Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-09 09:47:00

Dünya petrol birliği mi geliyor?

BIST 100 Endeksi son 5 gündür aralıksız, son 7 günde ise 6 kez yükselerek 30 Martta gördüğü 86,8 bin seviyesinden kapanış itibariyle 93,2 bin seviyesine % 7.4 yükseldi. Bu mini rallide banka hisseleri yerine sanayi hisseleri endeksi sürükledi. ABD'de ve Almanya başta olmak üzre % 9 civarında getiriler oluştuğundan global bir ralliden bahsedilebilir. Bugün de global piyasalardaki yükselişin devam ettiği görülüyor. Dolayısıyla Salıya kadar paskalya tatiline çıkacak çoğu borsada bu ralli, tatili fırsat olarak değerlendirmiş olabilir.

 

Genelde ortadoğu ve Afrika ülkelerinin üyesi olduğu ve dünya petrolünün 1/3ün kontrolüne sahip OPEC’in bugün 17:00'de başlayacak video konferans toplantısı ile üretimde sert kısıntıya gitmesi bekleniyor. Çünkü 2. çeyrekte günlük petrol talebindeki düşüşü Goldman Sachs 14 milyon, UBS ise 20 milyon varil olarak tahmin etmektedir. 

 

UEA Başkanı Fatih Birol, bugünkü OPEC toplantısına dair beklentilerini aktardı. Birol'a göre; piyasadaki kötüye gidiş devam edecek. Bu yüzden 10 milyon varillik bir kısıntı yapsalar bile sorunu çözemez. Ancak bu kadarlık bir kesinti yapılırsa piyasalara sadece birkaç günlük olumlu hava getirir. "Ben Suudi Arabistan ve diğer ülke bakanlarıyla konuşarak bu Cuma günü G20 olağanüstü toplantısı yapılma önerisinde bulundum, burada daha etkin kararlar alınabilir. Daha büyük bir kısıntıya gidilebilir mi göreceğiz" şeklinde konuşan Birol'un anlattıkları bize konunun bir dünya sorunu olduğunu ve farklı tarafların bir araya gelerek çözmeye çalışacaklarını gösteriyor.

 

Bilindiği üzere G20 Dönem Başkanı Suudi Arabistan, salı günü, enerji piyasasında istikrarın sağlanması amacıyla G20 Enerji Bakanları düzeyinde yarın için olağanüstü toplantı düzenleyeceğini açıklamıştı. Şimdi, Türkiye'de toplantıya katılıp çözüme katkı sunma fırsatı elde etmiştir.

 

AB maliye bakanları, yeni koronavirüs krizinin etkisine karşı bölge ekonomisine tampon oluşturmak için ortak tedbir konusunda 16 saatten fazla süren telekonferansta uzlaşamadılar. Piyasalar, Avrupa İstikrar Mekanizması, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Komisyonu desteğini de içeren yaklaşık yarım trilyon euro tutarında bir teşvik paketi bekliyordu. Anlaşmazlıkların başında İtalya ve İspanya’nın savunduğu Euro Tahvilleri geliyor. Ancak Hollanda ve Avusturya buna karşı çıkıyor. Bugün başlayacak yeni tur toplantı saat 17.00 de başlayacak.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 92 bin görüldü ama 88 bine gevşedi. Şimdi 92 bini geçti. Yurtdışına paralel seyrin devamının gelebileceği görüşündeyiz.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.