Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-13 10:03:00

Piyasalarda bugün

İki ileri, bir geri!
Paskalya tatili sonrası dünya borsaları satıcılı bir seyirle haftaya başlıyor. Salgın cephesinde Avrupa ve ABD’den karışık sinyaller geliyor. İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya’da can kaybı azalırken iyileşenler artıyor. ABD’de ise salgın tüm hızıyla yayılmaya devam ediyor.

Türkiye zorunlu olarak evde kaldığı bir hafta-sonu sonrasında yeni haftaya başlıyor. Salgınla ilgili açıklanan rakamlar matematiksel modelimizden daha iyi geliyor. Yeni ölüm sayısının istikrara kavuşması ve iyileşenlerin artması ümit veriyor. Cuma günü yaşanan kargaşanın bu olumlu tabloyu ne kadar bozacağını iki hafta sonra anlayabileceğiz.

ABD vadelileri ve Asya borsalarındaki satışlara paralel Borsa İstanbul’da %1 civarı satıcılı bir açılış öngörüyoruz. Türk lirasına spekülatif saldırı sonrası BDDK yurtdışı yerleşiklerle swap limitlerini banka özkaynaklarının %1’i ile sınırlandırdı. Alınan önlemlerin ne derece etkili olduğu borsanın yönü konusunda etkili olacak.

Şirketler tarafında Vestel Elektronik’in kredi notunun S&P tarafından bir kaç kademe birden indirilmesi günün negatif sürprizi. Türkcell analist toplantısında verilen mesajlar beklentimize uygun. Emlak Konut ilk çeyrek ön satışları beklentileri aştı. Ancak bu başarının sürdürülmesi zor.
 

 

Haberler & Makro Ekonomi
BDDK swap limitini %1’e çekti
BDDK, yurt dışı yerleşiklerin Türk bankalarından TL almasıyla sonuçlanan swap, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerde, işlemin tutarını, işlemi yapan Türk bankasının en son hesaplanan özkaynağının %1’i ile sınırladı. BDDK 2018’den başlayarak bu aracı kullanmaya başlamış ve sınırı kademeli olarak özkaynağın %50’si ile başlamış ve en son 2020 Şubat ayında %10’a indirmişti. Oranın indirilmesi yanında, uzun vadeli işlemlerde tanınan esneklikler de kaldırılarak sınır %1 olarak tek seviyede belirlendi. (Dünya)
Albayrak: "Hiçbir kurumdan talebimiz yok"
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Twitter hesabından yaptığı videolu paylaşımda Türkiye’nin hiçbir kurum veya ülkeyle farklı gündemde görüşmesi olmadığını belirtti. Geçtiğimiz hafta IMF Başkanı’nın Türkiye ile iletişim halinde olduklarını vurgulaması piyasaları olumlu etkilemişti.


 
Kasım 2020’de Sabiha Gökçen Havaalanı’nda 2 pist hizmet vermeye başlayacak
Airporthaber sitesi Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Ersel Göral’ın açıklamalarına yer verdi. Göral, Airport Council Interntional (ACI) tarafından hazırlanan raporda 2020 yılında dünyada 10 milyar yolcu beklentisinin Covid etkisiyle %40 düşüşle 6 milyara, 170 milyar US$ olması beklenen dünya havalimanları cirosunun ise 100 milyar US$’a düşeceğinin öngörüldüğünü, bu durumun Türk Havacılık sektöründe de benzer ölçülerde yansıyacağını belirtti. Göral, Türk Sivil Havacılık sektörünün GSYIH’nın %4’üne denk gelen yıllık 30 milyar dolar değer yarattığını, kriz nedeniyle 8-9 milyar dolarlık kayıp olabileceğini belirtti. Göral, virüsün yayılma hızının Nisan sonu veya en geç Mayıs başı azalacağı senaryoda Mayıs’ın ikinci yarısında özellikle Ramazan Bayramı ile iç hat trafiğinin canlanacağını ancak dış hat trafiğinin başlama tarihini ise Temmuz ortası olarak öngördüklerini belirtti. Göral, kötü senaryoda bu tarihlerin 2 ay daha ötelenmesi durumunun olabileceğini belirtti. Göral, Sabiha Gökçen olarak iyimser senaryoda gelir kaybının 100 - 120 milyon €, kötümser senaryoda ise 150 - 180 milyon € olabileceğini ve bu kayıpların devlet desteği oladan karşılanmasının imkansız olduğunu belirtti Göral, hiç kimsenin bu sene işsiz kalmayacağını eklerken SSB’ye bu sene terminal işletmesi için ödeyeceklerini 115 milyon € kiranın ötelenmesini veya taksitlendirilmesini talep ettiklerini söyledi. Göral, şu an havaalanı kapalı olduğu için aktif pistin de bakımının yapıldığını ve Kasım 2020’de aktif 2 pist ile hizmet vermeye başlayacaklarını duyurdu. Yeni terminal ve uydu yatırımın 1 sene ötelendiğini, o anlamda 2023’de 2 pist ve 2 terminalle hizmet verip yıllık yolcu kapasitesini 65 milyona yükselteceklerini belirtti. Ersel Göral 2. Terminal için Pegasus Terminali demek için henüz erken olduğunu ancak görüntüde, fonksiyonu ve kullanım anlamında Pegasus terminalı demenin de mümkün olduğunu söyledi. ?
Rekabet Kurulu Soruşturma Kararı
Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv KAP’a ayrı ayrı yaptığı açıklamalarında, Rekabet Kurulu’nun 2009 yılında otomotiv sektörüne yönelik olarak getirilen ÖTV indirimi kapsamında, yeni binek otomobil ve hafif ticari araç üreticisi ve dağıtıcısı teşebbüslerin ÖTV indirimi sonrası birlikte hareket ederek fiyat artışı yaptıkları ve mal arzını kısıtladıkları yönündeki şikayetlerin reddine ve soruşturma açılmasına gerek olmadığına ilişkin 24.06.2009 tarihli kararının Danıştay tarafından 04.12.2019 tarihinde iptal edilmesini takiben, söz konusu iptal kararının gereğinin yerine getirilmesini teminen 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik olarak Ford Otosan ve Dogus Otomotiv nezdinde soruşturma açılmasına karar verildiğini ve bu kapsamda her iki şirketten de savunma talep edildiği belirtildi. Bilindiği üzere Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açılması, soruşturmaya konu teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamadığı için, haberin etkisinin nötr olduğunu düşünüyoruz.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.