Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-08 09:48:00

İzmir'de bisikletli ulaşıma ağırlık verilecek

Koronavirüs salgınının ardından hayatımıza giren “sosyal mesafe”yi en iyi koruyan ulaşım aracı olarak ön plana çıkan bisiklet için İzmir’de “Kesintisiz Ulaşım Planı” hazırlanıyor. Açıklamayı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genele Sekreter Yardımcısı Eser Atak, Radyo Trafik İzmir canlı yayınında yaptı.

Kısa sürede küresel bir tehdit haline gelen koronavirüs salgını, alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Hem bireysel hem de toplumsal anlamda birçok konuda alternatif arayışlarına girildi. Bisiklet ulaşımı da bu alternatiflerden biri… Toplu ulaşımda risk unsurlarının fazla olması ulaşımda bisiklet kullanımının önemini ortaya çıkardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de dünya kentleri gibi bu ihtiyaca kayıtsız kalmadı.

“SOSYAL MESAFEYİ EN İYİ KORUYAN ULAŞIM BİÇİMİ BİSİKLET…”

Radyo Trafik İzmir’e konuk olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, bisiklet yollarıyla ilgili yeni çalışmalar yapacaklarını söyledi. Esra Balkanlı’nın sorularını yanıtlayan Atak, şu anda sosyal mesafeyi en iyi koruyan ulaşım biçiminin bisiklet olduğuna vurgu yaptı. Eser Atak, Avrupa’da tüm kentlerde bisiklete yönelik teşvik uygulamaları olduğunu hatırlatarak, “Hem sağlığın korunması, hem de havanın daha az kirlenmesi açısından da bisiklet ulaşımı son derece önemli. Ulaşım Daire Başkanlığımız da bir çalışma yapıyor. Şerit düzenlemeleriyle hangi bölgelere bisiklet yolu yapılabileceği planlanıyor. Yakın zamanda bitecek çalışmayı en kısa sürede hayata geçireceğiz.” açıklamasında bulundu.

İLK UYGULAMA ÇANKAYA’DA…

Genel Sekreter Yardımcısı Atak, Fevzipaşa Bulvarı’nda bir şeridi bisikletlilere ayıracaklarını kaydederken, “Bir aksilik olmazsa bu hafta çalışmaya başlıyoruz. Basmane Garı’na çıkan arterde sol şeridi bisiklet yolu yapacağız, sinyalizasyonuyla birlikte bisikletlilere ayıracağız. İlk kez İzmir’de bir artere bisiklet yolu kazandıracağız.” ifadelerini kullandı.

KESİNTİSİZ BİSİKLET ULAŞIMI…

Sadece otomobil odaklı ulaşımın büyük kentlerdeki trafik sorununu çözmeye yetmediğinin de altını çizen Eser Atak, “Sosyal mesafeyi korumak anlamında toplu ulaşımı rahatlatmak için de bisiklet ulaşımının geliştirilmesi elzem görünüyor. İzmir’de daha kesintisiz bir bisiklet ulaşımı için çalışmalarımız sürecek.” dedi.

2 AYDA 300 BİN TONA YAKIN ASFALT SERİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Atak, pandemi dönemiyle birlikte bir bocalama yaşadıklarını ancak çabuk toparlandıklarını anlattı. Bir “Kriz Üst Kurulu” oluşturduklarından ve çalışmaları planladıklarından bahseden Atak, daha çok sosyal çalışmalara ağırlık verdiklerini, kentin temizliği, dezenfeksiyonu, toplu ulaşımın sürdürülmesi gibi konulara da eğildiklerini aktardı. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günleri fırsat bilerek asfaltlama işlemleri yaptıklarını bildiren Eser Atak, şu bilgileri aktardı:

“Mart ve Nisan aylarında ciddi anlamda asfaltlama işlemi gerçekleştirdik. Mart ayında arterlerde 98 bin 385 ton (50 km) asfalt döküldü. 72 bin 116 ton civarında da bir yama çalışması yapıldı. Nisan ayında 80 bin 745 ton (41 km) asfalt serimi, 44 bin ton civarında da yama çalışması gerçekleştirildi. Mayıs’ın ilk haftasında 21 ton asfalt serimi yapıldı. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günleri belediye olarak fırsat olarak değerlendirdik. Trafik sorunu yaşanmadan asfaltlama çalışmalarımızı yapıp, kent içinde ulaşım konforu anlamında eksikliklerimizi gideriyoruz. Bu hafta sonu da Fahrettin Altay ve diğer bölgelerde de çalışmalar yapacağız.”

1 MİLYON 800 BİNDEN 250 BİNE…

Genel Sekreter Yardımcısı Atak, salgın öncesi ve 11 Mart sonrası toplu ulaşım kullanımı konusunda da çarpıcı rakamlar paylaştı:

“Toplu ulaşımda koronavirüs salgını öncesinde İzmir’de günlük 1 milyon 800 bin civarında yolcu taşıyorduk. 16 Mart’tan itibaren bu sayı düşmeye başladı. İlk hafta 600 binlere, 2. Hafta 400 binlere, 30 Mart’ta 300 binlere düştü. Nisan ayında 250 ila 270 bin arasında sabitlendik. Sokağa çıkma kısıtlamaları sonrası pazartesi günleri sayılar 300 binlere çıktı. 27 Nisan’dan itibaren bu rakamlar biraz daha artmaya başladı. 320 bine çıkan yolculuk sayısı, bu hafta günlük 350 bine kadar ulaştı.”

“GÜNLÜK VE SAATLİK PLANLAMALAR YAPIYORUZ”

Bütün toplu taşıma araçlarında seferleri kullanım oranlarına göre düzenledikleri bilgisini veren Eser Atak, “Çalışanları mağdur etmemek için toplu ulaşımda günlük ve saatlik planlamalar yapıyoruz. Kalabalık tedirginliği yaratmamak için önlemlerimizi alıyoruz. Dolmuş ve minibüslerle ilgili şikayetler oluyor ama denetimlerimizi yaparak gerekli cezai işlemleri uyguluyoruz.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDUK”

Atak, bakanlık genelgesi açıklanmadan önce toplu ulaşımda sosyal mesafe önlemleri aldıklarını hatırlatarak, “Bu konuda Türkiye’ye örnek olduk.” dedi. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün de örnek çalışmalar yaptığını ifade eden Eser Atak, “Şoförler için siperlik ve kabinler yapıldı. Kendi bünyelerinde yaptıkları siperliklerden sağlık görevlilerine de dağıttık.” bilgisini verdi.

“İŞSİZ KALANLARA DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

“Koronavirüs süreci değer yargılarımızı da değiştirdi. Şehirde kuş sesleri duymanın, temiz hava solumanın keyfini yaşıyoruz. Farklı kazanımlarımız oldu. İşsiz kalanlara elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz.” açıklamasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, “Umarım kısa sürede güzel günlere döneriz.” dileğinde bulundu.

“HERKES TRAFİK KURALLARINA UYMALI”

Son olarak İzmirlilerin Trafik Haftası’nı kutlayan Atak, “Salgın olmasaydı çeşitli etkinliklerle haftayı dolu dolu geçirip, trafik bilincinin artması için programlarımız olacaktı. Haftayı önümüzdeki sene daha etkin kutlayacağız. Biz belediye olarak trafik anlamında elimizden geleni yapıyoruz. Sevdiklerimizi üzmemek, başkasının hayatını etkilememek için kurallara uymaya davet ediyorum.” dedi.


Hibya Haber Ajansı

 

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.