Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-22 10:22:00

Merkez’den 9. indirim

TCMB Mayıs ayı toplantısında politika faizini piyasa beklentisine paralel 50 baz puan düşürerek % 8.75'ten % 8.25'e çekti. Daha önceki indirimleri beklentileri aşan Merkezin daha temkinli bir dil tercih ettiği açıklamada salgın hastalığın küresel etkilerinin yakından takip edildiği belirtildi. TCMB'nin son 9 toplantının hepsinde yaptığı indirimlerin toplamı 1575 baz puana ulaştı. Haziran toplantısında da indirimin gündemde olması beklenebilir. Zira gelişmekte olan ülkelerde Merkez Bankaları ortak hamle yapıyor. Mart ayı başında 75 baz puanlık indirim yapan Hindistan MB, bugün de 40 baz puan indirim yaparak repo faiz oranını % 4.40'dan % 4.0'e çekti. Önceki gün de G. Afrika Merkez Bankası ekonomiye destek sağlamak için üst üste dördüncü kez faiz indirimine gidip repo faizini % 4.25'ten % 3.75'e çekmişti.

 

Bankalardaki altın dahil kıymetli maden alışlarına binde 2 BSMV vergisi geldi. BDDK ayrıca bugünden geçerli olmak üzere 100 gram ve üzeri altın alımına 1 gün valör uygulanacağını açıkladı.

 

ABD Başkanı Trump, Rusya sorumluluklarını yerine getirene kadar, Açık Semalar Anlaşması’ndan çekileceklerini açıkladı. Açık Semalar Antlaşması, Doğu ve Batı blokları arasında güven ve istikrarı geliştirmek amacıyla açıklık ilkesinden hareketle 1992 yılında Helsinki'de imzalanmış, Kasım 2000'de Rusya parlamentosu tarafından onaylanmasını müteakip 2 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe girmişti. 30 ülkenin taraf olduğu anlaşmadan çekilecek Trump, Rusya'nın gelip "yeni anlaşma" yapalım" diyeceğini düşünüyor.  

 

Oxford Economics'in hazırladığı ve işsizlik, kullanılabilir gelir ve enflasyon verileri dikkate aldığı seçim modeli, ABD'de son 18 seçimin 16sını doğru tahmin etmiş. Bu modelin son durumu, Trump'ın 6 ay sonraki başkanlık seçimlerini kaybedeceğini gösteriyormuş. ABD basınına göre Trump'ın kazanmak için yeterli çalışma zamanı var ancak bu Çin'le didişmenin de devamı anlamına gelebilir.

 

ABD borsalarında kâr satışları tedirginliği fırsat biliyor. Dün hafif gerileyen endekslerin futureları bu sabah da negatif. Asya'da Hong Kong öne çıkıyor. ABD Senatosu'nun Çinli şirketlerin ABD borsalarında listelenmesini engelleyebilecek yasayı onaylaması, Çin'in Hong Kong ile ilgili yeni ulusal güvenlik yasası hazırlaması ve Trump'ın bu bölge ile ilgili “büyük bir açıklama yapacağım” demesi tedirginliğin kaynağı gibi. Bugün içeride reel kesim güven endeksi ile kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak, Hazine ise 6 ay vadeli kira sertifikası ve bono ihracı gerçekleştirecek.

 

Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik eder, iyi bayramlar dileriz.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 102 bine ulaştı.  Sonrasında gerileyip tekrar 102 binleri deneyen Endeks, bu sefer burayı geçti. 103,200ü direnç yapan Endeksde destek 101,500de bulunuyor.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 avrupanews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.