Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-24 08:36:00

Zirve görülüyor

 

 

AVRUPA

“IFO Verilerini Takip Edeceğiz”

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için, IFO Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO – Information and Forschung – Institute for Economic Research) tarafından yaklaşık 7 bin işletmeye yapılan bir anket sonucunda hazırlanan iş ortamı endeksi, küresel piyasaların yakından izlediği ekonomik göstergeler arasında yer almaktadır. Mart ayında 86,1 seviyesinde açıklanan endeks bir önceki aya göre düşüş göstermiştir.

IFO iş ortamı göstergesinin Nisan ayında beklentinin üzerinde açıklanması halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak rakamlar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara neden olabilir.

PİYASANIN ROTASI

Zirve Görülüyor…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 2,738,422 – tedaviye pozitif cevap veren 741,204 – ölü sayısı 190,861 kişiye ulaşmıştır. Avrupa ve ABD tarafında virüs zirveye yaklaşırken, Trump sosyal mesafe kurallarını yaza kadar uzatmayı planlıyor. Ayrıca aşı konusunda aşıyı bulmaya yakınız fakat ama bu aşının test edilmesine çok yakın değiliz şeklinde açıklamalarda bulundu.

ABD’de virüse karşı başarılı sonuç verdiği düşünülen ilacın, aslında düşük başarı elde etmesi bir hayal kırıklığı oluşturmuştur. Bu durum ABD borsa endekslerinin gerilemesini tetiklemiştir.

Çin Merkez Bankası virüs nedeni ile daralan ekonomiyi desteklemek adına bir kez daha faiz oranında indirime gitti.

Petrol dinamiklerinden dip arayışı dengelenmesi Trump’ın İran tehdidi ile devreye girerken, üyeler üretimi kısmaya başladı haberleri ile destek bulmaktadır.

Fiyatlama dinamiklerinde S&P500 endeksi virüse karşı iyi sonuç verdiği düşünülen ilacın yetersiz kaldığı haberleri ile 2800 altında hareket ile 2768 seviyesinde fiyatlanmaktadır. Kısa dönemli 2800 seviyesi üzerindeki hareket takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,5968 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 seviyesi üzerinde $1725 seviyesinde bulunurken, güçlü Dolar teması önde olmaktadır. USDTRY paritesi 6,90 üzerinde kalıcılık ile 6.9824 seviyesi ile psikolojik 7 seviyesine çok yakın fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 617.143 seviyesi ile 5 yılın zirvesinden bir miktar gerilemektedir.

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 101,790 kişiye çıkarken, ölü sayısı 2,491 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 791,906 kişiye ulaşmıştır. Önlemler kapsamında 23 – 26 Nisan tarihlerinden sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.

 

Ayrıca normale dönüş planlarında, AVM’lerin 8 – 15 Mayıs 2020 tarihlerinde kademeli olarak açılması planlanmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanının bayram sonrası normalleşme vurgusu bu noktada ana referans olmaktadır. Duran ekonomik aktivitenin tekrar açılması için önemli adımlar atılmaktadır.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.