Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-23 17:21:00

Uluslararası Piyasalar

Virüs vaka sayısında izlenen yüksek seyir ve ABD- Çin arası gerginliğin ticaret alanının dışına çıkması piyasada tedirginliği yüksek tutarak güvenli liman kıymetlere talebin güçlü kalmasını sağlarken, endeksler destek paketlerinin etkisiyle yeni zirveler yapmaya devam ediyor. Dışarıdaki pozitif ortamdan faydalanan Türkiye hazine eurotahvilleri, geçtiğimiz haftanın aksine, hafta genelinde alıcılı işlem görürken, beş yıl vadeli ülke risk primi de tekrar 500 seviyesinin altına geriledi.

On yıl vadeli hazine kıymeti geçtiğimiz haftaya göre 35-40 baz puan düşüşle 6,40% bölgesine daralırken, uzun tarafta da getiriler benzer seviyede daralarak tekrar 7% seviyesine yaklaştı. Lokal tarafta alıcıların yanı sıra, yabancıların da talebi hazine kıymetlerinde güçlü seyir yaratırken ülke risk primi yaklaşık 50 baz puan düşüşle 475 seviyesine geriledi. Şirket kıymetlerinde de güçlü olmasa da lokal talebin oluşması ve yabancıların da kısa tarafta aktif olması 21-22 vade kıymetlerde likiditenin azalmasına etki etti. İş Bankası 2021 vade kıymet 4,50% seviyesinde işlem görürken, Yapı Kredi 2022 kıymeti 5%’nin biraz üzerinde getiri sundu. Uzun vade sermaye benzeri kıymetlere talep devam etti, İş Bankası 2030 kıymeti 8,20% getiri ile alıcı buldu.

ABD hazine tahvilleri, endekslerin aksine, piyasanın temkinli duruşunun devam ettiğini gösterdi. ABD’nin Çin’e ait konsolosluğu kapatma kararı Çin ile iplerin tekrar gerilmesine neden olurken, ABD’de artmaya devam eden vaka sayıları sonrası bazı bölgelerde tekrar yasakların uygulanabilieceği haberleri tahvile olan talebi güçlendirdi. On yıl vadeli kıymet Mart ayından bu yana bir kaç sefer test ettiği 0,57%’ye tekrar daralırken, 2-10 yıl vade getiri makası da 42 baz puan ile Mayıs ayı başından bu yana en düşük seviyede oldu. Avrupa tarafında yardım paketinin detaylarında uzlaşmanın sağlanması Euro’yu desteklerken, on yıl vadeli Alman hazine tahvili hafta başından bu yana yaklaşık altı baz puan daralarak -0,49% seviyesinde işlem gördü.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.