST100 endeksi de güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayıp geçen haftaki kayıplarını telafi etmeye çalışabilir.

    

 

MAKROEKONOMİ
                                            
Bu hafta ABD'de JP Morgan, Goldman Sachs ve Citigroup gibi bankaların öncülüğünde bilanço sezonu başlayacak. Şirketlerin kar rakamlarına odaklanılmasıyla birlikte haftaya küresel borsalar pozitif bir görünümde başlıyor. ECB ve BoJ faiz kararı, Çin dış ticaret ve ikinci çeyrek büyüme rakamları ile ABD TÜFE bu haftanın öne çıkan gelişmeleri. AB üyesi ülkelerin liderleri 17-18 Temmuz'daki zirvede, koronavirüs salgını nedeniyle hazırlanan ekonomik kurtarma programı ile AB'nin 2021-2027 bütçesini tartışacaklar.

  • Trump, koronavirüs salgını nedeniyle ABD ve Çin ilişkilerinin ciddi hasar gördüğünü belirterek, ikinci faz ticaret anlaşmasını düşünmediklerini belirtti.

Bugün İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey ve New York Fed Başkanı John Williams konuşma yapacaklar. Yurt içinde TSİ 10'da mayıs ayına ilişkin cari işlemler dengesi ve sanayi üretimi verisi ile perakende satış endeksleri takip edilecek. Ayrıca TSİ 14.30'da TCMB'nin temmuz ayı beklenti anketi yayınlanacak.

  • ABD'de bu hafta haziran ayında artan vaka sayılarının verilere nasıl yansıdığını izleyeceğiz. Perşembe günü haziran ayına ilişkin perakende satış verisi yayımlanacak. Nisandaki tarihi düşüş sonrası, mayıs ayında veriler tüketici harcamalarında dipten dönüş sinyali vermişti. Bunun artan vaka sayısı ve sınırlı düşen işsizlik oranı ortamında devamının gelip gelemeyeceğine ilişkin ipucu aranacak. Beklenti %5 üzeri artması yönünde. Üretim tarafındaki görünüme dair çarşamba günü haziran ayına ilişkin sanayi üretimi verisi takip edilecek. Haziran imalat PMI verisi 39,8'den 49,6 seviyesine yükselerek, en azından ekonomik daralmanın hız kestiğini göstermişti. Bu açıdan mayıs ayındaki %1,4'lük artışa göre daha olumlu bir beklenti mevcut. Ayrıca salı günü haziran ayı ABD TÜFE verileri takip edilecek. Zayıf iç talebin enflasyona baskı yapmaya devam etmesi beklenmekte. Ek olarak temmuz ayı ekonomik duruma ilişkin çarşamba günü New York Fed İmalat Endeksi, Philadelphia Fed İş Dünyası Görünümü ve cuma günü de Michigan Üniversitesi Güven Endeksi takip edilecek. 
  • Avrupa tarafında ise perşembe günü önemli olarak ECB toplantısı bulunmakta. Bu toplantıda herhangi önemli bir aksiyon alınması beklenmemekte. Salı günü mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi ve cuma günü de mayıs ayı inşaat üretimi verisi açıklanacak. Mayıs ayında ekonomik normalleşme adımlarıyla birlikte sanayi üretiminin nisandaki aylık -%17,1'lik düşüş sonrası, mayısta aylık %8,1 yükselmesi yönünde. Ayrıca son ekonomik duruma ilişkin resmi görmek açısından salı günü Almanya ve Euro Bölgesi'ne ilişkin ZEW Beklenti Anketi önemli olacaktır. ABD'de olduğu gibi Euro Bölgesi'nde de cuma günü haziran ayına ilişkin TÜFE verisi takip edilecek. İngiltere'de ise mayıs ayına ilişkin GSYH verisi takip edilecek. Nisanda aylık -%20,4 düşüş sonrası mayısta aylık %5 üzeri artması beklenmekte.
  • Asya tarafında bu hafta Merkez Bankaları toplantıları ve 2.çeyreğe ilişkin GSYH verileri önemli olacak. Salı günü Singapur'un, perşembe günü Çin'in 2.çeyreğe ilişkin GSYH verileri takip edilecek. Çin geçen çeyrek salgının da etkisiyle uzun bir aradan sonra çeyreklik bazda daralmıştı bu trendin kırılması ve çeyreklik bazda %9,6 büyümesi beklenmekte. Çin bu sene ekonomik büyüme için hedef belirlememişti. Uluslararası kurumlar Çin'in bu sene sınırlı da olsa büyümesini beklemekte. Ayrıca dünya ticaretinin izlediği seyri görmek açısından salı günü yayınlanacak Çin'in haziran ayı dış ticaret verileri önemli olacak. Ek olarak Çin'in haziran ayına ilişkin perşembe günü yayınlanacak sanayi üretimi, perakende satışlar verisi ve sabit sermaye yatırımları verileri ekonomik gidişata ilişkin bir perspektif çizecektir. Son olarak çarşamba günü BoJ, perşembe günü ise Endonezya ve Güney Kore Merkez Bankaları toplantıları bulunmakta. Genel itibarıyla faiz indirimleri sürpriz olacakken, parasal genişlemeye devam edip etmeyecekleri izlenecek.   

Yurt içi veri takviminde bugün mayıs ayına ilişkin cari işlemler dengesi ve sanayi üretimi verisi ve temmuz ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi, salı günü haziran ayına ilişkin konut satışları, perşembe günü haziran ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe dengesi, cuma günü ise mayıs ayı konut fiyat endeksi verisi takip edilecek.

  • Nisan ayında cari işlemler dengesi, açık veren hizmet dengesi ve genişleyen dış ticaret dengesiyle birlikte beklentilerin üzerinde 5,1 milyar USD açık vermişti. Hizmet dengesi ise Aralık 2007'ten bu yana ilk kez açık vermis, yıllıklandırılmış bazda cari denge nisan ayında 1,3 milyar USD cari fazladan 3,3 milyar USD cari açığa yönelmişti. Enerji ve altın hariç cari denge nisan ayında hızlanarak 3,3 milyar USD açık vermişti. Mayıs ayında dış ticaret açığı 3,42 milyar USD oldu. Seyahat gelirleri açısından öncü olan yabancı gelen turist sayısı nisan ayındaki gibi düşük geldi ve yaklaşık 29,3 bin kişi geldi. Bu açıdan hizmet gelirleri de baskı altında kalacak ki geçen yıl mayıs ayında net hizmet geliri yaklaşık 2,9 milyar USD idi. Bu bilgiler ışığında bu ayki cari açık tahminimiz aylık 4,5 milyar USD civarındadır. Geçici dış ticaret verilerine göre haziran ayında ise ihracatın %35 arttığını, ithalatın ise %15 artarak, ithalatın ihracattan fazla artma hızının kırıldığını görmekteyiz. Dış ticaret açığı da aylık 2,8 milyar USD oldu. Önümüzdeki dönemde salgının gidişatı ihracat rakamlarında ve turizm rakamlarında belirleyici olacak ana unsur.
  • Alınan kamu sağlığı tedbirlerinin sonucu nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi beklentilerin üstünde bir önceki yılın aynı ayına göre %31,4 daralmıştı. Nisan ayında sanayi üretiminde en kötü görüldü, yılın ikinci yarısında ise normalleşmeyle toparlanma beklenmekte. Sanayi üretiminde öncü veri olarak ISO imalat PMI ve elektrik tüketimini özellikle takip etmekteyiz. ISO imalat PMI verisi nisan ayında tarihi dip seviyeleri gördükten sonra mayıs ayında toparlanmış, haziran ayında ise genişleme bölgesine geçmişti. Bu açıdan mayıs ayı sanayi üretiminde daralmanın nisan ayına göre hız kesmesi öngörülmekte. Hem PMI verisinin işaret ettiği pozitif görünüm hem de elektrik tüketimi verisinin salgın öncesi seviyelere yaklaşmasıyla haziran ayında sanayi üretiminin toparlanmasını belirginleştirmesi beklenmekte. Anketlere göre nisanda %31 daralan sanayi üretiminin mayısta %21 civarında daralması beklenmekte.

  • Haziran ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi'nde, anket katılımcılarının cari denge haricinde beklentilerinin stabilize olduğu gözükmekteydi.  Temmuz ayı beklenti anketinde de benzer şekilde cari dengede kısmi yukarı yönlü revizeler olası. Enflasyon tarafında ise TCMB haziran ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunda çekirdek göstergelerin eğiliminde yükselme olduğuna vurgu yapmıştı bu sebepten bu ay enflasyon beklentilerinde de ılımlı yukarı yönlü revizeler görmemiz olası. Diğer ekonomik parametrelerde ise çok büyük revizeler beklenmemekte.

Cuma günü açıklanan işsizlik verilerine göre mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı, nisan döneminde (Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kapsamakta) %13,1 seviyesinden %13,8 seviyesine yükseldi. İşsizlik oranlarında 2019 yılı başındaki %13,5 seviyesinden 2020 Şubat döneminde %12,7'li seviyelere gerileme görmüştük. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış işsizlik oranı verisinde ise son 10 ayın en düşük rakamı olan %12,8 seviyesini gördük. Burada Hükümetin uygulamaya koyduğu kısa vadeli çalışma ödeneği, 3 ay işçi çıkarma yasağı gibi tedbirlerin etkili olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca bunların yanısıra geçen ay olduğu gibi iş gücüne katılım oranlarındaki ve istihdamdaki düşüşün devam ettiği görülmekte ve mevsim etkisinden arındırılmamış verilerde geçen sene iş gücüne katılım oranında %50'in üzerinde bir seyir görülürken nisan döneminde %47,2'ye gerileyerek 2012'den beri en düşük iş gücüne katılım oranı görülmekte. Arındırılmamış verilerde işsiz sayısında düşüş görülürken istihdam oranı da %42'den %41,1'e gerileyerek 2011 başından beri en düşük seviyede.

ŞİRKET HABERLERİ 

Aselsan (ASELS, Nötr): Şirket, kâr dağıtımı kapsamında tamamı geçmiş yıl karlarından karşılanmak üzere, sermayenin 1.140mn TL'den 2.280mn TL'ye çıkarılması ve Şirket esas sözleşmesinin 6. Maddesinin tadil edilmesi hususunda Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapmıştır.

3 Haziran 2020 Tarihli Aselsan Raporumuz için tıklayınız…

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede normalleşme adımları kapsamında yaklaşık 4 aylık aranın ardından Sudan'a tarifeli yolcu seferlerine yeniden başlıyor. THY yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kovid-19 tedbirlerinin gevşetilmesi kararı sonrası ve iki ülke arasında varılan mutabakat gereği marttan bu yana İstanbul'dan Sudan'a ilk tarifeli uçuş, bu gece gerçekleştirilecek. Sudan ile Türkiye arasındaki uçuşların Kovid-19 salgını nedeniyle 16 Mart'ta durdurulması üzerine yurda gelemeyen Türk vatandaşları için THY ile 5 tahliye seferi gerçekleştirilmişti. Türkiye'de salgın önlemleri nedeniyle durdurulan tarifeli yurt dışı uçuşları, 11 Haziran'da yeniden başlatılmıştı. Kaynak: AA

4 Haziran 2020 Tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Otomotiv Sanayii Derneği Haziran ayına ilişkin verilerini yayımladı. Buna göre, yurtiçi satışlar %65,8 artarken, yurtdışı satışlar %26,9 düşüş kaydetti. Üretim ise 2019 yılı Haziran ayına göre %5,4 azaldı. Yılın ilk 6 ayında yurtiçi satışlar %30,4 artarken, ihracat %36,6 ve üretim sırasıyla %29,4 düştü.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

ARD Grup Bilişim Teknolojileri (ARDYZ): Şirket Yönetim Kurulu brüt 0,0649255 TL (net 0,0551866 TL) kar payı dağıtma kararı almıştır. Teklif edilen kar payı hak kullanım tarihi 01.09.2020'dir. Cuma günü kapanışına göre temettü verimliliği %0,2'dir.

Burçelik Vana (BURVA): Şirket ile China CAMC Engineering Co., Ltd. - IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. konsorsiyumu arasında Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisi Genişletme Projesi kapsamında , Kasım 2020 tarihine kadar teslim edilecek Saha Boru Hattı ve Ayrıştırma Pompa İstasyonu Vanaları Temini konusunda  anlaşılmış olup, söz konusu sözleşme şirket tarafından 10.07.2020 tarihi itibari ile imzalanmıştır.

Ege Seramik (EGSER): Şirket, Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılan denetim sonucu Türk Standartları Enstitüsünün sertifikalandırdığı tüm şartlara uyum sağlamış ve   Sanayi kuruluşları için verilen COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi'ni almaya hak kazanmıştır.

Kiler GYO (KLGYO): Şirketimizin 10 Temmuz 2020 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında Şirketin faaliyet sonuçlarına ilişkin özet verilerin ve 2020 yılına ilişkin beklentilerinin aşağıdaki şekilde kamuya açıklanmasına karar verilmiştir.

Şirket 2019 yılı faaliyetleri içerisinde aktifinde kayıtlı İstanbul Sapphire ve Ankara Dışkapıda yer alan gayrı menkullerin satışını yaparak, elde edilen 619  Milyon TL'lik gelirle muhtelif bankalara erken kredi ödemesi yapmış ve finansman yükü ciddi bir oranda  kapatılmıştır. 31/03/2020 tarihi itibariyle 120 Milyon TL seviyesine düşen finansal borçların, faiz oranları güncel piyasa koşullarına göre güncellenmiş olup, finansman yükünün azaltılması yönündeki çalışmalar devam etmektedir. Gayrı menkul sektöründe son çeyrekte yaşanan talebe istinaden 37.1 Milyon TL'lik satış ve hasılat payı geliri gerçekleştirilirken 72.9 Milyon TL'lik kaparosu alınan ve satışa çevrilmesi beklenen sözleşme bulunmaktadır. Haziran sonu itibarıyla ana para ve faiz toplamı finansal raporlarda yaklaşık 50 MTL olarak beklenen banka kredi borçların tamamına yakınının yıl sonuna kadar kapatılması hedeflenmektedir. 

RTA Laboratuvarları (RTALB): Şirket tarafından Sanofi Aventis İlaçları Ltd.Şti. aleyhine portföy tazminatı talebi ile fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydı ile açılmış bulunan 10.000 TL'lik belirsiz alacak davasına ilişkin, İstanbul 14.Asliye Ticaret Mahkemesinden alınan bilirkişi ek raporu doğrultusunda; dava değerinin 10bin TL'den 7,2mn TL'ye çıkartılmasına ve bu konuda gerekli yargı harçlarının yatırılmasına karar verilmiş olup, davanın yargılaması devam etmektedir.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.