Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-09 11:48:00

ASAŞ, AB fon destekli projelerde yer almaya devam ediyor

ASAŞ, enerji yoğun endüstrilerde proseslerin iyileştirilmesiyle enerji verimliliği elde edilmesi, ekipman ömrünün arttırılması ve karbondioksit emisyonunun azaltılması hedefiyle Kasım 2020’de hayata geçirilecek FORGE Projesi’ne dahil oldu. Avrupa Birliği'nin desteğiyle gerçekleştirilen ve 8 ülkeden, 13 kurumun yer aldığı FORGE Projesi’nde ASAŞ son kullanıcı, teknoloji doğrulayıcı şirket olarak görev yapacak.

 

Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlarından ASAŞ, Avrupa Birliği'nin Horizon 2020 araştırma ve yenilik programı çerçevesinde fonlanan ve Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle hayata geçirilen FORGE Projesi’nin ortakları arasına girmeyi başardı. Projeyle enerji yoğun endüstrilerde korozyon, aşınma, yüksek sıcaklık uygulanan proseslerin iyileştirilmesiyle enerji verimliliği elde edilmesi, ekipman ömrünün arttırılması ve karbondioksit emisyonunun azaltılması hedefleniyor. FORGE Projesi’nin Kasım 2020’de başlanması ve 42 ay devam etmesi planlanıyor.

 

Toplam bütçesi yaklaşık 5.9 milyon euro olan proje çerçevesinde İtalya menşeili MBN Nanomateralia SpA’in koordinatörlüğü ve İngiltere menşeili TWI’ın teknik koordinatörlüğünde yapılanan konsorsiyumda 8 ülkeden, 13 kurum yer alacak. ASAŞ ise 28 proje sunduğu konsorsiyumda son kullanıcı, teknoloji doğrulayıcı şirket olarak görev yapacak.

 

Proje sonunda, üretim sürecinde enerji tasarrufu sağlayan kalıplar üretilmesi hedefleniyor.

 

Proje kapsamında Teknoloji Hazırlık Seviyesi 3 (TRL 3) olan seramik bazlı kaplamanın; enerji yoğun endüstrilerde (çelik, alüminyum, çimento, doğalgaz gibi) pilot olarak uygulanması planlanıyor.

 

 

FORGE, ASAŞ’ın yürüttüğü AB fon desteği aldığı 4. proje olma özelliğini taşıyor.

ASAŞ, geçtiğimiz yıllarda tamamlanmış olan Vulkano ve Mat4Rail projelerinde yer almıştı.Avrupa Birliği tarafından desteklenen Shift to Rail programı kapsamında Türkiye’den ilk defa ASAŞ, Mat4Rail projesi ile AB’den hibe almaya hak kazanmıştı. 7 ülkeden 15 firmanın katıldığı proje kapsamında ASAŞ, inovatif çıkış kapısı tasarımı üzerine çalışma yapmıştı.

 

8 ülkeden 12 firmanın katıldığı Vulkano projesinde “Sıradışı Entegre Yenileme Çözümleri ile Çevresel Verimli ve Rekabetçi Fırınlar Yaratmak” üzerine proje geliştirilmişti. Bu proje kapsamında ASAŞ doğalgaz ile beslenen ön ısıtma ve ergitme fırınlarında enerji ve çevre verimliliğini arttırmak için gelişmiş donanım entegreli çözümler tasarlamak, uygulamak ve onaylamak rolünü üstlenmişti.

Hali hazırda devam etmekte olan 10 ülkeden 18 firmanın katılım sağladığı Retrofeed projesinde de çalışmalarında da devam devam ediyor. Nisan 2023’te tamamlanması hedeflenen projeyle seramik, çimento, alüminyum, çelik ve zirai kimyasal gibi sektörlerde mevcut proseslere alternatif yaratılarak, tesiste elde edilen atık ve / veya yan ürünlerin hammadde karışımlarının entegrasyonu, mevcut fırın / reaktör besleme stoku tedarikini tamamlamak için atık maddelerin tesis dışından verilmesi, biyo-bazlı kaynakların hammadde olarak kullanılması, mevcut fosil yakıt talebini azaltmak için biyo bazlı yakıtların yanması ile çelik sanayi artıklarının ve diğer sanayi sektörlerinden benzer diğer artıkların alternatif hammadde olarak kullanılması amaçlanıyor.

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.