Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-16 08:57:00

Küresel piyasalarda olağanüstü hal

FED, 500 milyar USD hazine bonosu, 200 milyar USD mortgage tahvili alacak.

*FED üyeleri de paranın virüsü yenemeyeceğini bildiğini düşünüyoruz. Piyasa ve insanlık aşı bekliyor. Her şeyin önündeki tek engel covid-19’un aşısının bulunamamış olması. Aşı olmazsa, FED’in piyasaya verdiği para katma değer üretemeden eriyip gidecek ve balon olarak kalacak.
*Piyasanın fiyatlamalarına baktığımızda açıkçası ABD vadeli borsa endekslerinin FED’in bu hamlesini pek umursamadığı zaten görülüyor.

FED Başkanı Powell, olağanüstü toplantı sonrasında basın açıklaması yaptı. Söylediği ilk şey, bu hafta planlanan olağan FOMC toplantısı olmayacağıydı.
*Powell: Covid-19, ABD ve dünyada derin bir etkiye sahip.
*Powell: ABD bankaları güçlü. Yüksek sermaye ve likidite seviyelerine sahip. Kredi sağlayacak durumda.
*Powell: Yurt dışındaki zayıflık, bir süre için ABD ihracatına ağırlığını hissettirecek.
*Powell: Negatif faiz oranlarının ABD için uygun olmadığını düşünüyorum. (bu durumda politika faizi tarafında tüm silahlar kullanıldı)

ABD Vadelileri Limit Down Oldu…

ABD vadelileri overnight işlemlerinde %5 oranında değer kaybettiği anca Limit Down oldu. Bunun anlamı, ABD vadelileri TSİ 16:30’da spot taraf açılana kadar %5 eksi değerin altında işlem göremez, ama üzerinde işlem görebilir. Ancak satış baskısından dolayı endeksler alt limitin üzerine çıkamıyor.

Çin Verilerinde Şiddetli Düşüş…

Asya seansında Çin’den Şubat ayına ait yıllık bazlı veriler açıklandı. Veriler, ekonomik büyümenin tahmin edilebilmesinde de kullanılan veriler olması açısından önemliydi. Beklentilerin çok üzerinde bir gerileme gerçekleşti ve Çin ekonomisinin coronavirüs’den ne denli darbe yediğini gözler önüne serdi.
*Sabit Varlık Yatırımı: %-24.5 (Önceki: %5.4)
*Sanayi Üretimi: %-13.5 (Önceki: %6.9)
*Perakende Satışlar: %-20.5 (Önceki: %8)
*İşsizlik Oranı: %6.2 (Önceki: %5.2)

Uzun bir süreyi karantinada geçiren Çin, diğer ülkelerin başına gelebilecek düşüşlerin sembolü gibi adeta ve aşı bulunmadığı her an piyasanın yaşadığı korku da bundan kaynaklı.

Japonya Merkez Bankası Faiz Değiştirmedi…

Olağanüstü toplanan merkez bankaları kervanına Japonya da katıldı. Japonya Merkez Bankası faizleri değiştirmedi, ancak gayrimenkul yatırım ortaklığı alımlarını 90’dan 180 milyar Yen’e ve borsa yatırım fonu alımını ise yıllık 6 trilyon’dan 12 trilyon Yen’e yükseltti.

Kaynak:İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.