Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-08-04 18:00:00

Enflasyonda geri çekilme bekleniyor

TÜİK Temmuz ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. Aylık bazda beklenti tarihsel ortalamaların üzerinde bir rakama işaret etse de lehte baz etkisinin oldukça güçlü olması nedeniyle yıllık enflasyonda geri çekilme görmeyi bekliyoruz. Ortalama piyasa beklentisi tarihsel ortalaması %0,14 olan Temmuz ayında enflasyonun %0,85 oranında artış göstereceği yönünde. Beklentilere paralel bir rakam oluşması durumunda 12 aylık enflasyon %12,62 seviyesinden %12,06’ya gerileyecek.

 

Enflasyondaki geri çekilmenin TCMB’nin duruşunu değiştirmesini ise beklemiyoruz. Hatırlanacağı gibi TCMB Temmuz 2019’dan bu yana faizlerde toplam 1575 baz puan indirim yapmıştı. Ancak söz konusu indirimler önden yüklemeli yapıldığı için enflasyondaki geri çekilmeyi de içinde barındırıyor. Dolayısıyla, Temmuz ayı rakamlarında hızlı bir geri çekilme görsek bile bu durum yeni faiz indirimlerini tetiklemeyecektir.

 

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul tatil sonrasına hafif pozitif bir eğilimle başlayabilir. Yurtiçi piyasaların kapalı olduğu dönemde varlık fiyatlarında çok ciddi bir değişim gerçekleşmese de - özellikle dün - yukarı yönlü eğilimin daha ağır bastığını gördük. Bu kapsamda içeride de haftaya benzer bir görünümle başlayabiliriz. Kaldı ki, geçtiğimiz haftaki sert değer kayıplarının ardından endeksin tepki potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. Diğer taraftan bilançoları takip etmeye ise devam ediyoruz. Bugün TSKB’nin ikinci çeyrek sonuçlarını açıklaması 

beklenirken şirketin söz konusu dönemde 164 milyon TL net kâra ulaştığını tahmin ediyoruz. Ortalama piyasa beklentisi ise 162 milyon TL seviyesinde bulunuyor.

 

Teknik Analizde Öne Çıkanlar

Hisse

RSI

Momentum

MACD

PSAR

ASELS

AL

AL

AL

AL

KLMSN

AL

AL

AL

AL

LOGO

AL

AL

AL

AL

 

 

EUR/USD gücünü koruyor. ABD’de korona virüs vakalarının artmaya devam etmesini yanında GSYH’nın %32,9 gibi rekor bir seviyede daralması, işsizlik maaşı başvurularının son iki haftada yönünü yukarı çevirmesi, teşvik paketine ilişkin olarak Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki görüş ayrılıklarının sürmesi ve Trump’ın Kasım ayında yapılacak seçimlere ilişkin belirsizlik yaratan söylemleri dolar üzerindeki baskının sürmesine neden oluyor. Diğer taraftan ECB Başkanı Lagarde ise varlık alımlarının 2021 ortasına kadar devam etmesi gerektiğine vurgu yapması dikkat çekti. Tüm bu konu başlıkları paritenin güçlü kalmasını sağlarken kısa vadede bu tablonun değişmesini beklemiyoruz.

 

USD/TL enflasyon rakamı öncesinde sakin seyrediyor. TL açısından günün en önemli konu başlığını Temmuz ayı enflasyon rakamı oluşturuyor. Ancak beklentilerden çok farklı bir rakam görmez isek enflasyonun kur üzerindeki etkisinin limitli kalacağını tahmin ediyoruz. Kaldı ki, yıllık bazda enflasyonda belirgin bir düşüş görecek olsak bile bunun TCMB’nin para politikası duruşuna önemli bir etkisi olmayacağını tahmin ediyoruz. Öyle ki, TCMB’nin Enflasyon Raporu’nda 2020 sonu enflasyon tahmini için %7,4’ten %8,9’a yaptığı güçlü revizyonu yılın geri kalanında faiz indirimi yapılmayabileceği şeklinde yorumlamak mümkün.

Ons altın soluklanıyor. Korona virüs vakaları global ölçekte artmaya devam ederken bunun küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceğine dair algı ons altının iyimser görünümünü korumasını sağlıyor. Ancak salgının yayılma hızının yarattığı endişelerin dolar açısından da pozitif bir tablo yaratması ve dolar endeksinin son iki günde yönünü yukarı çevirmeye başlaması ons altında yukarı yönlü denemelerin sınırlı kalmasına neden oluyor. Bu kapsamda dün 1985 doların üzeri test edilse de altının bu bölgede kalıcı olamadığını gördük. Teknik açıdan bakıldığında kısa vadede 1985 doların üzerinde kapanış yapılamaz ise altının bir miktar güç kaybetmesinin şaşırtıcı olmayacağını düşünüyoruz.

 

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.